Жарко Кораћ: СПЦ највећи проблем савремене Црне Горе

Српска православна црква један је од највећих проблема са којима се суочава савремена Црна Гора, оценио Жарко Кораћ

Жарко Кораћ (Фото: Медија центар Београд)

Један од највећих проблема са којим се суочава савремена Црна Гора јесте Српска православна црква (СПЦ), рекао је професор београдског Филозофског факултета, независни посланик у Скупштини Србије и психолог Жарко Кораћ, преноси РТЦГ.

Он је у интервјуу за Побједу казао да је СПЦ „једина истинска опозиција тамошњој власти и њеној прозападној политици“.

„Демонстрације које СПЦ организује против усвајања Закона о слободи вјероисповијести увод су у црногорске парламентарне изборе 2020. Ипак, за разлику од Вучићеве, власт у Црној Гори је стабилна. Након седам година апсолутне власти, Вучићев режим је сада уздрман и велико је питање како ће се понашати у новонасталим околностима“, оценио је Кораћ за црногорске медије.

Он, између осталог, констатује да атмосфера у српском друштву одавно „није нормална“, чему је, тврди, свој немјерљив допринос дао сам председник Александар Вучић.

„Вучић своје политичке противнике доживљава као своје крвне непријатеље. Као друштво, ушли смо у политички рат до истребљења. Како рече Муамер Зукорлић: или ћемо ми њих или ће они нас“, каже Кораћ.

Нажалост, како је рекао, овом режиму пут је утрла политика Демократске странке, преноси РТЦГ.

„Не мислим, притом, да је Вучића на власт довео Борис Тадић, не. Та је теза произвољна и суштински нетачна. Међутим, Тадићева власт се није одлучније супротставила националистичким идејама и даље доминантним у српском друштву. Уместо тога, са њима је кокетирала, у чему је најистакнутију улогу имао Тадићев шеф дипломатије Вук Јеремић. Тадић се никада до краја није определио за ЕУ, иако је то, као и Вучићу, био његов номинални циљ. Није отворио питање критичке валоризације прошлости, одбацивања наслеђа Слободана Милошевића… И ево нас ту где смо“, казао је Кораћ.

Сагласан је да се стање у друштву у време предсједника Тадића не може упоређивати са овим данас.

„Тачно. Ово о чему говорим било је део опште политике, али не доминантан. Вучић је то радикализовао. Бирачко тело Српске напредне странке (СНС) националистичко је и суштински антиевропско. Вучић је, казао сам, номинално окренут европским интеграцијама; истовремено, у политички и друштвени живот вратио је огроман број људи из Милошевићевог времена; непрекидно говори о ‘неправдама’ које су учињене Србији и Србима, а Русију види као јединог српског заштитника. Зашто он то чини? Зато што својим бирачима жели да каже да их није напустио, да се није промијенио, да је исти националиста какав је био деведесетих“, рекао је Кораћ.

Каже да има утисак да Запад „заиста почиње да губи стрпљење, очито не схватајући да Вучић нема храбрости да испуни оно што им је обећао“.

„Говорим о Косову, где ће Вучић на супротној страни сада имати не Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, са којима је водио дијалог, него неупоредиво тежег, тврђег преговарача – Албина Куртија. Када је ријеч о извештају Пентагона на који сте указали, чини ми се да се у њему толико не потенцира војна и обавештајна сарадња, колико чињеница да је Србија недавно постала чланица Евроазијске економске уније, што се тумачи као Вучићева спремност да се још више приближи Русији“, истакао је Кораћ, између осталог, преноси РТЦГ.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 22. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

7 replies

 1. Olinjali matori *******!

 2. Овај демонстрира на примеру сотонску силу смерница конгреса комунистичке међународне банде у Дрездену пре више од деведесет година.

  Јасном констатацијом почиње Комунистички Манифест — да се баук комунизма шири Европом. Мало је аутор тада знао да ће сила клонирања оригиналног злодуха произвести овако верне слуге сотонског наука.

  Овај изданак из лозе изрода риче адским урликом против свете Цркве Христове и без трунке савести пљује оно мало што је још остало од српског наслеђа и имена.

  Неки се споре око поређења тежине несреће и штете нанесене српском народу од комуниста и усташа. Овакве изјаве од стране комзлодуха само говоре у прилог тези да је комунизам усташтво офарбано у црвену боју. Даља поређења непотребна и некорисна — проблем је да се Срби, мада до неке мере схвативши размере сопствене погибије од стране усташа, још увек не трезне од демонске опијености комунистичким накарадностима.

  Тако и овај, понављајући варијанту коминтерновске антисрпске харанге, може да одглуми да има своје мишљење.

  И још је професор на Филоз. Ф БУ. Место у министарству Истине из ”1984”-е би му боље пристајало.

 3. Кораћу је драго што је режим Ђукановића стабилан-доказ о удворичком карактеру овог човека..
  Што би рекао Амфилохије-прави титов пионир!

 4. Stanje Stvari kao nas ozbiljan portal ne bi trebalo da prenosi sta govore ovakvi likovi. Ovo je sramotno i citati a kamoli komentarisati.

 5. У овом кратком чланку Жарко Кораћ луцидно скицира дијагнозу нашег друштва и констатује :

  да је СПЦ „једина истинска опозиција власти у ЦГ и њеној прозападној политици“.

  да је власт у Црној Гори стабилнија него власт у Србији

  да атмосфера у српском друштву одавно „није нормална“, чему је свој немјерљив допринос дао сам председник Александар Вучић.

  да Вучић своје политичке противнике доживљава као своје крвне непријатеље.

  да је бирачко тело Српске напредне странке (СНС) националистичко и суштински антиевропско. Да је Вучић, номинално окренут европским интеграцијама, у политички и друштвени живот вратио огроман број људи из Милошевићевог времена.

 6. Ти си „Пастир“ са рошчићима на глави…

 7. @ Пастир
  У овом кратком чланку ……………….
  ++++
  Deda Djole-Тата-Деда Ђоле-Обичан грађанин-Пастир

  У најкраћем, ако сте и добар пастир, као што сте били до сада у свим улогама овде на СС, значи да нисте погубили оне две козе.
  Још увек !
  А да пробате мало и са ником: Ante ; Куку-леле ; Franjo ……………….

Оставите коментар