Александар Вучић: Србија не може да призна Косово, а да Србија и Срби немају ништа

Александар Вучић је рекао како су његову идеју разграничења сви одбацили и да  Србија и Срби не могу да пристану на признавање независности Косова, а да немају ништа

Александар Вучић (Фото: Financial Times)

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово.

Вучић је рекао да су приштински политичари кренули да се утркују по питању такси али и по најглупљим питањима као што су документа.

„Јасно је да је српска страна преговарала да се путује уз личну карту, али наравно да имате право да путујете и са пасошем. Онај ко има више, има право и на мање”, објаснио је он.

Вучић је казао да су такве одлуке бесмислица људи који се понашају као мала деца, која немају државу, а покушавају да праве неку државу.

Александар Вучић рекао је данас да саветник америчког председника Доналда Трампа, Џон Болтон неће доћи у посету Београду и Приштини, као што су медији писали.

„Мислим да неће доћи. Размишљао је да посети Београд и Приштину, али због избора нема с ким да прича у Приштини”, рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Вучић је казао да је Болтон човек који не губи време и који има обавеза на претек.

На питање да ли не долази док се таксе не укину, он је рекао да се свакако америчка администрација залаже за укидање такси на чему им је захвалан.

„Али, не мислим да је то једини разлог. Поставља се питање шта би могао да добије доласком у Приштину. Са ким да разговара у Приштини, кога сада да пронађе као адекватног саговорника”, рекао је он додајући да не може да говори у Болтоново име, али да је то логична анализа, преноси Танјуг.

Западне земље траже убрзање а немају предлог за решење

Председник Александар Вучић изјавио је данас да претпоставља да ће западне земље да траже убрзавање решења КиМ, али да још није чуо њихов предлог решења, осим што појачавају притисак на њега.

Вучић је за Прву тв подсетио да су његову идеју о разграничењу сви одбацили, што је њему, иначе, доказ колико је то решење било добро, те додао:

„Да видимо шта је ваш предлог, још га нисам чуо. Осим све више притисака на мене, у којима ће да кажу – ‘ти можеш да издржиш, победићеш на изборима чак и ако признаш независно Косово, а ми ћемо да помогнемо и са ЕУ и са новцем за Србију’…”, рекао је Вучић.

На констатацију да је професор Универзитета Џон Хопкинс Едвард Џозеф рекао да је „кључ за Косово” у његовим (Вучићевим) рукама, председник је рекао да је Џозеф озбиљан човек и није неко ко је на нашој страни.

„Био бих глуп када бих рекао да је реч о необразованом или неинформисаном човеку. То је ствар која мени намеће додатни терет, више мука и проблема”, рекао је Вучић.

На питање у вези за медијским написима да амерички председник Доналд Трамп жели решење питања Косова до јуна и подсећање да је и председник Француске Емануел Макрон спомињао „убрзање”, Вучић је одговорио да то није питање рока, већ садржине.

„И новинари ме питају, а и људи погрешно мисле да су техника и форма важније од садржине и суштине. Није. Проблем је у садржају, у ономе што нудиш и говориш. Овде је проблем шта ћемо да договоримо”, рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија и Срби не могу да пристану на признавање независности Косова, а да Србија и Срби немају ништа.

Како је рекао, имао је разговоре са више страних представника који су то више пута тражили од њега, на различите начине, те да им је он увек одговарао да то не желе да учине ни Србија, ни он као њен председник.

„Људи у међународној заједници морају да знају да неће бити решења уколико неко мисли да Србија треба да буде понижена и нема таквог решења. То сам рекао безброј пута”, подвукао је Вучић.

Он је навео и да страни представници, амерички, руски, било да им се свиђа или не таква позиција Србије, кажу да је врло конзистентна.

„И нисам је померио од првог дана, јер смо добро промишљали и вагали српске интересе. Наравно, како долази 2020. година, а знају да се Србији жури ка Европи, ка инвестицијама и богатијем друштву, доводе нас у ситуацију да ли се исплати једно или друго”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Нерешено косовско питање утиче на стране инвестиције у Србији

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да нерешено косовско питање Србију много кошта и да бисмо, да то питање не постоји, имали директне стране инвестиције у висини од пет милијарди евра, али да се не поставља питање да ли смо спремни на ту цену.

„Да нема тог питања било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже ‘Пирот није ваш’ да ћемо да кажемо због инвестиција на то пристајемо”, казао је он.

Вучић је, гостујући на ТВ Прва, упитан колико нас кошта нерешено косовско питање када је реч о директним страним инвестицијама одговорио

„Да ми неко не извлачи из контекста речи. Мој одговор је много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта”.

Он је указао да нас толико много кошта да није у стању ни да каже колико је то.

Додао је да су урађене многе анализе и да показују да бисмо имали више од пет милијарди евра директних страних инвестиција да није тог нерешеног питања, а данас имамо инвестиције у висини од 3,6 милијарди.

Вучић је изразио уверење да ће Србија ове године успети да привуче 3,8 милијарди евра директних страних инвестиција.

Вучић је рекао и да је веома задовољан због чињенице да Србија никада није инвестирала у српски живаљ на Косову и Метохији, као што то сада ради.

„Сада из текућих буџетских резерви одвајамо нових 80 милиона евра за наш народ на Косову. Срећан сам због тога и волим да осећају да наша држава брине о њима”, казао је он, преноси Танјуг.

 Некима услови за изборе код Тачија су добри а овде нема демократије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас је интересантно како су за „1 од 5 милиона” добри Харадинај и Тачи, а не ваљају „овде у Србији Вучићеви”, па ће тамо са еланом да изађу на изборе, а овде је, каже, ваљда мања демократија него у Приштини.

Вучић је на питање да ли очекује да се „подигне температура” будући да на Косову иду избори, рекао да постоји неколико аспеката који су за нас тешки.

„То је живот обичних људи. Узаврела је атмосфера међу њима – они имају четири политичке партије и све имају око 20 одсто, а пета снага је Српска листа коју ће покушати да оборе и Албанци и део међународне заједнице”, каже Вучић.

Интересантно је, каже он, како су за „1 од 5 милиона” добри Харадинај и Тачи, а не ваљају овде у Србији Вучићеви.

„Па ће тамо са еланом да изађу на изборе а овде је ваљда мања демократија него код Тачија и Харадинаја”, наводи он.

Али, како каже, народу на Косову сви они су добро познати и народ не можете да убедите да гласа против себе и својих интереса.

„Тако ће и да прођу. Очекујем убедљиву победу Српске листе у српским срединама”, каже он, а на питање да ли ће и овога пута СЛ бити тас на ваги, каже да се то никада не може знати и да ће Албанци правити коалиције и једни против других и против Срба, пренео је Танјуг.

 Улагање у инфраструктуру и популациону политику

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија улази у велики инвестициони циклус којим раст БДП треба да се подигне са четири на преко пет одсто, али и да то значи побољшање живот свих грађана.

Петогодишњи инвестициони план од 10 милијарди евра биће усмерен на неколико нивоа, објаснио је Вучић на ТВ Прва.

Поред инфраструктуре, за коју се већ сада тражи 14,6 милијарди, решаваће се и канализација и водовод у Србији.

Он је објаснио да су путна, железничка, авио инфраструктура од великог значаја за грађане.

Поред тога предвиђено је улагање у здравство, као и за младе брачне парове и додатне мере пронаталитетне политике.

Вучић је напоменуо и да је у првих 7 месеци рођено 563 више деце него прошле године, што је око 1000 деце више на годишњем нивоу, а то је за нас успех.

У целој централној Србији забележен је раст наталитета, а само минимални пад у Војводини.

Најавио је помоћ државе за четврто дете, као и за прво као и за прво дете, а досадашња помоћ биће троструко повећана.

Део инвестиционог плана односиће се и на иновативне технологије, а милијарда евра предвиђена је за инфраструктуру за научно технолошке центре, рекао еј Вучић.

Он је најавио да ће се у децембру 2021 ићи брзим возом до Новог Сада 27 минута, а спорим 35 минута.

То је огромна ствар и напредак за Србију, оценио је председник и истакао да грађани већ сада осећају бољитак, а тек ће га осећати убудуће.

Он је рекао да се на побољшању стандарда стално ради и да ово све то значи.

„Свака стопа раста, већи приходи у буџету биће веће плате и пензије, зато ће и ове године лекари и медицинске сестре добити веће плате, и оне неће бити увећане за мање од 10 посто”, рекао је Вучић.

То су велика повећања, напоменуо је он и најавио такође да ће минималац вероватно бити увећан на око 30 000 динара.

Говорећи о аеродрому у Нишу, рекао је да је било много злоупотреба.

„Што данас нико не говори да имамо највећи број летова и путника? Радили смо у интересу Нишлија. Јачаћемо и даље тај аеродром, као и Лађевце”, рекао је Вучић.

На констатацију новинара да је у Нишу било протеста, као и да данас многи коментаришу и промене на базену на Дорћолу, он каже:

„Не знам какве то везе има са свим овим. Неко је вероватно лоше управљао базеном, сада ће неко управљати боље.„

Како је додао, сада се ради са кинеским партнерима пруга Београд-Ниш-Прешево на којој ће брзина бити 160 км на сат, као и Ваљево-Врбница, на граници са Црном Гором.

„Огроман је новац у питању. За десет дана, после 75 година, при чему су сви говорили да неће бити тог пута, ми 18. августа отварамо пут Обреновац-Чачак. Уложили смо стотине милиона евра у путеве, завршавамо све то, то је велика радна победа на радост сваког грађанина а највећи проблем је то што ће десет дана бити гужва”, каже Вучић.

До 18. децембра биће завршен пут Сурчин-Обреновац, а завршава се комплетан ауто-пут ка Бугарској, и он ће, због проблема са клизиштима и другим проблемима, бити отворен у октобру.

„Завршавамо Y крак на северу Србије, то је 26 километара, у току ове године. До марта уз све проблеме завршавамо пут Баточина-Крагујевац а за месец дана почиње изградња Моравског коридора за које многи из опозиције кажу да нам не треба. Добро је да грађани то чују да им они никад не би изградили. А ми хоћемо – то је срце Србије, најнасељенији део Србије не рачунајући Београд”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Нови амбасадори – знак да очекују важне ствари

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је до промене амбасадора светских сила у Београду дошло јер те земље сасвим сигурно „очекују важне ствари”.

Вучић се, на констатацију да свих пет сталних чланица Савета безбедности УН мењају амбасадоре у Београду и питање да ли то значи да желе да убрзају решавање косовског питања, нашалио да сигурно „нису дошли да проверавају климатске услове у Србији, већ да су сигурно дошли јер очекују важне ствари”.

Он је посебно похвалио одлазећег амбасадора Француске Фредерика Мондолонија, рекавши да је за њега он би најбољи француски амбасадор у Србији.

„Ја сам са тим људима имао понекад оштре и тешке разговоре. Никада амбасадорима не попуштам, али, када ураде добре ствари ја то кажем”, нагласио је Вучић.

С тим у вези указао је да је амбасадор САД Кајл Скот за многе непопуларан у нашој јавности, али подвлачи да му никада неће заборавити ангажман око доласка компаније НЦР која запошљава и обучава наше ИТ стручњаке, али и чињеницу да је, када су сви били против Београда на води, он имао довољно храбрости да каже да подржава тај пројекат.

Данас, додаје, то је лако подржати, јер 70 одсто Београђана подржава Београд на води, али у време жестоке анти кампање мали број људи је то радио.

Указао је да је Русија довела у Београд једног од својих најснажнијих амбасадора, изузетног дипломату.

Вучић је рекао да, ако се погледа ситуација и односи у свету постоји много „центрипеталних сила”.

Навео је као пример проблем Индије и Пакистана, у који су уплетене више велике силе, али је указао и на односе Турске и других регионалних сила.

„Много ме стање подсећа на распад односа равнотеже снага и успостављање великог концепта. Мислим да је ситуација таква да ће бити све теже да чувамо мир. Србија је изгубила много деце у прошлости и морамо да водимо мудру, и озбиљну политику, да чувамо националне интересе”, истакао је он.

Вучић је подсетио да се Србија оснажила војно како би показала да ћемо имати снаге, не да некога угрозимо, већ да се супротставимо свако ко би покушао нас да угрози.

„Ја сам пре шест година на Батајничком аеродрому затекао стање да је само један МИГ 21 могао да полети, а Хрватска је сада славила „Олују” са два МИГ 21. Ја данас не бих дозволио да се лети са МИГ 21 колико је лош. Ми данас имамо 14 МИГ 29, за две класе бољи авион”, рекао је он, преноси Танјуг.

Вучић: Нису проблем њима услови, већ што их неће народ

Изборни услови нису лошији него 2012, нити су опозицији проблем изборни услови, већ то што знају да немају поверење грађана, рекао је данас председник Александар Вучић.

Вучић није потврдио писање медија да ће избори бити 22. марта, али је подсетио да редовни избори иначе „падају” у марту или априлу следеће године.

„Нико не мисли да уводи диктатуру па да останемо без избора”, нашалио се Вучић.

Он је рекао да није велики оптимиста да ће се постићи договор са опозицијом, а, ако желе да то буде јавно, за то, каже, имају парламент.

Суштина је, поручује, да се види јесу ли изборни услови лошији него 2012, а, истиче, нису.

Упитан за бојкот рекао је да га се то не тиче, јер много њих неће бојкотовати изборе.

„Не заборавите да смо 2014. имали излазност од 53 одсто. Сада ако буде 48 одсто, да ли ће рећи да су избори нелегитимни, зато што пет одсто њихових бирача не изађе?”, казао је он.

Што се тиче питања која опозиција сматра отвореним, он не види у чему је проблем по питању бирачких спискова и финансирања политичких организација:

„Бирачки списак уредите ви како хоћете. Нека ОЕБС са вама разговара да не бисте више лагали да су бирачки спискови проблем. Што се финансирања политичких организација тиче, ви сте донели тај закон. Ми смо изменили само да странке могу да узимају мање од народа”, објаснио је Вучић.

Казао је да је исправан захтев ОДИХР и свих других да функционери не обављају страначке функције у радно време.

„У праву су да злоупотреба државних структура не сме да постоји. Али, немој ни ти Зеленовићу да користиш службени ауто и шабачке народне паре за страначке активности”, поручио је лидер СНС и додао да исто важи и за напредњаке.

Указао је да је ситуација, када је реч о медијима, 2012. била таква да је Ђилас држао медије под 100 процентном контролом, а да је постојала само КЦН 3 на којој је неко други могао да се појави.

„Је л’ Н1 телевизија која 24 сата води капању против власти? Ја да их тужим никада нећу и не занима ме. Ова Нова С исто тако. Ал Џазира исто тако. Шта смо ми имали 2012? Је л’ на Првој и другој вашој телевизији иде шоу у ударном термину који је сваки пут најбруталнија кампања против мене? Је л неко правио некада проблем? Наставите тако. Волим то да гледам, и део ствари покушавамо да исправљамо, лековито је за наше друштво. Када је неко такав постојао у њихово време? Када је на РТС смело да се каже било шта против њих?”, упитао је он

Вучић је казао да је СНС спреман да разговара око чега год хоће, а тако и о медијима, те додао да се кампања води 45 до 60 дана и да сви треба да буду равноправни у њој.

Навео је да га два пута годишње позивају на РТС, а остало извештавају о његовим активностима, које ће наравно наставити као председник, јер намерава да ради вредно свој посао као и до сада.

Потврдио је да намерава да учествује у кампањи СНС.

Кључно је, понавља, да опозиција зна да их народ неће и да не могу да победе, те да им остаје једино на силу да пробају, али, каже, на силу неће моћи ништа, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 8. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар