Рамуш Харадинај поднео неопозиву оставку због позива Специјалног суда

Харадинај на крају седнице владе као разлог оставке навео то што је добио позив Специјалног суда као осумњичени

Рамуш Харадинај (Фото: Бета)

Приштина – Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поднео је неопозиву оставку. Он је на крају седнице владе као разлог оставке навео то што је добио позив Специјалног суда као осумњичени.

Специјални суд је формиран ради утврђивања злочина које су током последњих сукоба на КиМ починили припадници тзв. ОВК над Србима и осталим припадницима мањина и лојалним Албанцима.

Харадинај је рекао да ће влада наставити да функционише без вакуума, пренела је Коха. Он је рекао да су чланови његовог кабинета први које је обавестио о оставци, те да ће о томе званично обавестити и све релевантне институције. „Увек ћу остати веран домовини… Моја оставка је неопозива”, рекао је он.

Харадинај је рекао да одговорност сада прелази на председника Хашима Тачија који треба да почне консултације и одреди датум ванредних парламентарних избора. „Ја нисам оптужен, већ сам позван на саслушање”, рекао је Харадинај, који сматра да не заслужује овакву реалност.

„Подносим неопозиву оставку на положај премијера Републике Косово и желим да вам захвалим на вашем поверењу и подршци. Разлог за ову одлуку је да сам позван да се појавим на саслушању из специјализованих хашких комора као осумњичени. Владе и власт су замењиве, ми живимо у демократији, част премијера и државе мора бити очувана и ја никада нећу поклекнути. У Хаг идем као Рамуш Харадинај, где ћу бранити част албанских бораца. Моја невиност током рата ОВК потврђена је са две пресуде које нико не може да побије. Косово је неправедно притиснуто да повуче таксе уведене према Србији…”, рекао је Харадинај, пренела је приштинска Бота сот.

Лист подсећа да је ово други пут да Харадинај подноси оставку на премијерску функцију као осумњичени за ратне злочине. Први пут је оставку поднео на место премијера након што је од Хашког суда 2005. оптужен за ратне злочине над неалбанцима и цивилима, преноси Танјуг.

Харадинај: Таксе остају

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, одржао је конференцију за новинаре на којој је саопштио да таксе према Србији и БиХ остају, Косовске безбедносне снаге наставиће да се развијају, а Трепча је, казао је, спремна за инвестиције.

Упитан да ли су још неки политички лидери Албанаца добили позив Специјалног суда, Харадинај је рекао да не зна, пренели су приштински медији. Харадинај је признао новинарима да је узбуђен због ове одлуке коју је, како је казао, није било лако донети.

Харадинај је један у низу позваних бивших команданата тзв. ОВК, али први представник привремених приштинских институција. Он је поновио да се на Приштину врши „неправедни притисак због захтева да Београд призна косовску независност у постојећим границама”.

„Подела Косова и формирање некакве ‘Додик републике’ неприхватљиво је за Косово и стабилност у региону. Тржиште Косова је цена за признање. Међународна заједница греши што инсистира на нечему што не може да добије. А греши и део косовског руководства које својим изјавама слаби легитимитет одлуке о увођењу такси према Србији и БиХ. Пре или касније схватиће се колика се штета наноси земљи због недостатка јединства и заједништва међу политичким лидерима”, казао је Харадинај, преноси Танјуг.

Вучић у суботу о оставци Харадинаја

Председник Србије Александар Вучић у суботу ће реаговати на оставку премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја и евентуалне импликације те оставке, сазнаје Танјуг.

Оставка у циљу прикупљања политичких поена

Приштина – Оставка Рамуша Харадинаја са места председника владе у Приштини је само покушај скупљања политичких поена, и нема везе са посвећености правди, оцењује извршни директор Фонда за хуманитарно право на КиМ Беким Блакај.

Блакај је за Танјуг казао да је било јасно да ће Харадинајева влада пасти и он је позив суда искористио за прикупљање политичких поена.

„Неочекивана и шокантна” вест

На одлуку Харадинаја реаговао је и посланик Алијансе за будућност Косова Расим Сељманај који је оставку назвао „шокантном”, а одлуку Специјалног тужилаштва да се Харадинај позове као осумњичени „неправичном”.

„Неочекивана и шокантна вест. Нисам мислио да Харадинај може бити позван од стране Специјалног суда, али ово је стварно изузетно неочекивано и чудно”, рекао је Сељманај за КТВ и додао да се тим чином виде „последице једног неправичног суда као што је Специјални суд, који је формиран само да би се судило Албанцима, припадницима бивше ОВК”, преноси Бета.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 7. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Каква фарса! Да му прети казна, не би се лишио имунитета. То нам јасно говори да је убеђен да га неће осудити, и да је и овај нови суд устројен по принципу оног хашког: с намером да кривицу свали на Србе.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading