Свети Синод Руске православне цркве поводом ситуације у Црној Гори

Са забринутошћу посматрајући најновију иницијативу црногорских власти позивамо је да прекине дискриминацију и подривање јединства СПЦ, стоји у изјави Синода РПЦ

Извор: Православие.ру

Дана 9. јула 2019. године на седници Светог Синода Руске Православне Цркве у Спасо-Преображењском Валаамском ставропигијалном мушком манастиру председник Одељења за спољашње црквене односе, Митрополит волоколамски Иларион, поднео је реферат о погоршању положаја Српске Православне Цркве на територији Црне Горе (журнал бр. 71). Свети Синод је изразио дубоку забринутост због погоршавања положаја епархија Српске Патријаршије на територији Црне Горе, где неколико година јединство Православља пати од расколничке делатности такозване „Црногорске православне цркве“ и одлучио је да усвоји изјаву о насталој ситуацији, преноси Патриархија.ru.

Изјава Светог Синода Руске Православне Цркве поводом ситуације у Црној Гори

Свети Синод Руске Православне Цркве изражава дубоку забринутост због погоршавања положаја епархија Српске патријаршије на територији Црне Горе, где у току неколико година јединство Православља пати од расколничке делатности такозване „Црногорске православне цркве“.

У Црној Гори се запажа узнемиравајућа тенденција јачања притиска власти на канонски клир и вернике. На Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве који је одржан 9-18. маја 2019. године констатовано је да у данашњој Црној Гори постоје „покушаји насилног одузимања светиња у корист канонски и фактички непостојеће ‘Црногорске православне цркве’, као и да се чују претње о томе да ће бити срушена поједина места молитвеног поклоњења.“ Председник Црне Горе М. Ђукановић је на партијском митингу у Никшићу 8. јуна 2019. године изразио намеру да изврши „обнављање Црногорске аутокефалне Цркве“.

Посебну забринутост изазива нацрт Закона о слободи вероисповести и правном положају верских организација који је објављен у мају 2019. године, а у којима се садржи низ дискриминационих мера, међу којима је – одузимање у својину државе дела имовине Српске патријаршије, укључујући објекте храмова и манастира. Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве нацрт закона карактерише као „антиевропски и антицивилизацијски“, и каже да је усмерен на дискриминацију епархија Српске патријаршије на територији Црне Горе и да представља „директно мешање у унутрашње послове Цркве“.

Озбиљне примедбе у вези с појединим одредбама нацрта закона изразила је Европска комисија за демократију кроз право (Венецијанска комисија).

Са забринутошћу посматрајући најновију иницијативу црногорских власти позивамо је да прекине дискриминацију и подривање јединства Српске Православне Цркве и подижемо глас у њену заштиту, видећи у духовној традицији која потиче од светог Саве вишевековни историјски темељ на којем су се градили црногорска православна култура и државност.

Свети Синод Руске Православне Цркве изражава своју братску подршку архијерејима, клиру и свој верној деци Српске патријаршије у Црној Гори који поштујући завете великих светитеља Саве Српског, Василија Острошког, Петра Цетињског и свештеномученика Јоаникија Црногорско-Приморског, који су заблистали у овој земљи, без обзира на тешке услове угњетавања, остају верни истини Светог Православља.

Са руског: Марина Тодић

Опрема: Стање ствари

(Православие.ру, 10. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Верујем даа је и став Руске Православне Цркве, као и став Васељенске Патриаршије по питању непостојања основа за аутокефалију “Црногорске цркве” потпуно исправан, али – ту постоји и једна иронија: Једини званични документ на који се ЦГ позива о аутокефалији црногорске митрополије, је баш званични преглед аутокефалних православних цркава у издању Синода Руске Православне Цркве из 19. века! На њему се она налази као аутокефална. Тај руски попис аутокефалних православних цркава није призна(ва)ла Васељенска Патријаршија (због хроничног сукоба са Руском Православном Црквом за примат у православном свету). Зато ни у старом прегледу аутокефалних православних цркава Васељенске Патријаршије и НЕМА црногорске митрополије као аутокефалне. Српска Православна Црква је данас у незгоди: Подржава Руску у сукобу са Константинопољем око Украјине, ЦГ, пак, користи званични руски списак из оног времена (19 век) за доказ своје “отете” аутокефалије, а Константинопољска патријаршија то поништава својим садашњим званичним писмом црногорским властодршцима, док се РПЦ данас прави као да не зна за онај свој званични списак из 19 века (тада она није ни имала патријарха, него је њом руководио државни чиновник потчињен цару). Занимљиво?

Оставите коментар