Зоран Чворовић: Американац у Патријаршији

Приликом једног заједничког сусрета Вартоломеј поздравља предстојатеље Грчке и Александријске цркве речима „Стејт департмент посреди нас“

Амерички амбасадор у Београду Џефри Годфри, патријарх Иринеј и Сем Браунбек (Фото: СПЦ)

Патријарх Иринеј је 11. новембра примио специјалног америчког амбасадора за питања међународних верских слобода Сема Браунбека. О томе шта је могла бити тема ових разговора посредно можемо да закључимо анализирајући неке детаље из личне и радне биографије саговорника српског патријарха

O Семјуелу Сему Браунбеку знатно више говори његово друштвено порекло него наслов функције састављен у складу с правилима либерално-идеолошке криптографије која скрива империјалну природу сваког америчког државног органа. Сем Браунбек потиче из традиционалне фармерске породице са америчког Средњег запада, из државе Канзас, чији је гувернер био у два мандата. За сенатора је први пут изабран на основу једног изразито конзервативног програма 1996. године. Истовремено, овај адвокат и републикански политичар воли себе да представља као „конзервативног католика“. Једном речју, према свом друштвеном и географском пореклу и идеолошко-религиозном опредељењу, Сем Браунбек је типични представник оне „старе Америке“ која је за председника САД кандидовала Доналда Трампа. Стога не чуди што га је Трамп 24. јануара 2018. именовао за специјалног америчког амбасадора за питања међународних верских слобода.

При томе Браунбек је још као сенатор, 1998. године, био један од главних заговорника формирања Управе за међународну верску слободу при Стејт департменту којом сада руководи.

Покровитељ

Одмах по постављању на функцију, Сем Браунбек је уверљиво показао да ће Трампова администрација наставити с ранијом праксом политичке злоупотребе верских слобода којом су се служили либерални интервенционисти. Уз то ће његови чести сусрети с бившим председником Украјине Петром Порошенком, почев од прве посете Кијеву, 10. септембра 2018, јасно показати да је на пољу верске политике православље маркирано за мету број један. Браунбекове посете централној Азији и бављење положајем муслимана у кинеском Синкјангу и хришћана и зороастријанаца у Ирану имају тек другоразредни ефекат, који треба да одвуче пажњу главног америчког непријатеља.

Према истраживањима руског православног публицисте Игора Друза, управо је Сем Браунбек, заједно са својим непосредно претпостављеним Мајком Помпеом, био главни политички покровитељ пројекта аутокефалности тзв. Православне цркве Украјине. Истовремено је Помпео „у свакој амбасади САД у православним државама формирао тимове сарадника који треба да се баве питањима уништења православља помоћу раскола и његове замене једном политичко-окултном сектом која треба да оправда светску владавину олигархије и најодвратније пороке“. Да је ова тврдња И. Друза тачна, показује географија овогодишњих Браунбекових дипломатских посета и њихови резултати. У пратњи службеника локалне америчке амбасаде, Браунбек је 6. маја посетио Атину, где је разговарао с архиепископом Јеронимом II, настојатељима светогорских манастира и цивилним гувернером Свете Горе. Следствено, октобарска одлука Сабора Грчке цркве да призна аутокефалност тзв. ПЦУ стоји у најнепосреднијој вези с америчким притисцима и уценама чији је преносилац био Сем Браунбек. Како би обезбедио подршку неканонском томосу аутокефалности тзв. ПЦУ, овај „агент раскола“ је већ 10. маја обавио разговор с румунским патријархом, док је 14. маја посетио Молдавију, а годину је завршио посетом српској патријаршији.

Семјуел Браунбек и архиепископ Јероним II (Фото: Union of Orthodox Journalists)

Само се бруталним притисцима Стејт департмента и његовог службеника Браунбека може објаснити скорашња одлука александријског патријарха Теодора II, некадашњег ђака Универзитета у Одеси, да призна за канонског митрополита расколника Епифанија Думенка. У овом случају непосредни извршилац прљавог посла, у својству дужника глобалне плутократије, било је грчко министарство спољних послова, које финансира Александријски патријархат. О улози САД и С. Браунбека у актима признањима тзв. ПЦУ најилустративније сведочи жалосна анегдота у којој се парафразира православни поздрав „Господ посреди нас“. Приликом једног заједничког сусрета Вартоломеј поздравља предстојатеље Грчке и Александријске цркве речима „Стејт департмент посреди нас“. „Јесте и биће“, одговарају Јероним и Теодор.

Успеси

Досадашњи успеси Трампове администрације у рату против православља могу се објаснити и везама које особе, као што је Сем Браунбек, имају са клиром Цариградског патријархата, а с којима се, по свој прилици, није могла похвалити администрација демократа. Наиме, Браунбек се још од 2006. повезује са оцем Александром Карлуцосом, који у Цариградској патријаршији контролише прилив новца из грчке дијаспоре у САД, а у вези с којим је још 2007. године „Нешнел хералд“ писао да патријарх Вартоломеј „ради све оно што му каже отац Карлуцос“. Његов син Мајкл Карлуцос постављен је 2017. године на изузетно поверљиво место заменика шефа протокола Стејт департмента.

Петро Порошенко са Семјуелом Браунбеком (Фото: Председништво Украјине)

И тек што је Сем Браунбек без коментара напустио Србију, из Фанара је стигла освета посредством одлуке светогорског Протата да се у недељу 24. новембра прослави осам векова од хиротоније Светог Саве, а не од аутокефалности Српске цркве. Обезбеђујући за ову одлуку сагласност хиландарског игумана Методија, Фанар је успео да у том, Бећковићевом речју, „најдоњем камену нашег духовног постојања“ искривотвори сведочанство Савиног ученика Доментијана, према коме је те 1219. године наше отачаство постало „самоосвећено“ као „што је Божјом помоћи самодржавно“.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 22. 11. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар