Заједнички позив Српске и Антиохијске цркве: Сачувати светиње на Косову и Метохији

Две Цркве се моле за напредак народа који припадају СПЦ, за мир и стабилност у свим земљама и за мир у Сирији и стабилност у Либану

Фото: Д. Јевремовић

Дамаск – Српска православна црква и Антиохијска православна црква издале су заједничко саопштење у којем апелују на међународну заједницу да сачува светиње на Косову и Метохији.

Две Цркве се моле за напредак народа који припадају Српској православној цркви, за мир и стабилност у свим земљама и за мир у Сирији и стабилност у Либану; за добробит човечанства у целини, наводи се у саопштењу након завршетка посете делегације СПЦ, на челу са патријархом Иринејом, Православној цркви Антиохије и свег Истока.

Обе Цркве такође позивају међународну заједницу и све владе да истинито сагледају проблем тероризма, који већ, како се додаје, веома дуго притиска све земље и људе Истока, међу којима су и хришћани.

Две Цркве такође потврђују да одговорност лежи на свима – унутар и изван Сирије, за исушивање извора тероризма како са идеолошког, тако и са оружаног аспекта, као и за налажење решења за кризе на миран начин.

Додаје се да обе Цркве истичу значај сарадње унутар Православља и позивају на учвршћивање и активирање дијалога међу свим аутокефалним православним Црквама, јер је то једини начин за излазак из криза.

Поред тога, потврђују да се морају поштовати историјске и географске границе између помесних Цркава и сматрају да је јединство православног света драгоцено наслеђе.

Патријарси Иринеј и Јован Десети су такође потврдили да обе Цркве сматрају да су хришћани основна компонента источњачког мозаика у друштвима у којима живе, и да мир у области Блиског истока не може да се заснива ни на теорији заштите мањина, нити на логици о супремацији већине, већ да треба да буде постигнут кроз преплитање и садејство свих напора у оквиру принципа грађанства и једног живота за све верске и друштвене групе.

Обе Цркве такође истичу своју веру у доброту човека у нашим земљама, као и у његово верско и цивилизацијско наслеђе које му остаје као идентитет и отворена припадност, што се не може фрагментирати у вртлозима савременог света проистеклим из духа независности и индивидуализма, као ни трендовима раскола и коришћења религије на пољу политике, додаје се у заједничком саопштењу.

Уз то, две Цркве потврђују и да припадност Цркви нити укида нити се у исто време поистовећује са националном припадношћу која поштује специфичности земаља, већ припадност Цркви управо поставља темељ припадности нацији и држави, градећи у човеку културу грађанства и саживота са другим, уз потпуно поштовање његових посебности, закључује се у саопштењу из Српске и Антиохијске патријаршије.

(Политика, 8. 6. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар