Ана Брнабић: Наше црвене линије су таксе

Приштина мора да повуче одлуку о таксама да би дијалог био настављен и у томе је био јасан председник Србије Александар Вучића, казала је Брнабић

Ана Брнабић (Фото: Танјуг/Влада Србије/Слободан Миљевић)

Јахорина – Апсолутно не очекујем споразум Београда и Приштине до октобра и немам разлог да верујем да то може да се деси, изјавила премијерка Србије Ана Брнабић.

Она је тако прокоментарисала писања медија да се очекује да Београд и Приштина потпишу споразум до октобра.

Брнабићева, која борави на форуму на Јахорини, каже и да нема разлога да верује у то, јер смо све даље од дијалога, а самим тим и од коначног решења, као и договора о нормализацији односа.

Одговарајући на питање новинара, након учешћа на Економском форуму на Јахорини, а у вези са КиМ, Брнабић је рекла да разграничење никада није било на дневном реду, нити је било неких конкретних предлога у вези са тим, већ је то било помињано само као једна од опција.

„Неки политичари из земље дефинисали су свој став према томе да ли би били за такво решење или не, али никада на столу такав предлог није био, као што никада није био ниједан конкретан предлог“, објаснила је Брнабић.

Подсетила је да је дијалог прекинут када је Приштина почела да вуче једностране потезе, који су били против разговора и усмерени на то да Београд прекине дијалог.

Нагласила је да Приштина шест година није испунила једну једину обавезу коју је имала из Бриселског споразума, а да ни ЕУ која је била гарант, ништа није урадила да Приштина ту своју обавезу испуни.

Указала је да би данас била другачија ситуација да је Приштина, попут Београда, имплементирала Бриселски споразум и да данас имамо Заједницу српских општина.

Осим тога, како је рекла, Приштина је увела таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, трансформисала безбедносне снаге у такозвану војску Косова и усвојила платформу против дијалога.

„Наше црвене линије су таксе. Приштина мора да повуче одлуку о таксама да би дијалог био настављен и у томе је био јасан председник Србије Александар Вучића“, казала је Брнабић.

На питање да ли је трпела неке притиске, премијерка је рекла да није, јер, како је додала, наши партнери сада разумеју да Србија није земља на коју се може вршити притисак, и да сви притисци и ултиматуми могу да буду само контрапродуктивни.

Србија је, казала је премијерка, спремна да разговара партнерски и истакла је да је наша земља поуздан партнер.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/РТВ, 23. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар