Мајкл Карпентер: Грађанима Србије треба дати нешто опипљиво за споразум са Косовом

Чини ми се да су унутрашње политичке прилике у Србији и на Косову такве да би идеја о размени територија могла да успе. Не мислим да смо дошли до тог момента – ни на Косову, ни у Србији.

Мајкл Карпентер (Фото: VoA)

Ако не успе идеја о разграничењу између Србије и Косова, не видим шта је план Б, каже за Глас Америке бивши званичник Пентагона задужен за Балкан Мајкл Карпентер и истиче да је Србији потребно понудити нешто конкретније и брже од чланства у ЕУ за признавање независности Косова. Акетуелни директор Пен Бајден центра сматра и да би предстојећи избори на Косову, као и избори у Србији 2020, могли да успоре постизање споразума Београда и Приштине.

Глас Америке: Господине Карпентер, делује да ова америчка администрација има другачији приступ од претходне – говори се о могућности да саветник за националну безбедност Џон Болтон посети регион, Бела кућа је неколико пута позвала лидере Србије и Косова да постигну споразум, Стејт департмент је доста укључен у све. Да ли је ова администрација више од претходне заинтересована да реши питање Косова?

Мајкл Карпентер: Не знам да ли су више заинтересовани, не мислим да су уложили више дипломатских напора, али морам да одам признање колегама у овој администрацији јер желе да истраже сваки угао и искористе прилику да реше спор између Србије и Косова. Али на крају ће се све свести на договор великих играча – међу којима су Америка и ЕУ и на споразум који постигну лидери на терену, што неће бити нимало лако, без обзира на то ко је на власти у Вашингтону. Рецимо, подршка идеји о размени територија нема везе са партијским поделама у Америци. Има и демократа, укључујући и мог бившег колегу Чарлија Капчана који је био у Обаминој администацији, који је подржао ту идеју. Дакле, то не значи да су републиканци и демократе подељени по партијским линијама, више су подељени експерти.

Верујете ли да је договор могућ за време ове администрације?

Под одређеним околностима можда, али ми се не чини да су унутрашње политичке прилике у Србији и на Косову такве да би идеја о размени територија могла да успе. Не мислим да смо дошли до тог момента – ни на Косову, ни у Србији.

А шта је онда план Б?

Видите, то је проблем. Мислим да нема плана Б. Не верујем да би наставак дијалога, онако како га је водила Федерика Могерини, водио нечем конкретном. Мислим да би Србија, ако би хтела да превазиђе ту баријеру и призна независност Косова, морала да добије нешто веома конкретно заузврат, нешто што ће грађани осетити као вредно. Али, мислим да тако нешто још није на столу.

Шта је то конкретно што би Србија могла да добије заузврат? Чули смо од Дејмона Вилсона из Атлантског савета да „верује да би Србија признала Косово ако би добила нешто заузврат, а и председник Србије Александар Вучић је рекао да Србија не може да призна Косово, а да не добије ништа.

То је на преговарачима да утврде, али је питање од милон долара – шта је то што Србији може бити понуђено као подстицај. Наравно, чланство у ЕУ је једна од ствари, али будимо реални – то је далек пут, то је процес у којем морате да испуните критеријуме и не значи да ће Србија постати чланица ЕУ чим призна Косово. Али, мислим да то неће бити довољно и да је грађанима Србије потребно нешто опипљиво да би прихватили споразум са Косовом – посебно што ће у обе земље о томе вероватно бити организован референдум.Одувек сам сматао да међународна заједница није довољно ангажована када је реч о инвестицијама за Западном Балкану, посебно оним које су у вези са решавањем конфликта Србије и Косова. То мора да буде нешто велико, дакле не једна или две милијарде долара, већ више новца који ће бити уложен. Рецимо, оснивање фонда од 10, 15 милијарди долара за стабилизацију прилика у Србији и на Косову не би било изван могућности ЕУ. САД би такође могле да учествују.

Који су интереси Русије у дијалогу Београда и Приштине, има ли Москва интерес да се ово питање реши?

Не верујем. Из перспективе Москве боље је да се одржи конфликт између Косова и Србије јер то дозвољава Русији да се представља као чувар српских интереса и противник Косова. То геополитички доприноси Москви јер спречава да се Србија приближава Западу, Бриселу и Вашингтону. Не мислим да је Кремљу у интересу да се ово питање реши.

Косово се спрема за изборе, у Србији су редовни избори следеће године, Америка ће бирати председника 2020. Да ли је било шта могуће решити у сезони избора?

Нажалост, сезона избора је веома лош моменат за договарање међународних споразума. Чињеница да Косово нема премијера је велика препрека напретку, а време избора је такође згодно за оне који засуптају тврђе политичке ставове – што је лоше за постизање договора. Не бих рекао да је договор немогућ, али се чини мало вероватним.

Дачићев позив Србима да гласају за Трампа није паметан потез

Рекли сте да се министар спољих послова Србије меша у америчку политику тиме што позива Србе у Америци да гласају за Трампа. Ивица Дачић одговара да “нико није помињао мешање када су Албанци гласали за Клинтона ии конгресмена Елиота Енгела”. Како то коментаришете?

Господин Дачић може да подржава кога хоће, то је његово право. Ја само не мислим да је то паметан дипломатски потез – да министар спољних послова Србије полаже све наде у једну политичку партију у САД. Око Србије и Западног Балкана генерално у Америци постоји консензус обе партије и мислим да би за Србију било боље да тако и остане, а не да се нешто политизује. Ја само постављам питање колико је Дачићев потез паметан, а он може да подржава кога хоће. Не знам хоће ли га Срби у Америци послушати, али може да ради шта хоће.

Јована Ђуровић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Глас Америке, 8. 8. 2019)

 Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар