Слободан Стојановић: Два питања за Макрона

Шта би Француска и њен председник радили када би, рецимо, нека још већа светска сила од Француске (Кина, САД…) одлучила да подржи Корзику да се отцепи од Француске и постане нова држава

Емануел Макрон у Београду (Фото: Twitter.com/emmanuelmacron)

Своједобно ми је Жарко Томашевић, наш прерано преминули каријерни дипломата, давао драгоцене информације и савете за моје почетничко сналажење у области економске дипломатије. Жарко је, између осталог, био начелник Управе за западну Европу у Министарству иностраних послова и шеф Мисије СФРЈ при Организацији за економску сарадњу и развој у Паризу.

Ово подсећање на Жаркове главне дужности има сврху да потврди квалитет његових информација, запажања и сугестија које су имале извориште у сталном читању веома цењених француских новина „Монд” и „Монд дипломатик”. Поред своједобног дописника „Политике” из Париза Дуде Траиловића, Жарко је ерудитски једини имао у Београду француску енциклопедију „Универзалис”, чије ми је скупоцене томове позајмљивао за стицање поузданих сазнања.

Од Жарка сам сазнао да Француска, упркос ратним савезништвима и другим везама, билатералној сарадњи са Србијом посвећује мање од потребне пажње и подршке из више разлога. Један од њих био је и тај што су између некадашњег француског председника Франсоа Митерана и немачког канцелара Хелмута Кола постојали договор и споразум да се од Француске Немачкој не ремети доминација у сарадњи са југоисточним привредама, а Француској од стране Немачке њено првенство у некадашњим колонијама. Временом се показало, све до данашњих дана, да је та подела интересних сфера опстала.

Из тога би проистекло прво питање: Може ли и хоће ли Француска да подстакне своје привреднике да сарађују са српским бар на нивоу од 80 одсто присутности који имају немачке фирме?

Жарко ме је саветовао да је најбољи одговор на питања о стању на Косову и Метохији контрапитање о стању на Корзици. Из те могуће паралеле следило би друго питање за француског председника. Оно би могло да гласи: Шта би Француска и њен председник радили када би, рецимо, нека још већа светска сила од Француске (Кина, САД…) одлучила да подржи Корзику да се отцепи од Француске и постане нова држава?

Ова питања су сасвим добронамерна и принципијелна да би се боље схватила и суштински разумела Србија и њена традиционално већа очекивања од Француске.

Некадашњи секретар Комисије СИВ за сарадњу са ОЕЦД-ом

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 7. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар