Горан Даниловић: Државни удар кишобранима

Загледао сам касније овај мој јефтини кинески кишобран. Ко би рекао? Свијећа кажеш! По први пут у животу ставио сам га на почасно мјесто у стану

Фотографија: Митрополија црногорско-приморска

Народ наоружан кишобранима преплавио је јуче никшићке улице што су се заједно с режимском кишом и буквално уливале у трг Шака Петровића испод најљепше балканске цркве посвећене Светом Василију Острошком.

Нису престајали; ни киша да пада, ни народ да се пење с трга према Свецу, на Петровој главици, за којега је режимски предсједник Црне Горе изјавио да је, ако се не вара, по члану 3. Закона, покретно културно добро Црне Горе, који се злоупотребљава у политичке сврхе? И заиста, размишљао сам; ко се сјетио да донесе мошти Светог Василија у Цркву Светог Василија тај није од овог свијета?

Дјело руског архитекте Михаила Тимофејевича Преображенског градили су црногорски митрополити Висарион Љубиша и Митрофан Бан. Иза свега је стајао Краљ Никола и руски, царски новац. Храм је тек јуче, коначно довршен.

Злокобна разноврсност кишобрана, хипнотишућа разнобојност, варијације дршки и кишобранских материјала, правилно разврстани шиљци на врховима који су вирили по војничком распореду изнад шареног мора, пружали су отпор и безмало обесмишљавали правилне ударе дажда који се на дјецу, тврдоглаве мајке и тате обрушавао по правилима џију џице. Киша је била очигледно увјежбана и спремна, са хиљадама лоу-кик удараца, али: свештенство, монаштво, вјерујући народ и опозициони политички прваци одговарали су здружено и организовано, што би рекао Предсједник. Све је подсјечало на добро планирани терористички подухват?

ГРУ је очигледно повлачио невидљиве конце општенародног контра напада. Такав кишобрански отпор, ми сами, без Руса, не би могли извести? Ипак, тек би постали сумњиви и провидни да је одједном престала да пада – колеге из владајуће ДПС већ су имали спремљено саопштење о томе да је Путин послао хемикалије којима је, он зна преко кога, привремено разведрио изнад Никшића. Знао сам да би НАТО, нажалост, потврдио наводе из саопштења. Зато, с недопудсивом срџбом, повучен сасвим у себе и притиснут својим платненим плавим небом, купљеним у кинеској радњи, понављао сам: падај издајице! Падај и искомпромитуј се до краја!

Када би заиста храмове направљене у Николино вријеме морали преписивати са наше Цркве на дародавце, онда би нам готово све завршиле у руском буџету.

Никада, у историји Никшића, није се тише молило, а да се чуло гласније и даље. Одавно није било ни гласније кише, а да се чула слабије. На тргу испод Цркве, вајарско ремек дјело Богородица са Христом на извајаном облачићу гледа кроз кишу, на запад, према Тврдошу. Између неба и наших кишобрана само су њих двоје били усправни и гологлави. Црној Гори их је поклонио велики руски вајар Вјачеслав Михаилович Кликов. Ништа није случајно.

Фото: Твитер

Бака која ме препознала у шпалиру другопозиваца, на оном кружном тротоару, што само није, многим аналитичким очима, већ виђен као ров, пришла ми је да шапне:

„Слушај сине, ову кишу нам је послао Бог!“

Не рекох ништа, заинаћен мојим унутрашњим обрачуном са њом, падалицом, од прије минут или два.

„Бог, Бог, послушај ме! Видиш како смо пристали уз ове кишобране к’о уз свијеће, и свака гори својом бојом. Он нас види и кроз кишобран, па нас учи да и ми видимо њега.“

Склопила је свијећу и отишла да потражи тврдоглаве и гологлаве унуке.

Помирио смо се брзо с падалицом.

Само ти ради свој посао било је моје измрмљано извињење госпођи киши.

Загледао сам касније овај мој јефтини кинески кишобран. Ко би рекао? Свијећа кажеш!

По први пут у животу ставио сам га на почасно мјесто у стану.

Размишљам; има ли овај наш Предсједник кишобран и је ли блиндиран? Бака би знала одговор види ли се кроз такав одоздо према горе, а Бог, одозго, види и кроз њега, ваљда?

Покретно културно добро Црне Горе, рече законски упућен Предсједник? Колико је тек једва покретних и гологлавих културних добара? Више нас је него некултурних и непокретних. Више нас је!

Христос се роди, предсједниче!

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 22. 12. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар