Политика: Док се Смедерево гуши, надлежности на провери

Дневне концентрације канцерогених ПМ честица иду и до пет пута изнад дозвољених вредности, показала су двонедељна мерења у јануару у насељу Радинци

Црвени пепео прекрио је пластеник (Фото: Владимир Милић/Политика)

Смедерево – Ових дана друштвеним мрежама круже фотографије пластеника из села Радинац, где се налази и смедеревска железара, које прекрива дебели слој црвене прашине. У њима, уместо поврћа које нико неће да купи, мештани суше веш, да и он не поцрвени. Иако немају дилему да је отрован ваздух њихова свакодневница и озбиљна претња по здравље, са стрепњом су ишчекивали званичне резултате двонедељног мерења квалитета ваздуха, први пут након седам година.

Очекивања их, нажалост, нису изневерила – дневне концентрације канцерогених ПМ честица иду и до пет пута изнад дозвољених вредности. Ово су показала очитавања с мерне станице у Радинцу, која од 2012. године није била у функцији, а поново је пуштена у рад половином јануара.

Међутим, резултати мерења неће бити директно доступни јавности, осим ако их неко не затражи од Агенције за заштиту животне средине. Кинески „ХБИС”, као власник железаре, о квалитету ваздуха нерадо говори, „Политика” до сада није добила одговор на бројна питања. Али пре неколико дана, о чему се могло сазнати једино с друштвених мрежа, представници те компаније присуствовали су састанку са члановима делегације локалног покрета „Тврђава” и Агенције за заштиту животне средине.

На питање активиста шта је разлог црвеној киши која пада у околним селима Кинези су рекли да узрок лежи у проблему на конвертoру 2 у погону Челичане који ће, како су обећали, заменити до 1. јула. Прашину прави постојећа aгломерација, а рок за решење ток проблема је 1. октобар, када ће бити пуштен у рад нови погон у складу с еколошким стандардима, рекли су из „ХБИС” на том састанку, пренела је „Тврђава” на „Фејсбуку”. Филтери су такође били тема, а Кинези су навели да они нису сасвим функционални, јер их држава није адекватно одржавала након одласка Американаца, док је управљала железаром.

„Према њиховим речима, „ХБИС” их је вратио у стање елементарне функционалности, а у наредних годину дана имају намеру да инвестирају у побољшање система филтера”, наводи се на „фејсбук” страници ове локалне организације, која је предложила и хитне кораке: водене топове као пречишћиваче ваздуха, зелени појас у кругу фабрике и делу три околна села, изградњу две бициклистичке стазе до железаре и да камиони шљаку више не превозе без церада.

Слој прашине на пластенику у селу Радинци (Фото: Владимир Милић/Политика)

О аерозагађењу у Смедереву разговарали су и представници Удружења „Проток21” (црвени беџеви) с градоначелницом Јасном Аврамовић. Они су је подсетили да План квалитета ваздуха, који прописује конкретне мере, урађен још у мају 2018. до данас није усвојен, на шта је она оценила да се локална скупштина према том документу односи неозбиљно. Судећи по саопштењу Црвених беџева, градоначелница је већи део одговорности пребацила на друге градске институције, попут парламента, градског већа и надлежних служби, тврдећи да кроз своје надлежности нема моћ да реализује све потребне акције. Тако је, примера ради, навела да је овог месеца предложила начелнику финансија да се одмах након ребаланса буџета, који се очекује у фебруару, определе средства за конверзију три котларнице у Смедереву и за субвенционисање грађана за прикључак на гас. У њеној надлежности, рекла је, није ни питање нередовног мерења загађености, као и буџета који железара плаћа републици, а који се граду не враћа.

На инсистирање овог удружења Аврамовићева је обећала да ће локална самоуправа конкурисати на актуелном конкурсу за саднице ресорног министарства, али је непотребним оценила предлог да се у центру града постави „семафор загађења” који би у реалном времену обавештавао грађане о квалитету ваздуха и на тај начин им помогао да се заштите.

Градоначелница је истакла да локални медији нису довољно укључени у овај проблем.

Оба смедеревска удружења најавила су да ће пратити обећања и инсистирати на решењима. За сада је истекао рок који је градоначелница дала за усвајање Плана квалитета ваздуха. Медијима је недавно рекла да ће скупштина тај документ усвојити до краја јануара, али седница још није ни сазвана.

Подаци на захтев

Ни подаци о вредностима ПМ честица с мерне станице у насељу Царина не очитавају се онлајн, већ их агенција доставља по захтеву. Прошле године у том делу Смедерева у 102 дана забележено је прекорачење дозвољених граница. Једино се на мерној станици у центру града подаци очитавају из сата у сат и доступни су на сајту СЕПЕ. Они показују да Смедеревци у центру свакодневно удишу ваздух опасан по здравље и живот.

Оливера Милошевић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 1. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар