Александар Вучић: Преузећемо један број деце миграната од Грчке

На сваком месту имаћете отворену и недвосмислену подршку Србије, поручио је свом грчком домаћину председник Александар Вучић

Александар Вучић и Киријакос Мицотакис на конференцији за штампу (Фотографије: Димитрије Голл/Председништво Србије)

Атина – Председник Србије Александар Вучић и премијер Грчке Киријакос Мицотакис потписали су данас у Атини Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства две земље.

Декларација подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за обе земље и читавим низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа две земље.

Председник Вучић је, отварајући седницу Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, која је претходила потписивању документа, истакао да је Декларација веома важна, а Грчка је тек трећа земља у Европи са којом Србија потписује такав документ.

Додао је да је важно да Декларација обухвата економску сарадњу, али и сарадњу у сфери безбедности, као и научно-образовну сарадњу, преноси Танјуг.

Осим Декларације, министар спољних послова Грчке Никос Дендијас и српски министар просвете Младен Шарчевић потписали су Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технолошког развоја за период од 2020. до 2022. године.

Мало где у свету имамо тако оданог пријатеља као Грчка

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Атини да Србија мало где у свету може да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке и истакао велики значај Декларације о стратешком партнерству за односе две државе.

Вучић је на конференцији за новинаре са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом рекао да му је част што је његов гост и што су две државе, после много година чекања, потписале Декларацију о стратешком партнерству, наводећи да не разуме зашто је било потребно толико времена да се тај документ потпише.

„За нас је то од великог значаја. Ви (Мицотакис) сте рекли да имате много великих и снажних савезника. Србија није ни велики ни снажан савезник, али је одан и искрени пријатељ грчког народа и државе”, рекао је Вучић.

Он је навео да Србија има разговоре и са оним земљама које су можда веће по својој територији и броју становника од Грчке, али да ће мало где у свету моћи да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке.

Вучић је рекао и да је уверен да долази време већег поштовања независних и суверених земаља и пријатељстава између тих земаља.

Александар Вучић полаже венац на Споменик незнаном јунаку у Атини (Фотографије: Димитрије Голл/Председништво Србије)

Према његовим речима, Декларација о стратешком партнерству односи на шест области – политику и спољнополитичку сарадњу, безбедност и одбрану, науку и образовање, економију, културу и заштиту животне средине.

Наводећи да је Србија захвална Грчкој на подршци по косовском питању, Вучић је рекао да и Србија у потпуности подржава територијални интегритет Грчке на копну и на мору.

Како је навео, две земље у области одбране и безбедности већ имају добро сарадњу, а наставиће се и развој добрих односа војних индустрија, као и у размени кадрова.

Најавио је и да ће наредне године бити одржана заједничка билатерална или трилатерална вежба, са Грчком и Кипром, на територији Србије.

Вучић је рекао и да Србија гаји посебно поштовање према породици премијера Мицотакиса, његовом оцу и прецима, који су, каже, задужили српски народ поштовањем, љубављу и братством које никада нису крили.

Када је реч о економској сарадњи, Вучић је изнео податак да обим трговинске сарадње 500 милиона, а размена услуга око 530 милиона, те изразио уверење да обе бројке могу драматично да се увећају.

Навео је да ће Србија наредних дана добити још једну потврду својих економских резултата из света, те додао да очекује и још инвестиција из Грчке, а сигуран је, каже, да ће први пут после много година бити српских инвеститора који долазе у Грчку.

Такође, Вучић је указао на значај сарадње у области науке и образовања, као и у  културној сфери, док је посебна тачка Декларације сарадња у области заштите животне средине.

Председник је захвалио и премијерку Мицотакису, и председнику Павлопулосу, на подршци Србији на ЕУ путу, што је за нашу земљу од изузетног значаја.

Александар Вучић и Киријакос Мицотакис

„Верујемо у вашу искрену подршку и залагање да једног дана заједно будемо чланице ЕУ”, поручио је Вучић.

Додао је да је Србија прихватила позив грчких пријатеља, да колико може помогне, не само њима, већ и деци мигрантима о којој нема ко да брине, па ће на себе преузети бригу за један део деце миграната без родитељске пратње.

„Нисмо то радили зато што ће то неко у Европи ценити, већ зато што мислимо да помажемо тој деци и зато што можемо нешто да учинимо заједно са вама. Да ли ће неко да цени, то питање за њих”, указао је председник Србије.

Вучић је поновио да ће Србија на сваком месту, у телима УН, међународним организацијама и институцијама, подржати захтев Грчке за повратак артефаката из Велике Британије.

„На сваком месту имаћете отворену и недвосмислену подршку Србије”, подвукао је Вучић.

Он је истакао да је за Србију данас важан дан, а да је Декларацијом не само створена могућност за ближну и темељнију сарадњу у свим областима, већ је стављен печат на вишедеценијско и вишевековно пријатељство које нико неће моћи да уништи.

„Важан је задатак Србије да увек буде уз Грчку и чува леђа Грчкој, као што сам сигуран да ми увек рачунамо на њихову подршку и да смо сигурни да су и нама леђа обезбеђена када је Грчка иза нас”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

Кирјакос Мицотакис: Отворено ново поглавље у односима Србије и Грчке

Декларација о стратешком партнерству између Србије и Грчке отвара ново поглавље у односима две земље, изјавио је грчки премијер Кирјакос Мицотакис након потписивања Декларације са председником Србије Александром Вучићем и поручио да се неће мењати став Грчке по питању подршке европским интеграцијама Србије, као ни став о дијалогу Београда и Приштине.

Александар Вучић и Киријакос Мицотакис у Атини, 11. децембра 2019.

„Декларација предвиђа стратешку сарадњу која је требало да буде потписана још пре много година. То је оквир који унапређује и обогаћује све нивое заједничког српског и грчког пута и односи се на одбрану, економију, безбедност, културу, туризма, спорт и образовање…”, истакао је Мицотакис.

Каже да је ту Декларацију Србија и Грчка требало да потпишу још пре много година, као и да је са Вучићем данас разговарао о приоритетним областима – енергетици и инфраструктури.

Мицотакис каже да две земље имају изузетне билатералне односне, као и да има и одличне личне односе са Вучићем.

Грчки премијер је додао да међурегионални сарадњи ЕУ могу да буду подршка томе, као и да је основни циљ да се заврши пруга Пиреј- Солун- Скопље- Београд – Будимпешта јер је од великог значаја за трговину и транспорт, што би побољшало и комуникацију четири народа.

Како каже, у области енергетике разговарао је са Вучићем по питању енергетске диверсификације снабдевања и безбедности у читавом региону.

„Грчка подржава развој тзв. попречног Коридора, односно завршетак гасовода Грчке и Бугарске, али и гасовода Бугарска – Србија и зато поздрављам као врло значајан став да је Србија спремна да купи гас из овог диверсификованог извора чиме се заврше те инвестиције на грчкој територији”, нагласио је Мицотакис.

По питању сарадње у другим областима привреде, каже да Грчка има снажно пословно присуство у Србији и честитао Вучићу на добрим економским резултатима, јер се српска привреда развија брзо.

„Ми смо спремни да подржимо инвестиције у вашој земљи још више, јер Грчка излази из кризе”, поручио је он.

Додаје да је Грчка спремна да више учини и у области туризма како би и Грци долазили у Србију.

Мицотакис каже да су договорили отварање почасног конзулата у Хераклиону на Криту.

„Вучић је одговорио на захтев грчке владе да пружи гостопримство једном броју деце избеглица без родитељске пратње која су у Грчкој. То је била његова иницијатива која је поздрављена као израз практичне подршке не према Грчкој већ према тој деци у трагичној ситуацији. То је врло значајно да једна земља која је кандидат за пријем у ЕУ храбро преузима своје моралне одговорности у овом тешком проблему”, рекао је Мицотакис и захвалио Вучићу на великодушној понуди.

Поручио је да Грчка не мења став да Србија припада Европи и да тај пут треба да се заокружи и јаца, као и да ће Грчка подржати на сваком кораку Србију у европским интеграцијама.

Александар Вучић и Киријакос Мицотакис потписују Декларацију о стратешком партнерству Србије и Грчке

„Информисао ме председник о дијалогу Београда и Приштине, који Атина подржава и наш став о томе се не мења. Укидање царине на српске производе на КиМ је неопходан корак за учвршћење поверења између два народа”, нагласио је он.

Мицотакис је рекао да се са Вучићем сагласио око потребе да се одржи отвореним европски пут за земље Западног Балкана.

„Сагласили смо  се да је међународно право оно које гарантује мирну коегзистенцију међу народима који имају тешку прошлост, као што је Југоисточна Европа”, рекао је он.

Истакао је по питању меморандума који су потписале Турска и Либија да је Грчка спремна и да располаже средствима да одбрани свој суверенитет и права када год то буде потребно, преноси Танјуг.

Такође, наводи да је међународна заједнице уз Грчку „по питању неважећег меморандума о сарадњи Турске и Либије. Осуда је, каже, стигла од ЕУ, САД, Русије, Египта, Израела, што показује да Грчка има снажне сараднике свуда у свету.

Мицотакис је истакао да је са Вучићем имао још један срдачан и плодан разговор и захвалио Вучићу на посети Атини те да се нису сложили само око једне ствари, а то је – који ће клуб вечерас победити: Црвена звезда или Олимпијакос који играју у Атини.

„Ту имамо различите жеље, али победник ће бити црвено-бели клуб”, нашалио се Мицотакис на чињеницу да оба клуба имају дресове исте боје.

Александар Вучић: Да чувамо леђа једни другима

Председник Србије Александар Вучић поручио је да би Атина и Београд требало додатно да ојачају своје економске и политичке везе и „чувају леђа” једни другима на међународној сцени.

Вучић је у интервјуу за грчки лист Катимерини рекао да је промовисање трговинске размене од посебног значаја, али да је циљ и унапређење политичких односа како би две земље међусобно ојачале своје позиције у међународној заједници.

Председник Србије, који је у понедељак стигао у Атину на позив председника Прокописа Павлопулоса, нагласио је важност коју Београд придаје железничкој прузи Будимпешта-Пиреј, преко Београда, Скопља и Солуна.

Он је додао да је водио разговоре са кинеским и европским званичницима у вези са завршетком тог пројекта.

Александар Вучић са грчким патријархом Јеронимом II

Вучић је напоменуо да Европска унија готово свакодневно врши притисак на Београд због веза са Кином и Русијом, али инсистирао је Србија жели да одржи добре односе са тим земљама.

Он је нагласио да чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије, и да је Србија много постигла на свом европском путу, преноси Танјуг.

Вучић је такође рекао да ће Београд учинити све што може како би помогао и Европи и Грчкој у вези са проблемом миграната.

Сусрет са Мицотакисом

Председник Србије Александар Вучић састао се данас, другог дана посете Грчкој, са премијером те земље Киријакосом Мицотакисом, са којим га веже дугогодишње познанство, блиски лични и међупартијски односи.

Вучић и Мицотакис најпре ће имати билатерални састанак, након којег ће копредседавати трећој седници Високог савета за сарадњу Србије и Грчке.

После седнице биће потписани Заједничка декларација о успостављању стратешког партнерства две земље, која подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за обе земље и низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа две земље.

Састанак српских и грчких званичника у Атини (Фото: Димитрије Гол/Председништво Србије)

Такође, биће потписан и Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технолошког развоја за период од 2020. до 2022. године.

Председник је уочи састанка изразио уверење да ће данас у разговорима са премијером Мицотакисом и на седници Високог савета, на пример, бити отворена прича око пруге Београд-Солун-Пиреј.

„Нама преостаје ту огроман посао, јер ако будемо хтели да обрадујемо Нишлије брзом пругом од Београда до Прешева биће потребне две милијарде“, казао је Вучић.

Програмом посете, предвиђено је да се Вучић данас састане и са архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом II, а на крају и са председником Коалиције радикалне левице (СИРИЗА) Алексисом Ципрасом, са којим је сарађивао, док је Ципрас још био на челу гршке владе, у оквиру регионалне сарадње Србије, Румуније, Бугарске и Грчке.

Вучић је у уторак, првог дана посете, разговарао са председником Грчке Прокописом Павлопулосом, на чији позив и борави у Атини, преноси Танјуг.

Александар Вучић: Србија и Грчка прави пријатељи

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су Срби Грцима, али и Грци Србима пријатељи, који једне друге не доводе у питање, те изразио уверење да ће то пријатељство и сарадња сутра током разговора с премијером Грчке и након потписивања Споразума о стратешком партнерству бити још снажније учвршћено.

Вучић је за ТВ Пинк, а упитан с којим порукама се враћа у Београд након званичне посете Грчкој, пренео да је на вечери коју је приредио у његову част председник Грчке Прокопис Павлопулос рекао да све земље имају интересе, партнере и пријатеље, а да је неко ко је заиста пријатељ Србији Грчка, као и да смо ми Грчкој, која иначе има много партнера.

„Они то пријатељство не доводе у питање, подржавају наш европски пут, нашу позицију око КиМ, иако је од стране претходног министра спољних послова било различитих интерпретација и покушаја, а тога сада више нема. Сутра верујем да ћемо још снажније учврстити наше пријатељство и сарадњу”, казао је он, преноси Танјуг.

Изразио је уверење да ће сутра у разговорима са премијером Грчке Кирјакисом Мицотакисом и на трећој седници Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, на пример, бити отворена прича око пруге Београд-Солун-Пиреј.

„Нама преостаје ту огроман посао, јер ако будемо хтели да обрадујемо Нишлије брзом пругом од Београда до Прешева биће потребно две милијарде”, казао је Вучић.

Упитан за признање које је добио од градоначелника Атине Костаса Бакојанија, Златну медаљу за заслуге града Атине, и ранији орден од председника Русије Владимира Путина, казао да би неки рекли да је близу пензија чим неком додељују ордење и признања.

„Захвалан сам грчким пријатељима и посебна је част када Костас Бакојани, најталентованији грчки политичар из познате породице, који има огромну популарност уручи такво признање. Хвала свим градским већницима. То није признање мени. То је признање Србији за пријатељство”, нагласио је он.

Александар Вучић и градоначелник Атине Костас Бакојанис који му је уручио Медаљу за заслуге града Атине (Фото: Димитрије Гол/Председништво Србије)

Вучић је рекао да Срби, као и Грци, мање цене и мање пажње придају пријатељима него онима који то нису, али да ће доћи време јачања суверених земаља, када ће пријатељски радити заједно.

„То је добро признање за нашу земљу. Имали смо добре разговоре са председником Грчке, а вечери је присуствовао и премијер. Сутра ћемо потписати Декларацију о сарадњи, а већ сада смо предузимали конкретне ствари, указао је он.

Вучић је подсетио да се састао и са грчким привреднима, указујући да је Грчка била велики инвеститор у Србији до 2008. када је уследила криза.

„Сада очекујемо нови талас грчких инвеститора у Србију. Држе значајне хотелске ланце у Београду. Између осталих и хотел Југославија, око којег је дошло време да се реши питање његове будућности. Присутни су и преко ЕФГ банке у банкарском сектору, а могу много више. Био сам поносан на Србију када сам чуо што кажу о нашој земљи”, закључио је.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Srbija i Grčka.
    Prijateljstvo!!!

  2. Од када Грчка има паријарха (у потпису шесте фотографије )? Зар Његово Блаженство Јероним II није архиепископ? Хвала.

Оставите коментар