Данас: Синод СПЦ „купује“ време да стиша незадовољство владика

Синод СПЦ требало да размотри захтев двадесетак архијереја за одржавање Сабора

Патријарх Иринеј додељује орден Александру Вучићу (Фото: Бета/Dimitrije Goll)

Свети архијерејски синод СПЦ данас (22. 10. 2019) би требало да разматра захтев за сазивање редовног јесењег Сабора који је до сада потписало двадесетак владика, незванично сазнаје Данас у врху СПЦ.

Допис је у први мах у манастиру Жича, на централној прослави осам векова самосталности СПЦ, потписало 14 архијереја, али се њихов број, како тврде извори нашег листа, повећао у протекле две недеље током којих „црквена влада“ није заседала.

У црквеним круговима спекулише се да Синод „купује“ време, не би ли се стишало незадовољство међу владикама, које је кулминирало доделом Ордена Светог Саве Првог реда председнику Србије Александру Вучићу.

Иако се сада спекулише да ни Синод није био јединствен око Вучићевог одликовања, црквени извори подсећају да су и пре две године патријарх Иринеј и остали „синодалци“ игнорисали, како се прича, двоцифрен број захтева за сазивање Сабора о КиМ.

Потписници „жичког“ захтева Синоду подсећају да је Сабор у мају одлучио да се одржи јесење заседање, чија би главна тема била црквена просвета, што „црквена влада“ још није испоштовала.

Као разлози за сазивање Сабора наводе се „нагомилани горући проблеми у Цркви, који су једним делом изазвани и неким одлукама и поступцима Синода“.

Владике које траже сазивање Сабора незадовољне су централном прославом црквеног јубилеја, тврде да Синод од маја до сада није спровео саборске одлуке о наставку дијалога са „делом Цркве у Северној Македонији која је у расколу“, и да је преформулисано званично саопштење мајског Сабора. Они сматрају да ситуација на и у вези са КиМ тражи ново оглашавање Сабора СПЦ.

Саборску расправу, као оцењују, захтевају и неспоразуми око територијалног ограничавања Устава СПЦ у Северној и Јужној Америци.

Ипак, врх незадовољства владика су синодске одлуке о смени двојице предавача Богословског факултета Београдског универзитета – епископа западноамеричког Максима (Васиљевића) и Марка Вилотића, као и Вучићево одликовање.

У знак протеста већина владика није присуствовала уручењу спорног одликовања у београдском Центру „Сава“, а епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић) вратио је патријарху Иринеју панагију (одличје), коју му је поглавар СПЦ, као и свим осталим владикама поклонио на прослави јубилеја у Жичи.

Саборско изјашњавање вероватно захтева додатно компликовање ситуације око украјинског црквеног питања после одлуке Грчке православне цркве да призна нову Православну цркву Украјине“.

Јелена Тасић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 22. 10. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар