Наталија Поклонска: Ноћ вештица је хришћански празник, не видим ту ништа лоше

Ја у том празнику не видим ништа лоше. То је хришћански празник. То је, знате, као енглеске покладе, рекла посланица руске Државне думе

Наталија Поклонска (Фото: Нина Зотина/Sputnik)

Посланица Државне думе, заменица председника думског Одбора за безбедност Наталија Поклонска саопштила је да планира да прослави Ноћ вештица и назвала је овај празник хришћанским.

Бивша главна тужитељка Крима и једна од омиљених Рускиња у Србији (каже да има српско порекло и прошле године је посетила Београд) изјавила је за радио „Говорит Москва“ следеће:

„Ја у том празнику не видим ништа лоше. То је хришћански празник. То је, знате, као енглеске покладе”, рекла је Поклонска.

Према њеним речима, она планира да овај празник прослави код куће са ћерком. Оне ће организовати пиџама-парти и гледати телевизију.

Члан Одбора Државне думе за међународна питања Виталиј Милонов је за „Говорит Москва” саопштио да не дели мишљење Поклонске. Он је истакао да празнике од других народа преузимају оне земље које немају своје традиције. Према његовим речима, „обичан руски човек” неће „скакати са бундевом”, а овај празник је „симбол недостатка мозга”. Ноћ вештица симболизује спремност људи да раде идиотске ствари како би пратили моду по западном узору, изјавио је он.

На својој страници на Фејсбуку Поклонска је иступила против Милоновљевог става. Она сматра да омладина самостално може да одлучи које празнике ће да слави и да она, као рођена Украјинка, не дели мржњу према бундевама.

Посланица је позвала људе да је обавесте о свим случајевима када се на школе врши притисак по питању прославе Ноћи вештица. Раније је Милонов замолио главног државног тужиоца Русије Јурија Чајку да не дозволи да се у школама и на факултетима пропагира овај празник.

Ноћ вештица се слави 31. октобра, уочи празника Сви свети. У католицизму Сви свети се обележава 1. новембра, а у православљу прве недеље после Свете Тројице.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала RUSSIA BEYOND – СРБИЈА. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе RUSSIA BEYOND – СРБИЈА није дозвољено.

(Russia Beyond, 25. 10. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

 1. Au Natalija, pa šta to bi? Povuklo te pomodarstvo? Pritisak okoline? Ćud ženska ili Ukrajinska?

 2. Многи ће, у жељи да се њихова деца не разликују од осталих, учествовати у овом празнику, правдајући се да је све то само забава за децу и да ту нема никаквог дубљег значења.
  А ево шта је заправо позадина празника Halloween:
  Овај обичај има своје порекло међу паганским келтским народима у Ирској, Британији и северној Француској. Они су веровали да се живот рађа из смрти, па су за почетак своје нове године узимали крај јесени, кад природа умире и када, према њиховом веровању, почиње време мрака, распадања и смрти. Тога дана су гасили ватру на својим домаћим огњиштима и свуда је владао мрак. Према паганском келтском предању, душе умрлих би потпуно припале власти бога Самхаина, кнеза смрти, кога је ваљало умилостивити жртвоприношењем на дан нове године, а Самхаин би дозвољавао да тога дана душе умрлих посећују домове својих породица. Отуда обичај „маскирања“ у костуре, духове, вештице и демоне. На тај начин би живи ступали у „мистичну“ заједницу са умрлима, кроз чин подражавања мртвих и тумарања по мраку. Према веровању, душе мртвих које би долазиле у „посету“ биле су изнурене глађу и молиле су за храну, па их је ваљало нахранити – отуда обичај звани „trick or treating“. Уколико неко од живих не би угостио (treat) душе умрлих, стигла бих их освета (trick) бога Самхаина. У време када су ови народи примили Хришћанство и када су заиста били Православни, тадашња Црква је установила празник „Свих Светих“ 1. новембра (на истоку се тај празник слави другог датума) управо да би се истребио овај окултистички обичај, а ноћ уочи празника Свих Светих („All Hallows Eve“) служило се свеноћно бдење. Међутим, они који су остали у паганству и окултизму реаговали су тако што су појачали своје опасне ритуале, тако да је ноћ уочи Хришћанског празника постала ноћ вештица, враџбина, призивања злих духова и демона и других окултистичких радњи. Чак је долазило и до крађе и скрнављења свештених предмета. Тако је пропао покушај западне цркве да се супротстави овом паганском обичају. Овде је само укратко објашњено порекло и значење празника Halloween.
  Јасно је да ми, Правословни Хришћани не можемо и не смемо учествовати у оваквој идолопоклоничкој светковини на било ком нивоу (макар то била „само“ забава за децу), јер то директно представља одрицање од нашег Господа и наше свете Православне вере. Јер, ако пристанемо да своју децу „маскирамо“ и пустимо их да иду по мраку и моле за слаткише, ми тиме својевољно пристајемо на заједницу са мртвима, чији бог није келтско божанство Самхаин, већ сам Сотона, кнез зла, а слаткиши (treats) које буду добили неће представљати безазлени поклон деци, већ принос самоме ђаволу. Подсетимо се само да су наши преци, Хришћани из најранијих векова, пре бирали телесну смрт у најгорим мукама него што би пристали да принесу жртву идолима и тиме се одрекну Христа Бога нашег, који нам је заповедио: „Немој имати других богова осим Мене“.
  Свети Николај Жички и Охридски

 3. E lepotice sad si uprskala sve.

Оставите коментар