Политика: Дража Михаиловић добио улицу – не у Крагујевцу већ у Десимировцу

Десимировац је од Крагујевца удаљен десетак километара, а улица која је названа по четничком вођи званично носи назив Ђенерала Драже Михаиловића

Улица која је понела име команданта Југословенске војске у отаџбини (Фото Б. Карталовић)

Поједини медији и даље извештавају да је Скупштина града прихватила иницијативу Покрета обнове Краљевине Србије да вођа четничког покрета у Другом светском рату Драгољуб Дража Михаиловић добије улицу у Крагујевцу – што није тачно. Разјашњења ради, одборници су на седници Скупштине града прошлог петка усвојили предлог житеља оближњег Десимировца, па је чича Дража добио улицу у овом месту, не у самом Крагујевцу, за шта се залагао ПОКС.

„Иницијатива Покрета обнове Краљевине Србије није могла да уђе у скупштинску процедуру због формалне мањкавости. Предлог је био начелан и у њему није била назначена конкретна улица коју треба да добије Михаиловић. У предлогу Месне заједнице Десимировац је тачно наведено која је улица у питању, што је, по процедури, неопходно“, наводи Сузана Павловић, секретар Скупштине града.

Предлог да се команданту Југословенске краљевске војске у отаџбини додели улица, житељи Десимировца су преко месне заједнице упутили децембра 2018. године, а иницијатива ПОКС-а је на адресу Скупштине града Крагујевца стигла у априлу ове године.

„Иницијатива ПОКС-а може да уђе у редовну процедуру, чиме се отвара могућност да Драгољуб Михаиловић заиста добије улицу или трг у самом Крагујевцу, онако како је то ова организација предложила. За сада је Дражи Михаиловићу додељена улица у насељеном месту на територији града, како се то каже административним речником“, објашњава Павловићева за „Политику”.

Десимировац је од Крагујевца удаљен десетак километара, а улица која је названа по четничком вођи званично носи назив Ђенерала Драже Михаиловића. У предлогу Десимировчана је назначено да је реч о улици број 4, која има следећи опис: „Улица почиње од улице 1, између к. п. 818 и к. п. 970/2, иде делом дуж к. п. 813, прелази на к. п. 775, на којој се завршава између к. п. 769/3 и к. п. 778/2, све у КО Десимировац.”

„То је прва лево после „Агрожикена”, објашњава нам заменик председника ПОКС-а Мирко Чикириз.

У разговору за „Политику” Чикириз инсистира на суштини иницијативе политичке организације коју представља.

„У овом случају је важна суштина јер је Крагујевац постао први већи град у Србији на чијој територији је једна улица названа по Драгољубу Михаиловићу. Тим чином је исправљена неправда према једној од најзначајнијих личности у историји Србије“, наводи наш саговорник, иначе државни секретар у Министарству правде.

После реакције Крагујевчана, који су незадовољство одлуком Скупштине града исказали на друштвеним мрежама, огласио се и Савез удружења бораца Народноослободилачког рата. Субнор Крагујевца и Шумадије у саопштењу наводи: „Осуђујемо став одборника без обзира на идеолошку и политичку припадност јер су заборавили на жртве четничке каме.

Бране Карталовић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Д.Михајловићу дати Улицу незнаног јунака, а ову преселити на Авалу.

Оставите коментар