Мило Ђукановић: СПЦ спроводи великосрпску идеологију

Ђукановић рекао да је светогрђе изношење моштију Василија Острошког, да је то „ругање са светињом” и у супротности је са законима државе Црне Горе

Мило Ђукановић (Фото: Танјуг)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да идеологију великосрпског национализма у Црној Гори данас реализују два, како је рекао, „брутална играча” – Српска православна црква (СПЦ) и одређене црногорске политичке партије, у првом реду, Демократски фронт (ДФ) и Демократска Црна Гора.

Како преноси КдМ, он је у интервјуу за РТВ Црна Гора рекао да се, у борби за гласове, Демократска Црна Гора придружила ДФ-у, који тако делује у континуитету, и одрекла свог грађеног имиџа проевропске партије и показала да је заправо једна националистичка клерикална политичка структура.

Она се, „заправо, појављује само у улози, рекао бих, извођача политичких радова од стране налогодаваца идеолога великосрпског национализма генерално, па дакле и у Црној Гори”, рекао је Ђукановић.

Он је навео да се и данас, као и 2007. године, покушава представити да је српски народ угрожен у Црној Гори.

„Ја сам то тада у Парламенту квалификовао да лидери просрпских политичких партија у Црној Гори, кад год губе неку монополску позицију, то покушавају представити као угрожавање својих националних права”, рекао је црногорски председник, наводећи да је поново реч о покушају уцене како би се условио европски пут Црне Горе.

Према његовим речима, сада се прети Црној Гори да ће идуће године имати неке изборе на којима опозиција неће учествовати, како у припреми законодавства, тако и у самом изборном процесу, и да се на тај начин угрози легитимитет изборних резултата и доведе у питање демократски рејтинг Црне Горе на европској демократској сцени.

„Нема ништа од тога, ми идемо даље. Разумемо да у Црној Гори и даље постоје људи који су противници црногорске државе и противници европске перспективе Црне Горе. Покушавамо да се с њима носимо на најцивилизованији могући начин. Дакле, и политичком борбом и у складу са оним што је правни систем Црне Горе. Нема разлога за песимизам. У свим претходним навратима смо се одупрли таквим опасним наумима, и наравно да ћемо се одупрети и овога пута”, рекао је Ђукановић.

Он је и поводом спора око Закона о слободи вероисповести да је то још једна у низу, али, како је рекао, и последњи покушај уцене независне и европске Црне Горе од стране великосрпског национализма.

Председник Црне Горе истакао је да је неистина је да се овим законом покушава отети имовина Српске православне цркве, и да је то „најбруталнија лаж”. „Овде нема простора за компромисе. Овде је урађено све веома школски и испоштована процедура до краја”, рекао је Ђукановић, преноси Танјуг.

Он је још рекао да је светогрђе изношење моштију Светог Василија Острошког на скуп сутра у Никшићу, да је то „ругање са светињом” и у супротности је са законима државе Црне Горе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар