Слободан Малдини: Негативна селекција

Фирма најплаћенија од Секретаријата за културу Београда објавила грађевински водич Србије, на чијој је насловној страни представљен Богољуб Карић испред пројекта свог „Тесла града“

Страна из часописа Serbian construction guide – Tesla City, извор интернет (Кликните на слику за увећање)

Негативна селекција је свесно бирање и помагање лошијег кандидата на штету бољег, дајући предност етички и стручно неквалитетним особама или групама. У њој, подобност се мери припадношћу политичкој партији или корумпираношћу учесника у селекцији, супротно вредностима врхунски професионалних противкандидата. Негативна селекција постоји свуда: у школовању, запошљавању, међу универзитетским професорима, министрима и академицима. За последицу има морално, професионално и економско уништење друштва.

Разарајућа негативна селекција посебно је изражена у култури. Примери су безбројни, а поменућу њих неколико. У сенци јавног незадовољства Аје Јунг упркос томе што њен приватни пројекат Београдског фестивала игре добија од Министарства културе годишње 100.000 евра, објављени су резултати конкурса овог министарства и Секретаријата за културу Београда за доделу средстава за програме у култури. Они говоре о нашем друштву више него многе стручне анализе. Стотине кандидата пријавило се на конкурс за финансирање капиталних издавачких подухвата. Подсмевајући им се, за мизеран просечан износ додељених 300.000 динара по пројекту, што су два ниска бруто месечна лична дохотка, расписивач је тражио финализирана и принтована капитална дела која је, према његовим критеријумима, требало да током више година израде тимови висококвалитетних стручњака! Али и у тој конкуренцији, жири Министарства састављен од људи који тешко да иза себе имају иједно познато капитално издавачко дело, доделио је средства чак за три пројекта чланова истог жирија! Због овога, у свету би слични конкурси били беспоговорно поништени.

Секретаријат за културу Београда финансирао је пројекте просечно износима мањим од две бруто плате! Али, међу њима поједини пројекти одскачу неупоредиво вишим додељеним средствима. Предузеће Vizuelno d.o.o. добило је 2,65 милиона за четири пројекта. Неупоредиво високе своте додељене су Love and Brands d.o.o, под којим именом послује кафетерија за пројекат опскурног назива Fire, па чак и продавници клавира Piano land d.o.o. Али, шта карактерише најплаћенију фирму Vizuelno d.o.o? Под називом Serbian construction guide недавно је објавила грађевински водич Србије, на чијој је насловној страни представљен бизнисмен и политичар Богољуб Карић испред пројекта свог „Тесла града“. Ради се о безобзирној замисли мега ситија на заштићеном београдском водоизворишту Макиш. У објави Макишког конкурса 2017, тадашњи председник Удружења архитеката Србије и тадашња председница Друштва архитеката Београда потписали су Конкурсну документацију којом се омогућује незаконита изградња невероватних 856.800 квадратних метара стамбених зграда, без обзира што урбанистичким планом то није предвиђено! На ову злоупотребу јавно тужилаштво није реаговало, а конкурс није поништен.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Crystal Ship, 10. 5. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. Слажем се са аутором да негативна селекција представља велико зло за једно друштво. У мери у којој иста буде зауздана или бар каналисана, у тој мери ће друштво моћи да јача и боље се уређује.

  2. Negativna selekcija nije samo drustveni fenomen, vec i bioloski u vidu velikih ratnih gubitaka i odliva mladih radno i vojno sposobnih i cesto visokoobrazovanih.Srpsko visoko skolstvo, a i srednje, postaje regrutni centar za Zapad koji besplatno dobija visokokvalitetne, s oprostenjem, ljudske resurse.Partijasenje, nepotizam i korupcija su tri glavna oblika drustvene negativne selekcije.Srpski fakulteti su i u vreme “pravih vrednosti” bili poznati po porodicnim odnosima, kao da se radi o zanatlijskim radnjama, kao i po tome da se pokazalo da mnogi nemaju cak ni formalne uslove za mesta koja zauzimaju.Srbi, kao malobrojan narod, imaju mali potencijal obnavljanja populacije i stvaranja siroke osnove za pozitivnu konkurencije (ceo zivot gledam iste politicare i postoji opasnost da ih naslede njihova deca, tako da nikada necu videti nekog novog), zato sve ove pojave imaju katastrofalne posledice i bez preterivanja se moze reci da vode ka debilizaciji celokupnog naroda!Tome treba dodati i ideologiju i vrednosti.Jedan isti narod koji je od 1912-e do 1918-e ostvario svoje visevekovne ciljeve i srusio dve neprijateljske carevine, 1941 kao jugoslovenski narod gubi rat za 7 dana, a 1945-e dobija nenacionalnu nedemokratsku vlast sa diktatorom, belosvetskim avanturistom, iz drugog naroda, na celu!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading