Трамп у писмима Вучићу и Тачију: Узајамно признање темељ нормализације односа Београда и Приштине

Председник САД Доналд Трамп послао је писма честитке како Александру Вучићу, тако и Хашиму Тачију. Заједничка порука у оба писма: Узајамно признање је основа трајне нормализације односа

А. Вучић, Д. Трамп, Х. Тачи (Фото: Beta/Hina/Denis Cerić)

Трамп Вучићу на Сретење: Узајамно признање централни елемент трајне нормализације односа 

Амерички председник Доналд Трамп упутио је честитку председнику Србије Александру Вучићу поводом Дана државности Србије. Између осталог, амерички председник поручује да док је на Београду и Приштини да постигну договор који обе стране могу да подрже, САД сматрају „да би узајамно признање требало да буде централни елемент трајне нормализације односа“.

Председник Србије Александар Вучић примио је данас честитке бројних званичника поводом Сретења, Дана државности Републике Србије. Између осталих, примио је и честитку америчког председника Доналда Трампа. Трамп поручује да САД „остају непоколебљиве“ у подршци Вучићевој „посвећености да продуби регионалну сарадњу“, а нарочито његовим „залагањима ка нормализацији односа са Косовом“.

У наставку преносимо честитку у целости:

Поштовани господине председниче,

У име америчког народа, задовољство ми је да упутим искрене честитке поводом Дана државности Србије.

Ове године се, од прославе стоте годишњице од када се српска застава вијорила над Белом кућом, окрећемо ка томе да обезбедимо да наредни век нашег партнерства буде на сличан начин посвећен миру, просперитету и слободи. Сједињене Државе остају непоколебљиве у својој подршци Вашој посвећености да продубите регионалну сарадњу, а нарочито Вашим залагањима ка нормализацији односа са Косовом. Док је на странама да постигну договор који обе могу да подрже, сматрамо да би узајамно признање требало да буде централни елемент трајне нормализације односа. Такав историјски договор, са узајамним признањем у својој суштини, изградио би пут за циљеве евроинтеграције Србије и економски раст.

(КоССев, 15. 2. 2019)

Трамп честитао и Тачију: Узајамно признање темељ нормализације односа и свеобухватног решења

Поред председника Србије Александра Вучића и његов косовски колега Хашим Тачи добио је честитку од америчког председника Доналда Трампа. Трамп је Тачију честитао „11-годишњицу косовске независности“ и као и председнику Србије поручио да је „узајамно признање темељ нормализације односа и основа било каквог свеоубухватног решења“.

У Србији се 15. фебруара обележава „Дан државности Републике Србије“, док се на Косову неколико дана касније, 17. фебруара обележава „Дан независности“. Амерички председник Доналд Трамп тим поводом послао је писма честитке како председнику Србије, Александру Вучићу, тако и његовом косовском колеги, Хашиму Тачију. Заједничка порука у оба писма: Узајамно признање је основа трајне нормализације односа и свеобухватног решења које би обе стране могле да подрже.

У наставку преносимо писмо америчког председника косовском председнику у целости:

Драги господине председниче,

У име америчког народа, честитам свим грађанима Косова 11-годишњицу независности ваше државе.

Наши јаки билатерални односи темеље се на заједничкој визији стабилног, безбедног и напредног Косова и региона Западног Балкана. Како Косово започиње своју другу деценију као суверена, независна држава, охрабрујем грађане Косова да се фокусирају на уграђивање демократских принципа кроз јачање владавине права и ширење економских и комерцијалних прилика. Најважније, Косово и Србија морају да нормализују односе што је кључно за Западне интеграције Косова. Ми видимо узајамно признање као темељ нормализације односа и основу за било какво свеобухватно решење.

Сједињене Америчке Државе остају партнер сваком ко дели ове циљеве и који су спремни на тежак рад неопходан за успех Косова, сад и у будућности.

Искрено,
Доналд Ј. Трамп

(КоССев, 15. 2. 2019)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар