Александар Вучић: Путин ми није рекао да ће признати Косово, напротив!

Ни половина људи не би дошла због мене, били су због Путина, рекао председник Србије

Владимир Путин и Александар Вучић (Фото: Танјуг/АП)

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је споразум о гасу, који је постигнут са Русијом, од пресудног значаја за Србију, јер ће омогућити да се, када се реализује у потпуности подићи „вредност” наше земље.

Вучић је, на конференцији за штампу поводом резимирања посете председника Руске федерације Владимира Путина, указао на изјаву шефа Гаспрома Алексеја Милера да ће до краја године бити изграђен гасни конектор ка Бугарској, преноси Танјуг.

Како је истакао, према подацима полиције, Путина је у Београду дочекало више од 100.000 људи, а додао је, није дошло ни до једног инцидента и нико није био повређен ни на који начин.

„Хвала Србији што је показала да може веома озбиљно и одговорно да се понаша”, поручио је Вучић и истакао да, иако је био тако велики скуп, ниједан прозор није поломљен, што је готово немогуће када је реч о тако великом броју људи.

„Ја не бих могао ни двоструко мање људи да привучем, шта год да сам говорио, не би толико људи дошло, ни половина не би дошла због мене. Неки ни двадесети део тога не би могли да привуку, а говоре о не знам чему”.

Фото: Танјуг

Он је најавио да ће током ове године, поред јучерашње посете Путина, бити још посета светских државника.

„Надам се посети председника Кине у другој половини ове године. Имаћемо свакако поновни сусрет у априлу, а верујем да ће доћи у Србију у другој половини године”, рекао је Вучић на конференцији за штампу.

Он је изразио уверење да ће председник Француске Емануел Макрон доћи у Србију пре тога.

Путинова посета, оцењује председник, има значајне резултате у погледу стратешког развоја Србије, а посебно је истакао уговор који се односи на модернизацију железнице.

Уговор, вредан 230 милиона долара, односи се на завршетак радова на прузи од Старе Пазове до Новог Сада, на коридору ка Будимпешти, као и на изградњу Диспечерског центра, као и за уређење комплетне железничке инфраструктуре.

Вучић је рекао да се посебно разговарало о железници.

„Желимо да подигнемо железницу, јер сматрамо да је у томе будућност и у карго и у путничком саобраћају. Хоћемо део путника и робе на себе да преузмемо и морамо да пожуримо са великим инфраструктурним радовима”, истакао је Вучић, пренео је Танјуг.

Он је рекао да је стратешко опредељење Србије да за два до три месеца заврши ауто пут до границе са Северном Македонијом, и до границе са Бугарском.

Вучић је рекао да је једна од кључних тема била и сарадња у области дигитализације и ИТ, као и са руским организацијама Росатом и Роскосмос.

Каже да је видео неке добронамерне, али и недобронамерне, коментаре по питању тога, као и да је јасно да ми сигурно нећемо моћи у скоријој будућности да шаљемо људе на Месец, али да то и није тема те сарадње.

Вучић каже да је реч о примени у пољопривреди и испитивању земљишта, затим коришћењу нуклеарне енергије у фармацији, где је најзначајнија употреба нуклеарне енергије.

Додао је да ћемо радити на развоју те области и у то уложити много новца.

Такође, још једна тема је била Инвестициони фонд Руске Федерације, који је веома успешан, као и фондови Абу Дабија, Саудијске Арабије, Кине, Сингапура и Индонезије и још неких земаља.

„Размишљамо у којим сферама би могли да направимо улагања 50-50 одсто или у другим размерама у развој високих технологија, развој вештачке интелигенције, роботике и слично”, навео је председник.

Казао је и да ће одбрамбена моћ Србије до половине 2020. године бити додатно увећана.

Он је рекао да је током јучерашње посете руског председника било речи и о војно техничкој сарадњи, а да је претходно већ наручена набавка различитих система.

Ове године треба да стигне седам нових хеликоптера „ми 35”, који су, како је рекао, најбољи борбени хеликоптери, као и три „ми 17” транспортна хеликоптера.

Вучић је додао да ће са девет хеликоптера које смо купили из ЕУ, Србија само ове године добити више хеликоптера него што их је укупно имала за претходне три деценије.

Руски председник се по протоколу никада не обраћа грађанима

Председник Србије изјавио је да је протокол посете руског председника веома строг, да се Путин никада нигде не обраћа грађанима и да је то разлог због којег он није дуже говорио окупљенима испред Храма Светог Саве у Београду.

„Његов протокол је веома строг и никада нису пристали да говори било где, јер он то не ради. И Путин је недвосмислено рекао, иако је био одушевљен због дочека. Ја сам га замолио, мимо протокола, да се појави пред људима, јер они су због њега дошли, да им каже само две речи. И човек је учинио то, и мени и тим људима”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре, пренела је Бета.

Путин ми није рекао да ће признати Косово

Председник Србије Александар Вучић приметио је данас да је готово невероватно како неки људи, попут Кадрија Весељија и неких политичара у Београду, немају проблем с тим да говоре да му је тобоже Путин рекао да ће признати Косово.

„Весељи каже да је Путин мени рекао да ће Русија признати независно Косово. Ја то од Путина нисам чуо. Напротив, рекао ми је све супротно од тога”, рекао је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар