Дејмон Вилсон: Верујем да ће Србија признати Косово и да ће Вучић то политички преживети

Суштина је да се то не гледа као губитак за Србију, већ да то отвара многе економске могућности за будућност Србије, навео извршни потпредседник Атлантског савета

Дејмон Вилсон (Фото: Глас Америке)

Извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон изјавио је да верује да ће Србија признати независност Косова и оценио да сада постоји историјска шанса да две стране постигну договор, уз политичке лидере са визијом и координисану подршку САД и Европе.

„Верујем да ће Србија признати независност Косова, али то се неће десити тек тако. То мора бити део пакета који одговара и Србији. То је прилика за Србију да развије своју економију, да побољша потенцијал радне снаге тиме што ће убрзати пут ка ЕУ. Да не буде политички потпуно заглављена око питања Косова, већ да буде оријентисана на то да земљу припреми за учешће у глобалној економији“, рекао је Вилсон за Глас Америке.

Оценио је да одсуство нормализације односа представља препреку Косову и Србији за „планирање будућности“ и додао да косовско питање треба да буде решено „сада, у наредних пар месеци“.

„Не постоји неки вештачки рок, али хитно је. Светска економија се драстично мења, и цео овај део света, Балкан, Косово и Србија ће остати у запећку. Постоји историјска шанса, постоје политички лидери који имају визију да то ураде и да разумеју колико је то важно. Ту је и координисана подршка Европе и Вашингтона, чак и кад постоје разлике, САД и ЕУ желе да буду од помоћи и да погурају да се то оконча. Сад је моменат, јер сви улазе у изборне процесе, сви желе то да заврше пре него што се пажња усмери на изборе“, казао је Вилсон.

Он је навео да је председник Косова Хашим Тачи „одиграо храбру и тешку лидерску улогу“ и да „мора да има подршку владе“ у дијалогу са Србијом.

„Видећемо како се ситуација одвија, али надам се да ће Косово моћи да састави владу која ће бити у стању да влада и да има подршку јавности, али и да побољша позицију земље тако да учествује у дијалогу“, додао је Вилсон.

Рекао је да су косовске таксе на увоз робе из Србије и БиХ „све много пореметиле“ и да их треба укинути, али је додао да „треба прекинути и са агресивним покушајима да се спрече признања независности Косова и чланство у међународним организацијама“.

Вилсон је додао да „мисли да је председник (Србије Александар) Вучић искрено рекао грађанима која је цена статуса кво“ и да је сада прилика да се говори о томе шта се може добити договором, „не само о ономе што ће Косово понудити, већ и о приликама које постају стварне – стране инвестиције, чланство у ЕУ, историјско помирење са САД“.

„То је велика визија коју бих волео да прихвате српски лидери, а амерички снажно подрже“, навео је извршни потпредседник Атлантског савета.

Он је додао да верује да би Вучић „политички преживео“ када би признао Косово.

„Мислим да би он успео, ако постигне историјски договор, он је талентован политичар. Суштина је да се то не гледа као губитак за Србију, већ да то отвара многе економске могућности за будућност Србије. Ако се то политички преформулише да се схвати да је то начин да Србија преузме контролу над сопственом судбином, то сви бирачи желе“, рекао је Вилсон.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 2. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. „Суштина је да се то не гледа као губитак за Србију, већ да то отвара многе економске могућности за будућност Србије, навео извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон.“

    Овај „мудрац“ са Запада заиста мисли да смо ми „испраних“ мозгова. На отету покрајину не треба да гледамо као на губитак? Уместо тога Србији се обећава економски развитак, чланство у ЕУ и „историјско помирење“ са САД. Упознат је и са историјским говором председника Вучића у Скупштини крајем маја о.г. Како и не би, када је у говору изнета демографска и економска анализа будућности Србије урађена по наруџби из Сорошевог „Отвореног друштва“. Занимљиво је како препоручује државном врху Србије да пристанак на признавање државе „Косова“ прикаже са „лепше стране“. Он каже: „Ако се то политички преформулише да се схвати да је то начин да Србија преузме контролу над сопственом судбином, то сви бирачи желе“. Како би на ове његове савете Србији гледао председник САД, када би му било предложено да рецимо државу Тексас поклони Мексику а, за узврат, избегне долазак економских избеглица из те земље и уштеди на изградњи заштитног зида?

Оставите коментар