Синиша Мали: Лекс специјалис коначно решење за већину задужених у „швајцарцима“

Објашњавајући члан 3. закона, Мали је казао да се закон односи на све који и даље имају кредите у швајцарцима, као и на све код којих је хипотека већ искоришћена, али и даље дугују

Скупштина Србије (Фото: Танјуг)

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас у Скупштини да Закон о „швајцарцима” представља правду и коначно решење за већину грађана задужених у тој валути, уколико проблем желе да реше на понуђени начин.

„Држава је морала да реагује. Можемо причати о пракси банака, да ли је она била етичка или не, али је очигледно да су желеле да максимизирају профит. Грађани можда нису прочитали те уговоре како треба, али лако је бити генерал после битке”, рекао је Мали у скупштинској расправи.

Како је рекао, држава је морала да реагује и натерала је и банке и грађане да седну за сто и нађу решење.

„Можда оно није идеално, али је решење и сваки грађанин који то не прихвати може да потражи правду на суду, то је фер. Ово је била храбра и тешка одлука, цео закон је компромисно решење. После 12 и више година, колико ти кредити постоје, не можете апсолутну правду да направите за све, али за већину тих грађана овај закон представља коначно решење, уколико желе решење”, нагласио је Мали, преноси Танјуг.

Самостални посланик Милан Лапчевић казао је да предлог закона делимично решава проблем задужених у швајцарцима, али да није фер и поштен према свим грађанима који су се задужили у тој валути.

Како је навео, сваки закон који се ради мора на једнак начин да третира све на које се односи, а кроз члан 3. предложеног закона то се не чини.

„Они који су узели кредите, а нису их исплатили, они ће бити повлашћени, а ови други који су исплатили биће оштећени. Држава није стала иза оних који су поштовали законе и уговоре и на време отплатили дуг, којих је преко 2.000”, рекао је Лапчевић.

Додао је да се уводи у праксу преседан да они који поштују уговоре и законе су оштећени, а они који не плаћају награђени, што је оценио као непоштено.

Лапчевић је навео и да је Србија једна од последњих земаља која решава проблем задужених у швајцарцима, а да је међу првима Мађарска, која је тужила своје банке и добила их, па је проблем решен тако што су ти кредити конвертовани у домаћу валуту по нижем курсу.

Министар Мали је одговарајући Лапчевићу казао да је управо председник владе у време када је настао тај проблем био из странке у којој је био и Лапчевић (ДСС).

„Претпостављам да је то био програм тадашње владе да се грађанима понуде и кредити у швајцарцима. Такође, имали сте и министра привреде и гувернера и све остале који су чинили власт. Зашто сте уопште дозволили да дође до тих кредита”, поручио је Мали.

Запитао је, такође, Лапчевић зашто тада нису рекли да је то неодговорно и истакао да не мисли да су ти људи задужени у швајцарцима неодговорни и да држава треба да им помогне.

„Мислим да је лицемерно да нам кажете: зашто нисте… за проблем који је креирала ваша власт. Зашто сте ви дозволили те кредите у том тренутку”, навео је министар Мали.

Објашњавајући члан 3. закона, Мали је казао да се закон односи на све који и даље имају кредите у швајцарцима, као и на све код којих је хипотека већ искоришћена, али и даље дугују.

Дакле, све што је активно покривено је овим законом, додао је министар.

„Молим вас као одговорног посланика да дате амандман који ће представити решење за оне грађане који су кредит узели и већ исплатили. Ми, НБС и влада, желели смо и то решење да нађемо, али нисмо успели у томе, нисмо нашли правно решење. Ако га ви имате врло радо ћемо га размотрити и прихватити”, рекао је Мали Лапчевићу.

Мали је напоменуо да нису у истом положају они који су узели кредит на 20 и 30 година, који су и даље корисници кредита, у односу на оне који узели на краћи период и те кредите већ исплатили.

(Политика, 19. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар