Дојче веле: Случај Морина – тест за односе између Србије и Северне Македоније

Већ сада је сигурно да ће случај Морина довести до таласања на релацији Скопље-Београд

Томар Морина (Фото: Искра)

Основни кривични суд у Скопљу је саопштио да нису испуњени услови за изручење Томора Морине Србији. Он је прошлог месеца ухапшен на прелазу Блаце на основу Интерполове потернице расписане по захтеву Србије. Морина се терети за злочине над цивилима на Косову почињене пре 20 година.

Одлука Кривичног суда ће бити прослеђена Врховном суду који може да је потврди, поништи или преиначи, а у сваком случају ће своју одлуку доставити министарству правде.

У то Министарство су сада упрте очи Србије. „Поступак Моринине екстрадиције треба да буде вођен у складу са Споразумом о екстрадицији између Србије и Северне Македоније потписан 29. новембра 2011. Ако се испуне услови предвиђени тим Договором, Северна Македонија ће бити у обавези да изручи Србији тражено лице“, рекао је за Политику професор међународног права на београдском Правном факултету, Александар В. Гајић.

„Признање Косова није препрека“

Већ сада је сигурно да ће случај Морина довести до таласања на релацији Скопље-Београд. Јер, северномакедонски вицепремијер Бујар Османи изјавио је да „нема никаквих основа да Морина буде изручен Србији, а и када би их било, требало би га изручити Косову, а не Србији“.

Александар В. Гајић сматра да су такве изјаве „правно неутемељене“ да могу да се тумаче као „политички покушај заташкавања злочина почињених на територији Косова и Метохије“. Османи, како каже Гајић, „поступа супротно Споразуму о стабилизацији и придруживању између Републике Северне Македоније и Европске уније“.

На питање да ли је признање Косова релевантно за поступак изручења Морине, Гајић одговара да то признање има велику политичку тежину, али да не може да буде препрека изручењу.

Задовољство Приштине

Он подсећа и да су злочини за које се терети Морина почињени на територији Србије у време када је суверенитет Србије важио на читавој територији Косова. Осим тога, чак и ако Северна Македонија сматра да су злочини почињени ван територије Србије, она не може да одбије изручење, јер исто кривично дело постоји и у њеном законодавству, па за њега он може да буде гоњен и у тој земљи.

Још пре одлуке Кривичног суда у Скопљу, вицепремијер Османи је са Дојче веле кратко изјавио: „Нађите један случај да је нека држава изручила косовског држављанина на основу оптужби из рата 1999!“

Одлука скопског суда је поздрављена у Приштини, која је већ била поручила да би евентуално изручење Морине Србији могло да наруши односе између Косова и Северне Македоније.

„Политичко мешање у судство“

У македонској јавности се поводом те одлуке међу првима огласио посланик Демократске странке Срба у Македонији Иван Стоилковић. „Усред актуелних политичких и дипломатских притисака на Србију, Македонији се не дозвољава да буде добар сусед Србије. То само потврђује чињеницу да Македонија има функцију да буде антипод Србији у корист Велике Албаније и отворене бугаризације“, написао је он на Фејсбуку.

Реаговао је и бивши посланик Павле Богоевски, рекавши да подржава „право Косова на самоопредељење и независност, што је и званичан став македонске државе. Но, како можемо да очекујемо од других да враћају наше одбегле криминалце, ако ми то не чинимо? Ово је погрешан начин политичког мешања у судство“.

Морина се од 25. јула налази у екстрадиционом притвору, где ће остати до одлуке Врховног суда.

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 8. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар