Мирослав Здравковић: Словеначке, албанске и турске компаније замениле српске на КиМ

Поставља се питање зашто Србија није затворила саобраћај према КиМ када је несразмерно на све начине јача од привремених власти шиптарских терориста

Мирослав Здравковић (Фото: РТВ)

Пре нешто више од три године Хрватска је, због неконтролисаног прилива миграната, затворила граничне прелазе са Србијом. Србија је узвратила контрамером и након пар дана проблем је решен: поново је функционисао робни и људски саобраћај (линк).

Поставља се питање зашто Србија није затворила саобраћај према Косову и Метохији када је несразмерно економски, људски, војно и на све друге начине јача од привремених власти шиптарских терориста?

Пошто није, можемо да меримо штету која је направљена фирмама у Србији, а нашем народу власт од мајушне терористичке владе неактивношћу ствара привид џиновског и моћног непријатеља који само што није ускочио у Смедерево и Кикинду.

Шта нам кажу подаци (линк)?

Пласман робе из српског Косова и Метохије у новембру 2018. повећан је за 15,4%, у односу на новембар 2017, што је у еврима 4,6 милиона. При томе је у мајчицу Србију смањен за 1,9 милиона евра, док је повећан у Словенију 35 пута, за 1,2 милиона евра, па се вероватно ради о књижењу продаје електричне енергије, док се раст извоза у Индију за 2,3 милиона евра, вероватно односи на извоз руда.

Увоз Косова и Метохије повећан је за 5,5% што је 14,3 милиона евра. При томе је смањен са територије Централне Србије за 21,4 милиона, док је повећан из: Турске (6,9), Албаније (4,8), Кине (6) и Словеније (4,8 милиона евра). Словенија је једина овде која користи транзит преко Централне Србије, док се увоз из осталих земаља обавља преко БЈР Македоније и Албаније.

Извоз КиМ у БиХ повећан је за 73,5% док је увоз из БиХ преполовљен (са 6,2 на 3 милиона евра) те су и овде ефекти већих царина видљиви.

Косово и Метохија је смањило набавке из Аустрије, Хрватске, Швајцарске и Немачке, а одакле роба долази кроз Централну Србију.

На основу ових података можемо наслутити и децембарске вредности: набавке из Србије на минималном нивоу уз већу вредност набавки из свих споменутих и неспоменутих земаља.

И зашто се сада не реагује?

Макар док су новогодишњи празници и док су десетине хиљада Албанаца из Западне Европе на КиМ? Само да се мало зауставе у Мердарима, по пар сати, када журе на посао у Аустрију, Швајцарску и Немачку? Као навијачи Хајдука по повратку из Софије.

(Mакроекономија, 25. 12. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар