Вучић наговестио да не искључује могућност признања Косова

Председник Србије Александар Вучић наговестио је данас да не искључује могућност евентуалног признања независности Косова, али је навео да би Београд нешто морао да добије заузврат, пренела па изменила Бета

Ако не дође до компромисног споразума или договора око Косова – биће катастрофа, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је у интервјуу који је, уочи посете премијера Ђузепеа Контеа Србији, дао дописнику италијанске агенције АНСА у Београду, поновио шта је услов Београда за обнављање дијалога са Приштином – да косовско руководство укине стопроцентне таксе на робу из Србије.

„Иако све делује тешко и на тренутке чак и немогуће, ми смо осуђени на проналажење компромиса. Сигуран сам да ћемо уз помоћ наших европских пријатеља и уз подршку Русије, Америке, Кине и других земаља моћи да дођемо до решења”, рекао је председник Србије.

Он је нагласио мудар и одговоран приступ Београда који није одговорио на „максималистичке и провокативне” мере Приштине, и то с циљем да не угрози мир и стабилност у региону.

„За разлику од косовског руководства које сваког дана обмањују свој народ неизводљивим обећањима по којима ће Приштина добити све а Београд ништа, моја обавеза је да Србима објасним важност компромиса, који није пораз него победа. Победа за будућност Србије”, рекао је он, преноси Танјуг.

Срби и Албанци, по његовим речима, су два највећа народа на Балкану и изузетно је важно да се договоре како би се гарантовала регионална стабилност.

Председник Србије је у интервјуу негирао да је икада имао тајне сусрете са косовским председником Хашимом Тачијем, како су тврдили поједини медији, а „чистим лажима” је назвао вести које су недавно објављене о постојању наводног нацрта коначног споразума Београда и Приштине.

Он је навео да цени посреднички рад високе представнице Федерике Могерини, за разлику од косовске стране која критикује Брисел.

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Председништво Србије)

„Проблеми су између Срба и косовских Албанаца, не могу да критикујем Европу која је учинила све што је могуће да би одржала мир”, рекао је Вучић.

Вучић: НАТО напад из ’99 остаје болна страница

У Нишу на југу Србије ће 24. марта бити организована централна комеморација за жртве бомбардовања од пре 20 година, које је НАТО извео против Србије у последњој фази рата на Косову, преноси Танјуг.

То је у интервјуу за АНСУ рекао председник Србије Александар Вучић.

Напади савезника, о којима је одлучено без дозволе УН, како би се Слободан Милошевић натерао да повуче трупе са Косова и заустави етничко чишћење, покренути су 24. марта 1999. године и трајали су 78 дана, а биланс је био око 2.000 мртвих и огромна разарања и штете, подсећа Анса.

„За нас је ово тежак месец и болно сећање. Срби сматрају да су доживели неправду пре 20 година и тако мисли 99 одсто становништва”, рекао је Вучић.

Он је казао да је то један од главних разлога због којих Србија не намерава да приступи НАТО-у.

„Упркос томе, одржавамо добре односе са Алијансом и њеним државама чланицама. Али не желимо да уђемо и остајемо неутрални”, рекао је Вучић.

Председник је казао да је резултат тих напада, поред жртава и разарања, било и бекство стотине хиљада Срба са Косова, од којих се две трећине нису вратиле.

Вучић наговестио да не искључује могућност признања Косова

Председник Србије Александар Вучић наговестио је данас да не искључује могућност евентуалног признања независности Косова, али је навео да би Београд нешто морао да добије заузврат, преноси Бета.

Првобитна верзија вести агенције Бета (Извор: ФБ страница Бете)

„Пре свега морамо постићи компромис. Не можемо признати Косово, а да ништа не добијемо од друге стране”, рекао је Вучић у интервјуу италијанској агенцији АНСА поводом предстојеће посете италијанског премијера Ђузепеа Контеа Србији, у среду.

Казао је да је питање промене граница контроверзна тема, пошто не признају сви исте границе, зависно од тога да ли су признали независност Косова или не.

„За разлику од косовских лидера који сваког дана обмањују своје грађане нереалним обећањима да ће Приштина добити све, а Београд ништа, моја дужност је да Србима објасним значај компромиса (с Приштином) који не представља пораз него победу. Победу за будућност Србије”, навео је Вучић.

Он је негирао да је икада имао тајне састанке с председником Косова Хашимом Тачијем, што тврде неки медији, и описао је као „чисте лажи” наводе о постојању нацрта коначног споразума између Београда и Приштине.

Поновио је да Београд неће настављати дијалог с Приштином док косовске власти не укину таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

„Ако не буде постигнут компромисни споразум о Косову, биће катастрофа. Иако све изгледа тешко и понекад немогуће, ми смо одлучни да постигнемо компромис, сигуран сам да можемо доћи до решења уз помоћ наших европских пријатеља и уз подршку Русије, Америке, Кине и других земаља”, рекао је председник Србије.

Он је указао на опрезан и одговоран приступ Београда који није одговорио на, како је рекао, „максималистичке” и „провокативне” мере Приштине како не би угрозио мир и стабилност у региону.

Вучић је казао и да цени посредничку улогу шефице европске дипломатије Федерике Могерини, за разлику од Приштине која је критична према Бриселу.

„Проблеми су између Срба и (косовских) Албанаца, не могу да критикујем Европу која је учинила све што може да очува мир”, навео је Вучић.

Док нема насиља – протести демократско право

Све док не буде насиља и сукоба, протести су демократско право, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу Анси, који италијанска агенција данас емитује у деловима.

„Сваке године видимо протесте и демонстрације, нека слободно протестују”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић је навео да у реалности СзС, који окупља странке и опозиционе покрете који су међусобно веома различити, изгледа да све више губи подршку, која је са 15 одсто у року од пре неколико месеци пала на нешто мање од 10 одсто.

СНС, главна политичка снага коју води сам Вучић има веома високе степене подршке, више од 50 одсто, што је, констатује Анса, неуобичајено у осталим европским земљама.

„Немају планове ни програме, и једина ствар која их уједињује је мржња против мене”, приметио је председник Србије, који је у исто време негирао да држи медије под јаком контролом.

„Ако се добро проучи ситуација, види се да су многи штампани медији против мене, сви недељници, као и многе телевизијске станице”, рекао је Вучић.

У вези са могућношћу превремених избора, о којима се упорно прича о медијима, Вучић је казао да они зависе од различитих фактора, који се тичу и спољне политике, посебно односа са Приштином и евентуално обнова дијалога са Косовом.

Председник је дакле казао да је веома задовољан пријемом у народу, који је постигао на његовом обиласку различитих округа у Србији са циљем представљања резултата реформи и слушања проблема људи.

„На мојим појединачним скуповима има више људи него заједно на свим демонстрацијама опозиције која се сваког викенда одржавају на улицама у целој Србији”, рекао је Вучић.

(Политика, 4. 3. 2019 у 19:11)

Вучић: Компромис с Приштином значио би победу за будућност Србије

На захтев италијанске агенције АНСА која је изменила своју првобитну верзију вести избацивањем једног њеног дела, поново емитујемо део интервјуа у којем председник Србије Александар Вучић говори о Косову. Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да компромис с Приштином не би представљао пораз него победу за будућност Србије и да је његова дужност да објасни Србима значај таквог споразума.

Нова верзија вести на сајту агенције Бета (са старим линком: vucic-nagovestio-da-ne-iskljucuje-mogucnost-priznanja-kosova)

„За разлику од косовских лидера који сваког дана обмањују своје грађане нереалним обећањима да ће Приштина добити све, а Београд ништа, моја дужност је да Србима објасним значај компромиса (с Приштином) који не представља пораз него победу. Победу за будућност Србије“, рекао је Вучић у интервјуу италијанској агенцији АНСА поводом предстојеће посете италијанског премијера Ђузепеа Контеа Србији, у среду.

Вучић је навео и да ће бити катастрофа ако Београд и Приштина не постигну споразум.

„Ако не буде постигнут компромисни споразум о Косову, биће катастрофа. Иако све изгледа тешко и понекад немогуће, ми смо одлучни да постигнемо компромис, сигуран сам да можемо доћи до решења уз помоћ наших европских пријатеља и уз подршку Русије, Америке, Кине и других земаља“, рекао је председник Србије.

Он је негирао да је икада имао тајне састанке с председником Косова Хашимом Тачијем, што тврде неки медији, и описао је као „чисте лажи“ наводе о постојању нацрта коначног споразума између Београда и Приштине.

Поновио је да Београд неће настављати дијалог с Приштином док косовске власти не укину таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

Вучић је указао на опрезан и одговоран приступ Београда који није одговорио на, како је рекао, „максималистичке“ и „провокативне“ мере Приштине како не би угрозио мир и стабилност у региону.

Председник Србије је казао и да цени посредничку улогу шефице европске дипломатије Федерике Могерини, за разлику од Приштине која је критична према Бриселу.

„Проблеми су између Срба и (косовских) Албанаца, не могу да критикујем Европу која је учинила све што може да очува мир“, навео је Вучић.

(Бета, 4. 3. 2019. у 20:02)

Vučić za ANSA: Ne isključujem priznanje Kosova; Nakon dva sata ANSA mijenja intervju na zahtjev Vučića – ne spominje se priznanje Kosova

“Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane”, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu za talijansku agenciju ANSA povodom dolaska premijera Guiseppea Contea u Beograd. Conte dolazi u srijedu. Tako je vijest prenio b92 i klix.ba koji se pozivao na srpsku agenciju Beta.

A onda je Beta tijekom večeri objavila ispravak: “Na zahtjev italijanske agencije ANSA, koja je izmijenila svoju prvobitnu verziju vijesti izbacivanjem jednog njezinog dijela, ponovo emitiramo dio intervjua u kojem predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o Kosovu”.

Tako sada intervju počinje sljedećim riječima: “Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kompromis s Prištinom ne bi predstavljao poraz nego pobjedu za budućnost Srbije i da je njegova dužnost da objasni Srbima značaj takvog sporazuma.

“Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje građane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa (s Prištinom) koji ne predstavlja poraz nego pobjedu. Pobjedu za budućnost Srbije”.

Извор: france24.com

Agencija AFP nije mijenjala svoj tekst pa tako ondje jasno stoji: “Predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak je nagovijestio da bi Srbija mogla biti sklona priznati Kosovo kao suverenu državu, ali bi tražila nešto zauzvrat od svoje bivše pokrajine kao dio šireg kompromisnog sporazuma. “Moramo pronaći kompromis, ne može priznati Kosovo bez da išta dobijemo s druge strane”, prenosi AFP i poziva se na ANSA-u. Svoje verzije intervjua nisu promijenili ni b92 ni Politika, što je posebno interesantno jer je bliska Vučićevoj vladi. No, Kurir i Informer, koji se, kažu u Beogradu, uređuju izravno iz Vučićevog kabineta, donose samo kratku vijest koja govori o dolasku premijera Contea. O Kosovu ni riječi.

U završnoj verziji intervjua ostala je zatim rečenica: “Iako sve djeluje teško i na trenutke čak i nemoguće, mi smo osuđeni na pronalaženje kompromisa. Siguran sam da ćemo uz pomoć naših europskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja doći do rješenja”, rekao je predsjednik Srbije. I dodao da “ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, to će biti katastrofa”.

Nastavak intervjua nije bio sporan, ali nije ni toliko zanimljiv.

Vučić je naglasio mudar i odgovoran pristup Beograda koji nije odgovorio na “maksimalističke i provokativne” mjere Prištine, i to s ciljem da ne ugrozi mir i stabilnost u regiji.  Ali je i ponovio da Beograd neće nastavljati dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne ukinu carine od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.  Srbi i Albanci, po njegovim rečima, dva su najveća naroda na Balkanu i izuzetno je važno da se dogovore kako bi se jamčila regionalna stabilnost.

Predsjednik Srbije je u intervjuu negirao da je ikada imao tajne susrete sa kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, kako su tvrdili pojedini mediji, a “čistim lažima” je nazvao vijesti koje su nedavno objavljene o postojanju navodnog nacrta konačnog sporazuma Beograda i Prištine. Naveo je da cijeni posrednički rad visoke predstavnice Federice Mogherini (ona je Talijanka), za razliku od kosovske strane koja kritizira Bruxelles. “Problemi su između Srba i kosovskih Albanaca, ne mogu kritizrati Europu koja je učinila sve što je moguće da bi održala mir”, rekao je Vučić.

U vezi s mogućnošću prijevremenih izbora, o kojima se uporno priča o medijima, Vučić je kazao da oni ovise od različitih faktora, koji se tiču i vanjske politike, posebno odnosa s Prištinom i eventualno obnove dijaloga sa Kosovom.

Željko Trkanjec

(Euractiv.jutarnji.hr, 4. 3. 2019)

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Велеиздајник без премца, огреховљени душевни болесник, изопаченост која обезобличава телесност, безобална кукавица и изрод, несој и некрст, кокошар, потуљена протува и пузајући нитков – александар вучић…
    После кратка времена, ( алфа и гама, не бета, су тајанствени измењивачи ) коментар ми је измењен :
    Велеиздајник без премца, огреховљени душени болесник, изопаченост која обезобличава телесност, безобална кукавица и изрод, несој и некрст, јалова марионета наказног осмеха, кокошар, потуљена протува, рајетински брабоњак, пузајући нитков, аспидин пород и хијенин накот – александар вучић…

  2. Ko može više da veruje aktivnom spasitelju KiM, ΛV, a “borio” se kao zlatan lav, onako lavovski? Samo on, a sa zadrškom, klimoglavci i uvlakači do periodu klimanja glavom i uvlačenja! On nama priča na srpskom, a strancima izgleda na nakaradnom (namenskom) prevodu na engleskom. Sada je ofirao svoju odavna planski skrojenu operaciju, ako je to tačno, a strašno, “da ne isključuje mogućnost priznanja Kosova”. Uslove on zna, ako zna? Najveću posleducu imaće oni koji su mu svim srcem i bezgranično verovali i klicali. Šta ih čeka, oni izgleda ne znaju, a ko zna? Zna se! Krivac je vreme, ono ne krije tajne, kad-tad ofira stvarnost i istinu.

  3. Ovakvog izdajnika Srbija jos nije imala.

  4. Ево како отприлике Вучић води политику, да пластично објасним.

    Дође неки Баџа и отме му кључ од аутомобила и седне да га одвезе. Али Вучић, као вешт преговарач, започне са отимачем преговоре, не жели помоћ полиције (СБ УН) јер је то увреда за великог преговарача, већ успе у преговорима да умилостиви отимача да му макар остави трокут или комплет прве помоћи за утеху. Преговори ипак нису били без успеха, у руци му је резултат преговора. Добро ауто је нестао али то је небитно кад имаш опипљив резултат преговора.

    Е па тако ће бити и са КиМ. Нисам баш сигуран да ће у нашим рукама остати било шта.

  5. Како неко може да искључује оно на шта се обавезао, и што му је јасно циљ?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading