Њујорк тајмс о Путинововој посети: Изгледало је као дочек краља

Српски председник Александар Вучић је све ауторитарнији лидер који по много чему подсећа на Путина, пише Њујорк тајмс

(Њујорк тајмс, 17. 1. 2019)

Фонтана на београдској Славији преливала се у бојама Русије, церемонијална артиљерија је одјекивала палатом, а десетине хиљада Срба пристигло је у аутобусима из читаве земље да у четвртак поздрави руског председника Владимира Путина.

То што је све изгледало као дочек краља, а не као типична посета страног државника, можда је последица чињенице да ово нису обична времена за Србију која се још једном нашла растрзана између Истока и Запада.

Некадашња Југославија успела је да остане ван совјетског блока, иако је номинално била уз њега. Данас се та стратегија, док се захуктава надметање за политички и економски утицај у Европи, одједном чини релевантном. Србија је, у покушају да се придружи Европској унији, а да истовремено очува везе са Москвом, поново у игри, а тачка ослонца овог балансирања између Истока и Запада је српски председник Александар Вучић, све ауторитарнији лидер који по много чему подсећа на Путина.

„Веома је необично, нарочито у демократијама, да влада организује масовни митинг за дочек страног великодостојника“, каже Вук Јеремић, лидер опозиционе Народне странке и некадашњи председник Генералне скупштине Уједињених нација.

Вучић је, додао је Јеремић, играо на то да ће западњачки лидери видети гомиле људи које славе док он дочекује руског вођу и „постати још толерантнији према његовом аутократском понашању, надајући се да он не одустане од званичне обавезе Србије да се придружи ЕУ“.

То је отворило прилику за Русију која у Србији види потенцијалну мету за инвестирање, нарочито за снабдевање природним гасом.

Приврженост Русији и дивљење према Путину дубоку укорењени у Србији, иако земља иде ка ЕУ (Vladimir Zivojinovic/Agence France-Presse — Getty Images)

Путин је изричито нагласио важност нових економских споразума, а аналитичари кажу да би он приватно могао да изрази запрепашћење упорношћу Београда да се придружи Европској унији.

Путин је на конференцији за штампу објаснио да ће у Србију стићи још руског гаса, али је искористио прилику и да истакне дугу историју руско-српских односа.

„То су снажни, стабилни и дубоки корени – руски и српски народ одувек су били духовни блиски“, рекао је Путин и додао да „ако смо заједно, победа нас чека“.

Србија за Москву представља братски културни простор утемељен на заједничким словенским коренима и православној вери.

„Свет постаје црно-бео“, каже Бошко Јакшић, политички колумниста из Београда. „Бојим се да када је реч о Србији, Путин користи Косово и гас да извезе свој политички модел.“

И заиста, да би Србија у будућности приступила Европској унији, што се свакако неће десити ускоро, мораће да начини компромис када је реч о Косову за које је Путин рекао да интензивира тензије у региону.

Косово се од Србије отцепило деведесетих година под крилом НАТО бомбардовања. Русија никада није признала независност Косова и још увек у потпуности подржава Србију.

А у Србији су наклоњеност Русији и дивљење Владимиру Путину све дубљи и снажнији. Према подацима анкете коју је спровео београдски лист Политика, Путин се нашао на врху листе страних политичара којима се највише верује, уз 58 одсто подршке.

Чак и пре него што је стигао, чинило се да је Путин свуда. Билборди на аутопутевима поздрављали су „драгог пријатеља“ Србије. Његово лице штампало се на мајицама, шољама, па чак и доњем вешу. Док је обилазио Београд са Вучићем, све време се вртела руска национална химна.

Билборд у Београду приказује г. Путина са поруком „Срећан рођендан“ на руском (Andrej Isakovic/Agence France-Presse — Getty Images)

Последњих година у Србији је основано више од стотину проруских медијских и невладиних организација, према подацима Центра за евроатлантске студије из Београда. У истраживању „Русификација Србије“ Јелене Милић, директорке центра, наводе се покушаји Москве да подрива јавну подршку европским интеграцијама и одложи приступ Србије Западу.

„Све је више доказа да се неки чланови ‘Путиновог оркестра’ финансирају директно из Москве“, написала је Милићева.

Србија је круцијална транзитна тачка у плановима Русије да продужи гасовод Турски ток за снабдевање природним гасом преко јужне Европе. Руске инвестиције у Србији већ су надмашиле цифру од 4 милијарде долара, рекао је Путин за Политику.

Како би нагласио важност културних веза двеју земаља, Путин је у Београду обишао и обновљени Храм Светог Саве, једну од највећих православних цркава на свету, а пред храмом се окупило више од 100.000 људи како би поздравило руског лидера. Многима од тих људи, ипак, понуђен је подстицај да дођу и присуствују скупу, у виду, рецимо, пет литара млека. Пријављено је и да су некима претили губитком посла уколико не дођу на скуп.

Ово окупљање у потпуној је супротности од скупа одржаног претходне вечери, када је десетине хиљада људи прошло истом рутом, до исте цркве, у знак сећања на српског политичара Оливера Ивановића који је убијен на Косову пре годину дана. Његове убице још увек нису пронађене, а убиство Ивановића постало је један од главних аргумената против Вучића кога оптужују да ствара атмосферу страха која подстиче политичко насиље.

Полиција испред канцеларије Оливера Ивановића, прошле године (Andrew Testa for The New York Times)

Већ више од месец дана, по леду и снегу, десетине хиљада Срба излази на улице и протестује.

„Ми се у овој земљи сваког дана суочавамо са лажима и претњама“, каже једна од организатора протеста, Јелена Анасоновић (24). „Мислим да се за демократију, истинску демократију, треба борити сваког дана.“

Јакшић истиче да је Косово у сржи балансирања које Вучић покушава да изведе.

„Све почиње са мајком свих проблема, а то је Косово“, каже Јакшић.

Чак и да Вучић успе да постигне мир са Косовом, додаје Јакшић, то би могло бити науштрб демократије у Србији.

„Ја сам против Вучића због његовог ауторитаризма“, каже Јакшић. „Он стално говори о свом великом пријатељу Путину, великом пријатељу Орбану, великом пријатељу Ердогану. Можете закључити много тога о њему по томе ко су му пријатељи.“

Русија је и даље упетљана у заврзламу око промене имена у Македонији која себи утабава пут за приступ ЕУ и НАТО-у, што ће представљати губитак за Кремљ на Балкану. Иако Србија нема у плану да се придружи војном савезу, Москва не жели да било шта препусти случају.

Уколико Русија пристане на план који још увек није дефинисан до краја, посматрачи кажу да ће и тај пристанак имати цену. Русија би то могла да, на пример, искористи као аргумент у прилог признавању Крима као руске провинције.

Већина Срба, међутим, не жели да пристане ни на какав компромис када је реч о Косову.

Дејан Гарић (43) бави се продајом сувенира са Путиновим ликом на киоску у близини Калемегдана, старе тврђаве која гледа на ушће где се спајају Дунав и Сава.

„Путин није признао Косово и то је веома важно за нас“, каже он. Он је бивши војник који је учествовао у рату и присећа се како су „Руси били једини који су нам помагали“.

Он је са југа Косова и верује да ће његов родни крај једног дана поново бити део Србије.

Једна мајица коју је продавао на киоску добро је сажела ово осећање. Путин је на њој носио наочаре за сунце, а порука је била исписана на српском и руском.

„Косово је Србија“, писало је. „Крим је Русија.“

Марк Сантора (Београд) и Нил Мекфаркар (Москва)

Наслов и опрема: Стање ствари

(Недељник, 18. 1. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Каква гомила глупости. Овај чланак је само још једна потврда већини познате чињенице да Запад (разуме се, не говоримо овде о обичним људима, који су и сами таоци неодговрне и деструктивне политике Запада) није у стању да пронађе излаз из лавиринта сопствених лажи, и више нема способност да рационално сагледа ствари.

    Теши чињеница што Запад све више слаби, али Срби не треба да губе из вида да је и овакав ослабљен Запад, у спрези с нашим домаћим непријатељима и ужим комшилуком, и те како у стању да нам напакости. А велеиздајник Вучића је овим својим перформансом, не само увредио самог Путина и осрамотио Србе у очима Руса, већ и привукао на нас пажњу нашег старог непријатеља.

Оставите коментар