Блиц: Џон Болтон крајем августа долази у посету Србији?

Према сазнањима листа Блиц савезник за национални безбедност америчког председника Џон Болтон могао би крајем августа или почетком септембра да посети Београд и Приштину

Џон Болтон и Ивица Дачић у Вашингтону (Фото: Министарство спољних послова)

Саветник америчког председника Џон Болтон могао би до краја августа, евентуално почетка септембра да посети регион, тачније Београд и Приштину. У исто време, САД ће кренути у офанзиву када је у питању решавање косовског проблема, односно покретање дијалога са „мртве тачке“, сазнаје „Блиц“.

Управо је Болтон амерички званичник који је дао зелено светло разграничењу Срба и Албанаца о коме се до тада само спекулисало у јавности. Он је својом изјавом да Америка не искључује територијалне корекције пре годину дана ставио на сто причу о разграничењу као потенцијалном решењу за косовски чвор, али и практично означио промену политике Вашингтона према променама граница на Балкану.

Због тога се овој посети придаје велики значај, а уколико до ње дође, она ће на известан начин значити и да се отишло корак даље у правцу косовског решења.

Међутим, да ли ће до ове високе посете доћи зависи од тога хоће ли Приштина повући таксе од 100 одсто на српску робу, сазнаје „Блиц“ из дипломатских извора. У складу с тим, у наредном периоду наставља се агресивна дипломатска активност која би требало да доведе до укидања такса.

– Уколико буде гаранција да ће таксе бити укинуте, доћи ће. У супротном, његова посета је мало вероватна, јер напросто не жели да буде – неуспешан. Пошто ситуација са таксама за сада није сигурна, није ни посета потврђена – прича извор „Блица“ из дипломатских извора.

Наш извор такође наводи да је због свега тога сасвим оправдано очекивати појачане притиске на приштинске власти, како би евентуално до те посете и дошло.

Са друге стране, она није толико ни немогућа, с обзиром да се ситуација мења и на КиМ ових дана. Наиме, најтврђи заговорник такси, сада већ бивши косовски премијер Рамуш Харадинај, није више на том месту, тако да постоји вероватноћа да ће у неком тренутку оне бити, бар привремено укинуте.

Тим пре што, осим тек понеког министра у косовској влади из редова његове странке, остали коалициони партнери, иако су „играли“ како он каже, сада могу мало да попусте, нарочито имајући у виду највећу странку чији је оснивач Хашим Тачи, која није била толико искључива.

Зато су очекивања да би и у том смислу могло да дође до промене курса, што би заправо довело Београд за преговарачки сто.

Потенцијалну Болтонову посету поменуо је и српски шеф дипломатије Ивица Дачић, који је рекао да ће се она можда догодити.

Са друге стране, евидентно је да Америка не седи скрштених руку, без обзира на то што није директно укључена у дијалог Београда и Приштине. Тамошњи званичници, па и сам председник САД Доналд Трамп, оглашавали су се, многи ће рећи можда и симптоматично пуно, када је реч о решењу косовског чвора.

Џон Болтон је међу првима из америчке администрације говорио о променама граница. Након тога, ниједан званичник САД који се оглашавао у вези са Косовом није био искључив када је реч о решењу, а врхунац је био писмо које је Трамп упутио и српском и косовском председнику Александру Вучићу и Хашиму Тачију о томе да очекује да до краја године буде постигнут правно-обавезујући споразум.

Доналд Трамп и Џон Болтон током састанка са вишим војним заповедницима у Белој кући, 9. април 2019 (Фото: Ал Драго/Блумберг)

Америчко укључивање у читав процес Приштина све време активно тражи, али су се САД, бар формално, држале по страни. Иако Болтонова посета не би значила то, био би сасвим јасан знак да је Америци стало да се проблем реши, што пре.

Разлози томе могу бити разни, од тога да би то значило коначно решење једног озбиљног проблема на Балкану, преко тога да би оно значило и велики корак Србије ка ЕУ, до смањења руског утицаја у региону а, неки сматрају, и отварање пута ка евентуалној сарадњи са НАТО.

„Журба“ је и у том смислу што одсуство нормализације односа представља препреку Косову и Србији за „планирање будућности“, како је то појаснио извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон, додавши да косовско питање треба да буде решено „сада, у наредних пар месеци“.

– Не постоји неки вештачки рок, али хитно је. Светска економија се драстично мења, и цео овај део света, Балкан, Косово и Србија ће остати у запећку. Постоји историјска шанса, постоје политички лидери који имају визију да то ураде и да разумеју колико је то важно. Ту је и координисана подршка Европе и Вашингтона, чак и кад постоје разлике, САД и ЕУ желе да буду од помоћи и да погурају да се то оконча. Сад је моменат, јер сви улазе у изборне процесе, сви желе то да заврше пре него што се пажња усмери на изборе – рекао је Вилсон за Глас Америке, уз опаску да су косовске таксе на увоз робе из Србије и БиХ „све много пореметиле“ и да их треба укинути.

О промени курса америчке администрације доста дуго говори и српски шеф дипломатије Ивица Дачић, који је у неколико наврата истицао да је ранији амерички став да је Косово „готова ствар“ промењен, и да су се поново укључили и то на виском нивоу у његово решавање.

Управо се Дачић врло скоро у Вашингтону срео баш са Болтоном, који је тада истакао решеност актуелне администрације САД да подржи што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине.

Дачић је, иначе, јутрос појаснио да је он иницирао састанак са Болтоном, који му је рекао да је за САД проблем Косова, „односно трајно решење за питање Косова високо на листи за решење спољнополитичких приоритета“.

Лана Гедошевић

Ивица Дачић: Болтон долази уколико Приштина повуче таксе

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је јуче за ТВ Хепи да би саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон могао да посети овај регион крајем августа „ако буде неких позитивних наговештаја, конкретно да Приштина укине таксе“.

Он је истакао да је најпоноснији на то што је у америчкој администрацији поново отворено питање коначног решења питања Косова и подигнуто на „виши ниво државне управе“.

– У претходној америчкој администрацији сте имали званичан њихов став да је то питање Косова решено, да они више тиме неће да се баве и да то пребацују на такозване стафере, то су службеници у Стејт департменту трећег и четвртог реда […] Ми смо сада дошли у једну ситуацију, ја сам сада добио писмо од Болтона и знате, то је била једна међународна конференција у Вашингтону о религијским слободама, и иначе Помпео и Болтон и остали функционери кад су те конференције, углавном избегавају да примају госте из иностранства, јер их има много. Углавном има стотинак гостију. Али ја сам се јавио Болтону, чисто да видим да ли има времена да попије кафу, и он је одмах одговорио, што је показатељ да им је стало да виде шта се дешава. Он ми је лично рекао да је за њих проблем Косова, односно трајно решење за питање Косова високо на листи спољнополитичких приоритета, нагласио је Дачић.

Подсетимо, Џон Болтон је прошле године јавно рекао да САД не искључују могућност „територијалне корекције“, као решења за косовски проблем. Он је истакао да „америчка политика јесте да ако обе стране могу да се о томе међусобно договоре и постигну споразум, ми не искључујемо територијалне корекције“.

Ивица Дачић (Фото: Бета)

Дачићева изјава о могућем доласку Болтона у складу је са ранијим сазнањима нашег листа да ће се Сједињене Државе активно укључити у наредну фазу покушаја проналажења решења за коначни статус Косова, иако ће ЕУ, према широко распрострањеним тврдњама у дипломатским круговима, остати формални посредник у разговорима Београда и Приштине. Како је Данас недавно писао, „минималне су шансе“ да споразум буде постигнут до окончања председничких избора у САД, односно „у најбољем случају до договора би могло да дође крајем наредне године“.

Министар спољних послова Србије је изнова најавио да ће још једна држава повући признање Косова, али није желео да каже о којој земљи је реч. Како је напоменуо: „То (повлачење признања) је за нас једна психолошка ствар, да се покаже да није све решено.“ Дачић, такође, тврди да постоји притисак појединих држава, „посебно Немачке, да се постигне трајно решење због евроинтеграција Србије, а они не желе разграничење, што значи да они траже признање“. Према његовим речима, „Приштина користи то што се на Србију врши притисак да не лобира за повлачење независности Косова… Пацолијев човек био је у Конгу и однео пола милиона долара, а врше се притисци на земље да признају Косово… Француска је на Извршном комитету Интерпола највише подржавала Косово“.

Дачић је током викенда изјавио и да је списак Приштине са 117 држава које су признале независност Косова „потпуно разбијен“ и додао да је циљ Србије да тај број падне испод 97 земаља, што је мање од половине чланица Уједињених нација.

Дачић је казао да је мање задовољан односима Србије са Великом Британијом него са САД. Он сматра да је Британија „једна од запостављених политичких дестинација за Србију, када је Косово у питању, али да ће избор за премијера Бориса Џонсона позитивно утицати на став Лондона по овом питању“.

М. Стојановић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Блиц/Данас, 6. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар