Политика: Квалитет ваздуха у Смедереву оцењен као опасан

У понедељак параметри аерозагађења и по девет пута били већи од оних које се могу толерисати

Протест против загађења (Фото: Покрет „Тврђава”)

Смедерево – Сајт aqicn.org који свакодневно у реалном времену прати и извештава о степену аерозагађења у целом свету, објавио је шокантан податак за Смедерево – тај град је у понедељак 18. фебруара био апсолутни рекордер по загађености ваздуха са вредностима које су и до девет пута веће од прописаних. Тог дана честице ПМ 2,5 достигле су вредност од чак 408 микрограма, а индекс квалитета ваздуха оцењен је опасним, што је до сада незабележено у овом граду. Понедељак је и према подацима са станице аутоматског мониторинга квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине био „црни дан” за Смедеревце, јер су и њихова мерења у 19 часова у центру града забележила вредност суспендованих честица ПМ 10 од 397,37, а ПМ 2,5 прешле су 361 микрограм по метру кубном. Дозвољена граница на дневном нивоу је 50, а горња граница за јако загађење износи 75 микрограма по метру кубном.

У последња два-три месеца, према подацима Агенције за заштиту животне средине, измерене вредности опасних честица биле су пет, шест пута веће од горњих граница које се толеришу. Упркос томе, владајућа коалиција у Смедереву није прихватила предлог опозиције да дневни ред недавног скупштинског заседања буде допуњен тачком о загађености ваздуха у граду. На другој страни, и сами грађани за сада махом ћуте, осим повремених излива страха на друштвеним мрежама. Истраживање које је спровело Удружење грађана „Про.Ток21” показало је да мање од пет одсто Смедереваца има јасну свест о проблему загађења ваздуха.

– Већина анкетираних грађана тврди да зна да постоји неко загађење, али мање од пет одсто њих заиста разуме које последице овај степен аерозагађења оставља на здравље нас и наше деце. Нама није циљ да блокирамо улице, јер то није решење, већ да уместо пет хиљада наших суграђана, њих 25 хиљада схвати колико је то велики проблем, па би то могло бити полазна основа да се нешто предузима и мења – каже за „Политику” Драган Недељковић из тог удружења које је недавно покренуло иницијативу „Црвени беџеви” који на реверима Смедереваца упозоравају попут аларма.

Ово истраживање можда је дало и одговор на недовољну подршку грађана досадашњим акцијама усмереним против загађености ваздуха, попут „Бала под маскама” у центру и протеста код Смедеревске железаре. Иницијатори, међутим, не одустају, па локални Покрет „Тврђава” позива грађане да у петак, на протесту „1 од 5 милиона” прошетају градом са гас-маскама које ће они делити.

Иако многи овде железару перципирају као главног кривца за загађеност ваздуха, еколози упозоравају да је реч о комбинацији штетног утицаја железаре, саобраћаја и котларница које у Смедереву и даље раде на мазут.

Оливера Милошевић

(Политика, 20. 2. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Пази богати? Док су били Амери – из димњака пурњале љубичице ..
    .. а види зли Кинези? Све би да нас потрују?!

Оставите коментар