Митрополит Амфилохије: Дијалог када Влада прихвати амандмане Митрополије

Митрополит Амфилохије поручио да је Црква спремна за разговор ако је власт – на првом месту – спремна да прихвати амандмане које је Митрополија поднела

Митрополит Амфилохије у Котору, 23. 1. (Фото: РТРС)

„Благодаримо и на његовом обећању да ће упутити званичан позив. Међутим, скрећемо пажњу ако под тим позивом он подразумијева онакве разговоре какви су досад неколико пута вођени, гдје се ми обавезујемо да прихватимо то безакоње, и да о њему разговарамо, онда ту боље да се не започиње никакав разговор“, поручио је Митрополит Амфилохије премијеру.

Ако је позив на дијалог предсједника Владе Душка Марковића само у вези оног безакоња, онда је боље да се ту не започиње никакав разговор, казао је синоћ за „Дан“ митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Он је поручио да је Црква спремна за разговор ако је власт, на првом мјесту, спремна да прихвати амандмане које је Митрополија поднијела на спорни Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Говорећи о актуелној ситуацији у вези Закона о слободи вјероисповијести, премијер Душко Марковић је раније јуче најавио да ће се до краја недјеље званично обратити Митрополиту Амфилохију за наставак разговора о оним питањима која се не разумију или о страховима који постоји, те да је држава ту да гарантује да нема разлога за страхове и заблуде.

„Благодаримо предсједнику Владе на његовом интересовању за доношење нормалног закона о Цркви и вјерским заједницама у Црној Гори. Благодаримо и на том његовом обећању да ће упутити званичан позив. Међутим, скрећемо пажњу ако под тим позивом он подразумијева онакве разговоре какви су досад неколико пута вођени, гдје се ми обавезујемо да прихватимо то безакоње, и да о њему разговарамо, онда ту боље да се не започиње никакав разговор, казао је за „Дан“ Митрополит Амфилохије. Поручио је да Црква очекује истински, прави дијалог, који је у сагласности са Венецијанском комисијом и са европским законима, јасан дијалог како би се, како је рекао, донио закон који је сагласан вјековном предању Црне Горе и савременим европским законима.

„Ако је то само позив да разговарамо о овом безакоњу, онда нема потребе. Они су нама то наметали већ неколико пута. Потпредсједник Владе Зоран Пажин нам је наметао разговор о том безакоњу. Није било говора о томе. Покушали смо да им то образложимо приликом сусрета са њима, прије Скупштине, они су остали при томе, нијесу прихватили минимум онога што смо ми тражили преко оних амандмана. Ако предсједник Владе сматра да тај разговор треба да буде о истинском договору и прихватању од стране државе, на првом мјесту, тих амандмана, онда ћемо мирне душе разговарати о томе. Јер ми смо за закон, ово је Црква која је на закону утемељена и законом вјековима влада поручио је Митрополит.

Говорећи о дешавањима у вези са планираном литијом на Цетињу, Митрополит је казао да они сваке суботе иду на Ћипур, гдје служе Литургију, а да је сада то Црквена општина назвала Литијом, која би прошла од Цетињског манастира до Ћипура. С обзиром на те неприлике на Цетињу, умолила нас је полиција да не идемо до Ћипура него да се молебан одржи само у Цетињском манастиру. Ми смо то прихватили ради мира у граду и ради братске љубави казао је Епископ цетињски.

Епископски савјет јуче је поручио да молебани и литије нијесу, како се погрешно тврди и са највиших државних адреса, усмјерени против државе Црне Горе, већ све то чине за њен напредак. Владике су поручиле да жале због, како наводе, „грубих манипулација које су у медијима ових дана износили највиши државни званичници, одбијајући притом сваку оптужбу да се иза активности наше Цркве крију било какви и било чији политички или идеолошки интереси“.

Литија у Котору 23. 1. (Фото: РТРС)

„Овом приликом нећемо одговарати на њихове наводе у којима је било још низ историјских и чињеничних нетачности о Цркви у Црној Гори. Са пуном одговорношћу обавјештавамо јавност да су неистинити медијски написи о томе да су у току разговори Цркве и црногорских власти у вези са законом, што је, у свом јутрошњем интервјуу, недвосмислено демантовао и лично премијер Марковић, рекавши да позив за дијалог Цркви тек треба да буде послан од стране Владе. Ни они разговори, о којима је јавност већ обавијештена, а који су обављани прије доношења закона, нијесу били институционални, инклузивни и истински дијалог. Као и досад, Епископски савјет и овога пута исказује своју пуну спремност да се о закону разговара, али на начин који ће потпуно уважавати обје стране у дијалогу. Уколико црногорске власти сматрају да могу самостално да намећу теме и рјешења, као што су то раније радили и данас чине, позивајући на дијалог само о примјени закона са правом ћемо сматрати да се ради о фингирању позива за дијалог, што ће бити одговорност Владе поручиле су владике. Наглашавају да је Православна црква заинтересована да Црна Гора у свом правном систему има најбољи могући закон који уређује питања вјерских слобода и правног положаја вјерских заједница“.

„Уз благодарност свим православним вјерницима и другим грађанима Црне Горе и шире, који се у незапамћеном броју окупљају на улицама својих градова, и овом приликом шаљемо јасну поруку да наши молебани и литије нијесу, како се погрешно тврди и са највиших државних адреса, усмјерени против државе Црне Горе. Управо је супротно све то чинимо за њен напредак. Наше молитве су само против безакоња. Што буде мање безакоња, наша земља ће бити боља, а будућност свих њених грађана извјеснија и свјетлија поручиле су владике. Након сједнице Епископског савјета је саопштено да је текст иницијативе доведен у завршну фазу након што су обављене озбиљне консултације са најширим кругом правних стручњака. Разматрано је и предузимање других правних мјера које би предуприједиле и отклониле штетне последице овог закона, не само по Цркву, него по свеукупно црногорско друштво. Епископски савјет се упознао и са правним активностима које су досад Патријаршија и Свети Синод наше помјесне Цркве предузели у циљу правног оспоравања односног закона. Због великог интересовања јавности у погледу разлога због којих иницијатива још није поднесена Уставном суду од стране Цркве, слободни смо да јавност обавијестимо да у екладу са одредбом чл. 36 тачка 3 Закона о Уставном суду, тај судски орган, може и сам покренути поступак оцјене уставности правних аката, особито имајући у виду један број очигледно неуставних одредби овог закона, и то, прије свега, оних који се тичу историјски стеченог правног субјективитета цркава и вјерских заједница и неприкосновености права њихове својине. Како је најављено, иницијатива ће бити поднесена у најскорије вријеме“, наводи се у саопштењу.

Премијер је јуче у Јутарњем програму ТВЦГ казао да сва дешавања која су услиједила након усвајања закона нијесу била само отпор том акту, већ је све прерасло у обрачун са Црном Гором и њеним институцијама и правом да држава суверено одлучује о унутрашњим питањима. Премијер је казао да је Митрополија црногорско-приморска једина адреса за дијалог.

„За нас је легитимна адреса за разговор Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије“, рекао је Марковић.

На питање како види излаз из ове ситуације, Марковић каже како су очекивања да ће литије и молебани бити довољно јак разлог да се закон повуче, што правно није могуће. Премијер је рекао да је дијалог нешто на чему снажно инсистира и жели да до њега дође или да се настави.

„Влада не може да повуче закон. Влада предлаже, Скупштина га усваја, а потврђује га предсједник својим потписом. Овај закон је прошао све те процедуре и он је у правном животу. Нико не може да га повуче“, тврди Марковић.

Казао је да закон може бити оспорен у цјелости или у појединим нормама, али кроз јасну процедуру предвиђену за то.

„Кроз предлог за оцјену уставности закона или у парламенту да нека политичка већина покрене амандмане на измјену закона или стављање тог закона ван снаге до доношења новог. Не може Црква тражити повлачење закона, јер нема уставне могућности за то“, поручио је Марковић.

Уважена молба полиције

Црквена општина цетињска је саопштила да се данас неће одржати литија до Ћипура, већ ће се само служити молебан у Цетињском манастиру, у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вјероисповијести. Молебан ће се одржати у Цетињском манастиру, како је и било најављено, али литије до Ћипура неће бити, јер је Митрополија уважаила сугестију Управе полиције. Митрополија показује добру вољу ради добробити свих грађана Цетиња и Црне Горе и уважава сугестију Управе полиције, која је умолила Митрополију да се од Литије уздржи у овом тренутку закључује се у саопштењу Православне црквене општине цетињске.

Неименована група грађана организовала је јуче на Цетињу протестну шетњу због најављеног молебана и литије Митрополије црногорско-приморске.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Дан/Митрополија црногорско-приморска, 23. 1. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар