Од Нове године плаћаћемо и еколошку таксу 1.200 динара

Обвезник плаћања накнаде су физичко лице које обавља неку од активности наведених у уредби а плаћаће је обвезници пореза на имовину за стамбене јединице

Фото: А. Васиљевић

Влада Србије уредбом је утврдила критеријуме по којима ће се одређивати активности које негативно утичу на животну средину и наплаћивати накнада правним лицима, предузетницима и физичким лицима – власницима стамбених јединица.

Уређено је да ће физичка лица плаћати накнаду за активности коришћења електричне енергије, грејних уређаја, хемијских средстава, производа који после употребе постају посебни токови отпада, производње и прераде хране и других активности, наводи се у овом документу.

Обвезник плаћања накнаде су физичко лице које обавља неку од активности наведених у уредби а плаћаће је обвезници пореза на имовину за стамбене јединице.

Износ накнаде за физичка лица је 1.200 динара годишње, а умањује се за 50 процената „за обвезнике који не станује у стамбеној јединици”, наводи се у уредби.

Обавеза физичка лица по овој уредби настаје од 1. јануара 2020. године.

За правна лица и предузетнике критеријуми се одређују у оквиру претежне делатности коју обављају обвезници, па се деле на оне чије активности имају велики, средњи и мали утицај на животну средину.

Износ не може бити виши од 0,4 процента годишњег прихода обвезника у претходној години, а ако делатност обавља на територији више локалних самоуправа накнада ће бити подељена са њиховим бројем.
Уредбом је утврђено да износ накнаде за заштиту и унапређење животне средине за правна лица и предузетнике чија активности у делатности има велики негативан утицај износи од два милиона динара за велика правна лица, до 20.000 динара за микроправна лица и предузетнике.

Фирме и предузетници чија делатност има средњи негативан утицај на животну средину плаћаће накнаде од милион динара ако су велика правна лица, до 10.000 динара за микро правна лица и предузетникe.

Распон утврђених накнада код малог утицаја на животну средину је од 500.000 динара за велика правна лица до 5.000 динара за микро правна лица и предузетнике, преноси Танјуг.

Део Уредбе су и прилози у којима су пописане делатности које имају велики, средњи и мали утицај на животну средину.

(Политика, 12. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар