Епископ Кирило: Писмо преосвећеним архијерејима Лонгину, Митрофану, Максиму и Иринеју

И још једном постављам питање ко то жели да раздвоји три руке свете Тројеручице којима она грли Америку и Канаду и Латинску Америку

епископ Кирило буенос-ајрески и латино-централноамерички (Фото: Сајт СПЦ)

На празник Свете Иконе Тројеручице 26-13 јул 2019 године

У престоном граду Аргентине Буенос Аиресу

Преосвећеној господи архијерејима:

епископу Лонгину, епископу Митрофану, епископу Максиму и епископу Иринеју.

КО ДИЈЕЛИ ТРИ РУКЕ СВЕТЕ МАЈКЕ БОЖИЈЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ?

Драга у Христу браћо архијереји,

Дошла је до нас вијест да сте имали сабрање епископског савјета само за Америку, који колико је нама познато није као такав формиран као такав од стране сабора СПЦ. За сада постоји само Епископски савјет за Сјеверну и Јужну Америку (у којем је укључена и Канада наравно)!

Ако су добре информације које ја имам тај савјет је донио и свој устав и значи функционише као посебно црквено тијело. Све је то одрађено без присуства Епископа Митрофана и мојег као епископа за Латинску Америку.

Додуше, о тако нечем је било говора на нашим епископским конференцијама, али није се могло претпоставити да ће то да оде тако далеко. Ја сам као епископ који не говори енглески језик иначе био запостављен и готово избачен из расправе (вјероватно као мање битан) јер ми није био обезбеђен превод на српски језик свих разговора.

А главну ријеч су водили адвокати (а не епископи!) од којих је посебно један са веома сумљивом побожношћу (Лука Ерцег). Тај господин Лука је пред свима епископима (који нису негодовали због тога!) рекао да треба Црква у САД да се одвоји од ових тамо јужноамериканаца јер ако они нешто ураде како не ваља онда ће црква у САД морати да одговара за то. То је подржао и адвокат Миличић. Значи Црква у Латинској Америци се представља као група разбојника? Као да нијесмо читали у Светом Јеванђељу: пазите се да не презрете једнога од ових малих!

Сада постаје јасније и то зашто су уважени епископи Максим и Иринеј журили да се „растосиљају“ дијелова својих епархија који припадају Латинској Америци! Да знамо да јесте и то се догађа, моћници овога свијета постављају зидове међу људима и народима, али зар смо таборавили ријеч псалмопјевца „С тобом разбијам војску, и с Богом својим скачем преко зида“ (Псалам 17,29). И зар смо заборавили то да Васкрсли Христос пролази и кроз затворена врата и зидове и иза најдаље завјесе.

Али ако и мајка заборави пород свој ја га заборавити нећу – говори Господ!

Даље, та господа адвокати нису бирали ријечи ни према уваженом епископу Митрофану, кад је било ријечи посебно о факултету у Либертвилу који је формирао многе врсне свештенике наше Цркве и који постоје дуже него што нека господа имају радног стажа.

Господа адвокати (није јасно да ли они бране Цркву или државу или своју сујету или кога већ), правдали су то своје понашање тиме што Цркву треба прилагодити законодавству државе САД. Обећавајући тиме неке велике „бенифиције“ Цркви од саме државе. То све изгледа као прича о златном телету којему се треба поклањати у замјену за Бога.

Треба упитати ту господу да ли Црква има своје законодавство или не? Да ли постоји Јеванђеље или не? Да ли постоји устав Цркве или не?

Да ли има Црква своју Државу – која је Света Тројица, или не?

Наравно, ми немамо ништа против тога да се поштују закони сваке државе у којима Црква дјелује али треба поставити питање која је мјера тога, и по коју цијену то треба радити?

Ја као најмлађи и нови епископ нијесам хтио да нарушавам односе и да се правим паметан испред старијих од себе. Међутим, господо сматрам да се сада отишло веома далеко.

Поставља се сада питање како ће се сада одлучивати у Епископском Савјету за Сјеверну и Јужну Америку? И да ли је тај савјет уопште потребан?

Друго, како ће се одлучивату у том неком новом Савјету за САД? И ко ће тамо одлучивати?

Да ли ће све одлуке тог новог савјета бити само сервиране осталим Архијерејима као готова ствар?

На крају да ли је за све то добијена сагласност Светог Сабора и Синода Српске Цркве?!

Господо Архијереји, ја знам да ви овиме нијесте имали лошу намјеру, али је чињеница та да се све то може интерпретирати у лошу страну и тиме можемо и нежељено дати простора за дјеловање у људима који су до јуче раздирали и раздвајали стадо Божије и по Америци и по другим земљама гдје живи наше расејање.

Не треба изгубити из вида да је ткз. Слободна СПЦ у Аустралији (призната од државе) ових дана повампирена добивши свога српског лжеепископа Христифора који са својим епархијским савјетом наговјештава везе са Слободном СПЦ Новограчаничке Митрополије који има своју канцеларију и своје заговорнике (нпр. у Лос Анђелесу др Србољуб Поповић, у Канади и другде) по којима ће она, како они кажу „ускоро бити једина тапија српском народу за очување светосавља и српског националног идентитета у Америци“. Ове промене им дају очевидно подстицај и оправдање… Сматрам да овој опасности треба посветити озбиљну пажњу.

Господо и браћо Архијереји, која то правила живота нам је поставио Господ као основна, није ли то љубав према ближњем и љубав према Богу! Која су то правила државе и држава овога свијета зарад којих ми презиремо своју малу браћу и поклањамо се измишљеним идолима овога свијета?

Да вас само подсјетим, та власт којој ви желите да се прилагодите је иста та власт која чини све што може да нам отме срце нашег народа и Цркве – Косово и Метохију.

Господо и браћо Архијереји, у нади да ће Мајка Божија наша срца привити љубављу једних према другима и према својој Мајци Цркви, која је најбоље оружје против свих подјела, честитам вам празник Мајке Божије Тројеручице.

И још једном постављам питање ко то жели да раздвоји три руке свете Тројеручице којима она грли Америку и Канаду и Латинску Америку?

С поштовањем и љубављу ваш у Христу брат и саслужитељ Божијег Олтара

+ Кирило

Епископ Буенос Ајрески,

Јужно-централноамерички

Српске Православне Цркве

Буенос Ајрес, 26 јул 2019

 Categories: Српско православно стање

Tags: , ,

1 reply

  1. Реакција преосв. владике је на месту, али нажалост закаснела и делује као прање руку или олакшавање савести. Бог зна. Вл. Кирило је врло интелигентан човек, немогуће је да барем не прати интернет и да не зна шта се већ целу деценију дешава са Максимом, немогуће је да до сада није упознат са ликом и делом и Максима и Иринеја који су постављени на предлог Атанасија Јевтића (колико се сећам). Дакле, то је круг људи близак Кирилу. Сећамо се сви да је реаговао (тако штампа рече) против Максимовог учења о Дарвинизму, међутим, не сећам се да је реаговао када је Светигора након тог кључног Сабора наставила да објављује про-дарвинистичке текстове и да обилато преузима садржаје са Максимовог сајта Теологија.нет. Текстове у корист Гејл Волошек и Дарвинизма преносио је и сајт Митрополије ЦГ (добро се сећам врло вулгарног и неписмено написаног “рада” неке вероучитељице који је са Теологије.нет пренела Митрополија и тиме стала својим ауторитетом иза Максима и целе те идеје- ваљда неће сада да то избришу у Максимовом стилу); не сећам се да је Кирило иступио против оних срамних текстова Жељке Јевтић о томе како вл. Иринеј Буловић спрема “свилен гајтан” за Максима, а очигледно је да је међу људима блиским вл. Кирилу већ владала паника да ли ће Максим бити рашчињен у мају јер они најбоље знају у коликој мери он то заслужује. То је знао и вл.Кирило. Није реаговао ни на Атанасијеву подршку Максимовим застрањењима, а он сам најбоље зна шта то за СПЦ у Америци значи. Где је био до сада и да ли је писао само “браћи” или и Св. синоду и Патријарху истовремено и тражио помоћ било би добро да појасни, ако ишта од тога сада има кад су Максим и Иринеј Д. већ спровели свој наум.
    И зар није и он био на тим предавањима Гејл Волошек и ни о томе никада ништа није пожелео да каже или напише или барем упозори наивне?

Оставите коментар