Миленко Васовић: Србија у свет шаље људе, Словенија робу

И шта ћемо ми сутра када  више нећемо имати „себе“. Шта ћемо извозити, од чега ћемо живети, ко ће пунити наше здравствене и пензионе фондовe

Миленко Васовић (Фото: BIZLife)

Ево већ трећу недељу моја ћерка ради као фармацеут на северу Норвешке. Одушевљена је од тога како су је колеге дочекале, па до свега другог што је окружује. Нестао је стрес који је несвесно понела из Београда. Тужан сам и срећан, тужан јер нисам гајио децу да их шаљем по белом свету, срећан зато што осећам да се спасила златног доба које је запљуснуло Србију.

Када су се слегли први утисци, када је упознала град и изнајмила стан, испричала ми је свој најјачи утисак. „Тата у апотеци је трећина лекова из словеначке „Крке“, а само да знаш и у кухињи имам „Горење“. Па како ти Словенци тако раде?

Уместо објашњења рекао сам јој да Словенци гледају своја посла. И нисмо више причали о томе. Али ја сам касније размишљао о словеначком извозу укрштајући га са још једним податком из норвешке апотеке у којој моја ћерка ради. Од петоро запослених, троје су Срби.

Свако дакле шаље у свет оно што има. Словенци робу, а ми себе. Поента је,  међутим, што Словенци робе имају све више, а ми „себе“ све мање. Они једини у региону више извозе него што увозе. Њих два милиона годишње извезе робе за око 30 милијарди евра или двоструко више него нас седам милиона. Њихова просечна плата одавно је изнад 1.000 евра, а незапосленост је око пет одсто. Из њихових села људи не одлазе, њима не пада на памет да се сви преселе у Љубљану.

Словенија је међу ретким европским земљама где расте број становника. Неки тупан ће рећи то је због Босанаца и Срба који тамо иду. Чак и све да је тако а није, па што код нас нико не дође. Код нас не желе да остану ни они што од рата беже.

Све ово што пишем о Словенији су јавни подаци, али код нас се о њима мало зна а још мање говори. А могли би нам Словенци бити узор, што рече један посланик. Да и ми гледамо своја посла, да се не свађамо ни са комшијама ни међу собом. Да се не пребрајамо, да не отимамо од државе. И да се не хвалимо сиромаштвом.

Имали смо и ми штошта, али не умедосмо да сачувамо ни „Електронску индустрију“, ни „Магнохром“, ни „29 новембар“, ни „Рекорд“, ни банке… Наша „Галеника“ никада неће сустићи „Крку“, јер она је продата због користи  купаца и посредника а не због производње, извоза, нових радних места.

Једини проблем Србије је економски. Све остало су трице и кучине. Људи који се деценијама смењују на челу државе не желе тај проблем да решавају. И онда намећу некакву другу причу, скрећу пажњу. Бацају народу политику у очи а о економији ћуте, то је њихов терен за пљачку.

У недељи када сам испратио ћерку срео сам млађег рођака, рече да је продао стан у Кумодражу, снајка је добила посао у Штутгарту, одлазе сви, воде и двоје деце – школарце. И шта ћемо ми сутра када  више нећемо имати „себе“. Шта ћемо извозити, од чега ћемо живети, ко ће пунити наше здравствене и пензионе фондове.

Важно је да свака баба у Србији зна колико је минута Харадинај провео на испитивању у Хагу, а нико појма нема колико смо пшенице пожњели. Зато и живимо у беди и зато нам деца одлазе.

Опрема: Стање ствари

(BIZLife, 27. 7. 2019)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

11 replies

 1. Aleksandar(Vucic) Veliki mesetar u narodu Srpskom ,lazov,izrod,dusa prodana i izdajnik ,bez karaktera i morala poznat po tome da se nicega nestidi,inace je plasljivij od kokoske,predano radi na unistavanju svega onoga sto je od njegovih prethodnika preostalo i to pocev od naroda do ekonomije i drzave.Kao sto kaze gospodin Vasic dok Slovenci izvoze robu mi izvozimo belo roblje,narod ,najvredniju supstancu jedne drzave,neobnovljivu,zlatne rezerve bez kojih nema opstanka ni jedne Narodno-nacionalne drzave,koja sutra moze sve biti ali nikada vise Srbija,jer mi nismo nikakva lazi-paza,vestacka tvorevina poput Britanije,SAD,Australie,Novi Zelanda koje su kukavicijom logikom tako imenovane sa namerom da utopi brojne iseljenicke nacije,a u stvari sve su to Engleski dominioni.Tako su pokojne Jugoslavije stvarane sa ciljim da se stvori vestacka nacija Jugosloven,samo tu su ceh placali Srbi,narod zrtva i oslobodioc tih nakaza od drzava gde je trebalo da se poklope interesi zrtve i njenih krvnika,pa je zrtva prastala dva puta a treci bi put pod Slobom samo da su krvnici pristali.Vucic je otelotvorenje Titove i Slobine politike.Zato ga i najsiromasniji sloj naroda u Srbiji i voli slepo prateci ga kao predhodne i nemojte se cuditi ako danasnji Srbi koji se rasejavaju po svetu kada udju u verbalni sukob oko Vuciceve politike jedni sa ponosom i hvalom ce reci „Sta hoces Vucic ti je dao pasos da ides iz Srbije“,kao u Titovo vreme.Nesrecni narod niti vidi niti razume da on sprovodi Satansku politiku Svetskih vladara ,gde je ocigledno da se Balkanski prostori prazne da bi se drugi narodi naselili.Sta mislite o kojem narodu Sveti Vladika Nikolaj u „Nebeskoj letutgiji“ pise:“A Satana vojsku podigao,od zverinja svoga i ljudskoga“……..“Od kuda da Merkel i drugi tako naglo otvorise kapije za Srpsko roblje.Zbog mudroga Vucica?.Ni Djindjic i Tadic nisu losije sluge bili ,ali i turiskicka viza se placala.Treba mo se dobro zamisliti nad ovime.

  Свиђа ми се

 2. Тај BIZLife је ваљда неки економско-бизнис сајт, а г-дин Васовић је, претпостављам, или економиста или новинар специјализован за економска питања, а уједно и мање-више ојађени отац, чије је дете отишло “под сунце туђег неба које га никад неће гријат` к` о што ово грије и и гдје су грки залогаји хљеба“ (да мало прафаразирамо Шантића) , а није остало овдје, где би га то сунце боље гријало? Што се хљеба тиче, грдно се он вара, јер хљеб се тамо далеко лакше зарађује и избор је већи – а за сунце би био у праву, јер Норвешка је у принципу хладнија. Он види као главни проблем ово: “Проблем Србије је економски. Све остало су трице и кучине….“. Занимљиво, јер оно што он види као главни проблем је у ствари само логична и неизбежна последица читавог сплета узрока (главних проблема), које он сврстава у трице и кучине – од којих су многи политички, али у корену свега се налазе три вечита – хронична главна и вековна проблема не само Србије него читавог Балкана: 1. Непотизам; 2.Корупција; 3. Јавашлук. Они загорчавају, трују, прожимају и сежу кроз све друштвене слојеве и обухватају све аспекте политичког, друштвеног, па у многоме и породичног живота. За њихово уклањање је потребан вековни миран развој, друштвени и национални (етнички), као и верски консензус и много других услова које Балкан никада није имао, а како изгледа, бар у догледно време неће ни имати.
  И – тако, млад човек који то увиђа, нађе се пред избором, јер има само један животни век пред собом:
  А. “Остати овдје“ уз 100% сигурност да се ти проблеми за њеног/његовог живота никако неће решити и да ће животарити из трзавице у трзавицу, или
  Б. Отићи тамо где ће лако добити посао, бити пристојно плаћен и третиран, уз вероватне могућности да се окући и формира породицу (или је поведе са собом ако је већ има).
  Будите искрени и кажите шта бисте ви изабрали?
  Што се мене тиче, ја сам још пре 50 година изабрао Б.

  Свиђа ми се

 3. Госн Дубињин,

  Неки од нас не би изабрали него су изабрали и бирају често и изнова да остану у Србији. Уз бројне потешкоће које набрајате и још многе за које и не знате или знате са стране без проживљеног искуства које заправо и чини сваку поштешкоћу.

  Јер, и поред и после свега, фармацеути у Србији не скапавају од глади. Као ни бројни стручњаци различитих професија који раде овде. Да ли им је теже у безбројним аспектима него њиховим колегама у просперитетним западним земљама (код којих ето, нимало непотизма нема, а о јавашлуку да и не говорим) – па јесте. Но и даље живе и решавају многе проблеме и своје личне и друштвене који би, да је ваша анализа одговарајућа, били потпуно нерешиви.

  Свиђа ми се

 4. @Милош М.: Говорећи о избору опција А. односно Б., ја сам подразумевао слободу индивидуе да изабере шта јој више одговара, а био и свестан да свуда има и неправде, корупције и јавашлука а поготово непотизма – само је питање у којој мери. У мом времену (пре педесетак година) је наћи посао у земљи и некако живети од скоро никакве плате било десет пута лакше него сада ( имао сам и у томе искуства пре одласка), али се човек и онда ( као и сада) стално сударао са она поменута три зла – неретко и у комбинацији, без могућности решења. И после одласка сам се „у туђини“ понекад сударао са по неким од њих и доста лако добијао за право; у два наврата сам пред Врховним Судом водио и парницу против државе, и оба пута добио за право, а држава је морала да подмири и судске трошкове и надокнади ми штету. Један од тих процеса је био против Пореске Управе – а морам признати да и после 50 година не знам ни где им је зграда, нити да ли уопште имају, или не неке шалтере, јер све се обавља(ло) писмено а данас електронском поштом. .. исто то се односи и на нпр. социјално и здравствено осигурање итд. На Балкану ( не само у Србији) држава и друштво ни мало не цене слободно време неке индивидуе – отуда непотребно дреждање пред разним шалтерима ( банке , општине ) . Нпр.:техничка контрола аутомобила: пре неки дан сам ( као и сваке 2 године) на Крфу изгубио два сата на то, док сам у Холандији променио Бог те пита колико аутомобила, а појма немам где је та установа, нити како се то врши јер све за вас обавља ваш сервис у коме одржавате ауто, за које време ви возите други који вам сервис ставља на располагање. Примера има небројено и треба имати искуства живота у оба типа друштва да би се разлика схватила. А – што се тиче Ваше примедбе да моја анализа није одговарајућа – плашим се да сам на жалост у праву, јер проблеми се за живота једне генерације ни поред најбоље воље ( а ње нема) не могу решити, док човек који се налази пред избором који сам навео има само један живот и шансу да изабере шта ће с њим.

  Свиђа ми се

 5. Нек ми неко каже: кад је и где срео паметног Словенца? Просечног можда, практичног такође, али више од тога ја нисам. Словенији добро(?) иде зато што је такав програм католичке цркве, зато што су алпска кнежевина, тренутно никоме интересантна, а не би чудило да су и „Крка“ и „Горење“ у страном власништву и да само ударају етикете на кинеску и турску робу.

  Свиђа ми се

 6. Одличан чланак Миленка Васовића.

  Који је похвалио Словенце рекавши да “два милиона Словенаца годишње извезе робе за око 30 милијарди евра или двоструко више него нас седам милиона. Да је њихова просечна плата одавно изнад 1.000 евра, а незапосленост око пет одсто. Да из њихових села људи не одлазе . . . ”.

  Наша гласила (на пр ПОЛИТИКА) су углавном под Вучићевом контролом. Чланци су или непотписани или им је извор одавно укинути ТАНЈУГ. Не пада им на памет да напишу нешто позитивно о нашим земљацима Јужним Словенима.

  У овом чланку Словенци су представљени као успешни људи који гледају своја посла. Ситуацију је елегантно спасао наш угледни коментатор @dulebg који је изјавио “да Словенцима добро иде зато што је такав програм католичке цркве” и “ДА ПАМЕТНИ СЛОВЕНЦИ НЕ ПОСТОЈЕ”.

  Свиђа ми се

 7. Ако је толико добро у Словенији, зашто аутор текста не посла кћер у
  Словенију него у Норвешку?

  Србија је била 10 година под неоправданим санкцијама, против
  ње је вођен неправедни рат, сва опустошена економски уништена, а
  ускоро и мигрантима преплављена, дакле све оно што се Словенији није
  десило, а Србији јесте, је довољан разлог да се овако поређење
  Србије и Словеније назове – неукусним и непромишљеним!
  Осим тога, у Словенији су само – “СЛОВЕНЦИ“ и нема, ни у траговима
  “ЈУГОСЛАВЕНА“ који ће да плам**е као @Деда Ђоле и њему слични,
  који су се скупили са конца и конопаца, и “продају м**а за бубреге“ по
  земљи Србији, а у Словенији не би смели да писну, иначе би одмах
  били протерани или скинути са списка држављљња Словеније, као
  што беше са више десетина хиљада Срба после распада СФРЈ!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 8. Slovenacki komunisti nisu bili „mudri“kao srpski komunisti,Slovenacki „glupi“omladinci prvi bacise onu sramotnu stafetnu batinu ne htedeci da hodocaste rodjendan vampiru Titu.U Sloveniji u vreme Titoizma moga si privatno registrovati kamion sleper i imati gradjevinsku i bilo koju drugu firmu sa desetine radnika a u Srbiji kamion do 7.5 tona i 3 ili 5 radnika u firmi.Slovenci su u novembru proslavljali zadusnice kada je vojsci bilo voljno,imali na svakome raskrscu male uredne kapelice sa prikazom raspeca,a u Srbiji je bio zabranjen i Sveti Sava za djake da u crkvi recituju i volovskom zapregom cupani drveni krstovi na raskrscima.S
  Slovenacka elita nije bedpostedno opljackala narod i drzavu kao srpska pogan zvani „elita“ samo zato sto su skolovani (ne i obrazovani)jer u sebi obraza ljudskoga nemaju a kamoli Bozanskoga.Eto moze se do sutra nabrajati sto je ovako u Srbiji a onako u dezeli Sloveniji.

  Свиђа ми се

 9. Каква само миопијска слика узрока стања у Србији (као контраст ”благостању” у Словенији), почевши од главног текста, па до (неких) коментара.

  За аутора чланка све осим економије су трице и кучине, док је у једном коментару наведено да су главни узроци српског јада и чемера непотизам, корупција и јавашлук.

  Тешко је не сагласити се са тврдњм да је економија важан основ и стуб друштвеног поретка али да је једини то не би тврдио ни осредњи гимназијалац из доба када се и на математичком смеру изчавала социологија, логика, флозофија (за данашње не знам).

  Дакле и гимназијлац би приметио, из разлога што је учио и историју, да је за само 40 година ХХ века Србијом прошло више ратова него западном Европом за триста година. Да су тиме Срби изгубили драстично велики део биолошке масе (да тако назовемо небројене а милионске страдалнике, Боже опрости), да су деведесетих прошлог века српскм народу поново били наметнути ратни сукоби који су кулминирали у бестијалном бомбардовању од стране алијансе иначе ничим угрожене од стране Срба.

  За бољу оцену, гимназијалац би се сетио да каже како тоталне санкције од 10-15 година такође не представљају идеалне услове за развој домаће привреде.

  Даље, каже гимназијалац, систематска пљачка државне и народне имовине и дословно уништавање фабрика и постројења у постоктобарској Србији такође нису допринели њеном екомомском процвату.

  Уз континуирани притисак и дављење окупационих сила, и наставак неживота у лабораторијско-концлагерским условима за масовно тависток-експериментисање, као закључак може се само Господу захвалити да смо још живи као народ и мање-више нормални.

  А за непотизам, корупцију и јавашлук, гимназијалац је објаснио да су ови могући првенствено као последица (а не узроци) наметнутог логорског третмана за читав народ, али тај материјал је изложио на часу логике па на њему нећемо инсистирати.

  Свиђа ми се

 10. @Don Quixote: Честитам на изванредно прикладно изабраном и одговарајућем псеудониму.
  А – што се тиче Ваше тврдње: “Дакле и гимназијлац би приметио, из разлога што је учио и историју, да је за само 40 година ХХ века Србијом прошло више ратова него западном Европом за триста година“, и сталног поређења са гимназијским градивом, морам рећи да код нас у Патковграду у гимназији уче друкчије, па је чак и блентави Шиља морао да научи (морам да га пропитам да ли је то и утувио) да од XVII – средине XX века (дакле тачно за период који цитирате) скоро да и није било да негде у Западној Европи није беснео неки рат (а често и скоро у целој) – дакле мал` те не нон-стоп. Ако Вас не мрзи, активирајте овај сајт и пробајте и сами да се уверите: https://www.preceden.com/timelines/71548-european-wars , није тешко…

  Свиђа ми се

 11. @паја патак

  Ах, знао сам да ће се неки штребер ухватити за тровековну метафору. Као и већина штребера и ви имате капацитет за небитне детаље.

  Још једном проверите, Велика Британија, Шведска, Данска, Француска Шпанија, Швајцарска, на свом тлу нису имали значајнијих ратних разарања током триста година. Поготово не због спољне инвазије. Било је династијских сукоба малих размера (нпр у Шпанији), или с*ање које је изазвао Наполеон) али то је неважно за поенту коју вам је измакла а то је непрекидно страдање ваше рођене земље (претпостављам да сте из Србије).

  Него, ако сте пропустили часове из историје у гимназији морали бисте се послужити неким озбиљнијим извором од аматерски штурог сајта који наведосте.

  Мада, и на њему набројани ратови Кримски, Балкански, Фраанцускљ и Рускљ револуцијљ, итд. Дакле ништа што противречи мојој тврдњи. Али доста и о томе.

  Иначе и вама честитке на псеудониму.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s