СНП Избор је наш: Проблеми одолевања идућем расколу у Православљу

Учесници међународне конференција на тему „Православље – српски идентитет“ истакли да неканонска делатност Цариградског патријарха Вартоломеја у Украјини нема скоро никакву подршку Помесних Православних Цркава 

Фото: Говори Србија/plebiscitrs.org

У организацији СНП – Избор је наш 26. 11. 2018. године у Бања Луци одржана је Међународна конференција на тему Православље – српски идентитет. На конференцији су узели учешћа познати академици, социолози, професори и друштвени активисти из Украјине, Србије, Црне Горе и Републике Српске. Плодотворан рад конференције резултирао је потписивањем резолуције чији садржај у потпуности преносимо.

Резолуција међународне конференције „Проблеми одолевања идућем расколу у Православљу“

Учесници међународне религиозне конференције „Проблеми одолевања идућем расколу у Православљу“, схватајући у пуној мери претње Цркви до којих су довели поступци Цариградског Патријарха, сматрају за неопходно да изјаве следеће:

 1. Налазимо се уочи великог раскола у Православном свету због поступака Цариградског патријарха. Ако сада не ујединимо напоре у осуђивању политике раскола коју спроводи Цариградски Патријарх Вартоломеј, поћи ћемо путем који ће довести до рушења Православног света. Свим Помесним црквама је неопходно да израде јединствену стратегију деловања у условима страшне претње раскола која се већ приближава.
 2. Својом одлуком о давању аутокефалије украјинским расколницима, Цариградски Патријарх Вартоломеј је фактички благословио расколничке цркве широм света на сличне поступке. Између осталог ово ће дозволити Црногорској и Македонској цркви да добију званичан статус. Расколници по угледу на Украјину сада ће покушавати да оду под покровитељство Цариградског Патријарха, играјући се његовом заинтересованошћу у повећању своје пастве и прихода.
 3. Цариградски Патријарх Вартоломеј ствара под својом јурисдикцијом на територији Украјине религиозну структуру која је паралелна канонској цркви. Дакле, Вартоломеј је постао кривоклетник, прекршивши своја лична обећања која је дао на Критском Сабору 2016. године, у складу са којим се он обавезао да не дозвољава праксу паралелних јурисдикција.
 4. Због поступака Цариградског Патријарха Вартоломеја је фактички порушен систем колективног доношења одлука у Православним Црквама. Цариградски Патријарх је дао до знања да му нису битна мишљења хијерарха било којих Помесних Цркава. Између осталог је он игнорисао прогласе Патријарха Српског Иринеја. Последњи поступци Цариградског Патријарха Вартоломеја убедљиво доказују да је он усредсређен искључиво на очувању и учвршћивању властитих позиција и не гаји ни најмање поштовање према мишљењу и интересима сестринских цркава, заборавивши кључни за православље принцип Саборности. Цариградски Патријарха Вартоломеј, сматрајући себе за „Православног Папу“, бави се директним лобирањем користољубивих интереса САД, који стреме да активно утичу на процесе који теку у светском православљу.

Учесници конференцијe истичу да неканонска делатност Цариградског патријарха Вартоломеја у Украјини нема скоро никакву подршку Помесних Православних Цркава. Упоредо са Патријархом Српске Православне Цркве, и предводници Антиохијске и Александријске Патријаршије, баш као и Бугарске, Румунске и Грузијске Православне Цркве позвали су архијереје Цариградске патријаршије да поново размотре своје досадашње поступке, разорне за православље у свету.

С обзиром на све споменуто учесници конференције позивају:

 1. Да све Помесне Православне Цркве, које још нису изнеле своје мишљење о поступцима Вартоломеја у Украјини, следе пример Српске Православне Цркве.
 2. Да се прекине мешање политичких власти у црквене односе. У случају Украјине, мешање украјинског председника Порошенка и САД још од одлука Америчког Конгреса од пре неколико деценија за мешање у међуправославне односе кроз финансијско-политички утицај и отворено покровитељство над Цариградском Патријаршијом постало је главни разлог остваривања могућности великог раскола у Православљу. Власти Кијева и Вашингтона под изговором савладања проблема у украјинској Цркви реално је користе и злоупотребљавају Цркву у своје политичке сврхе.
 3. Да руководство Помесних Православних Цркава заузме активан став и да убеђује политичко руководство својих земаља да се уздрже од подршке црквене аутокефалије за Украјину без обзира на притисак од стране Вашингтона и Кијева.
 4. Да се на свим нивоима осуди одлука Синода Цариградске Патријаршије, донета у току ове године у Истанбулу, у оном њеном делу који се тиче утврђивања канонског статуса расколничких цркава у Украјини. Ово се односи, пре свега, на канонски неутемељено укидање духовног руководства Московске Патријаршије над Украјинском православном црквом озваничено трајно од стране Васељенског Патријарха 1686. године, али и на недопустиво укидање анатеме бачене на лидере расколничких група у Украјини, Михаила Екс-Филарета Денисенка и Макарија Малетича.
 5. Да све Помесне Православне Цркве подрже утврђени у одлуци Архијерејског Сабора СПЦ предлог и да сазову Свеправославно Саветовање, на којем морају да буду потврђени и учвршћени саборност и јединство Православне Цркве. На Саветовању мора да буде разрађен једини приступ питању давања аутокефалије, а такође мора да буде дата оцена поступцима Васељенског Патријарха Вартоломеја. Пре тога сви процеси који су повезани са давањем аутокефалије морају да буду заустављени. Не сме се пропусти још постојећа могућност да се поништи процес раскола који је био покренут под утицајем Кијева и Вашингтона.

Бања Лука, 26. 11. 2018.
Предсједник Покрета Дане ЧанковићCategories: Васељенско стање

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Помаже Вам Бог Братијо, учесници Међународне конференције на тему Православље – српски идентитет.
  Нека је радостан и Богом благословен данашњи празник, Ваведење Пресвете БогоМајке!

  Праштајте мени грешном што ћу бити толико слободан да приметим (само) две ствари:

  – нити у делу онога што сте сматрали за неопходно да изјавите, нити касније у Вашем позиву, не помиње се појам ЕКУМЕНИЗАМ, па тако ни екуменистичка (не)дела било Цариградског, било Московског патријарха (па последично, ни осталих патријараха и архијереја, посебно учесника сабора на Криту);
  без разумевања екуменистичког деловања поменутих, тешко да се може објективно и Богу угодно разматрати тема која је разматрана на овој конференцији, тачније – не може никако;
  без потпуног и трајног одустајања и одступања од пута екуменизма, није могуће ни једно (па чак ни неко привремено, било какво) решење проблема који сте разматрали на овој конференцији;
  јер, на крају крајева, да није било сулудих потеза (како Цариградског, тако и Московског, али и многих других – патријараха и архијереја) не бисмо ни дошли у ову ситуацију

  – нити у делу онога што сте сматрали за неопходно да изјавите, нити касније у Вашем позиву, уопште не помињете раскол који је иницирала и направила управо Београдска Патријаршија унутар Србске Цркве (иако јасно позивате друге патријаршије да се угледају на београдску…)
  поставља се једноставно питање – како онај ко прави раскол унутар своје Цркве може другоме да даје савет шта да ради (како да решава проблеме) баш у случају раскола ?

  Пресвета Богородице спаси нас!
  сБогом остајте!

  Миодраг Таназовић

 2. Да се овако реаговало на далеко већу опасност духовног рушења православља кроз увођење јереси екуменизма и критских јеретичких богохула,које су прави узроци свог овог гнева Божијег на нама и допуштења ових раскола. Онда би се свакако ублажиле а можда и спречиле ове саблазни. А ви чак и сада игоришете факт да,је управо увођење јереси у цркву узрок гнева Божијег које допусти оно што није задњих 1000 година.
  И само духовно слеп човек може да,тражи узроке у материјалној сфери ,политици итд, све то је само последица духовне велеиздаје Христа кроз јерес екуменизма и критске јереси које су ништа друго но убризгавање душегубног отрова у крвоток цркве ,и ево сад полако плодови свега,тога почињу да,се манифестују и видљиво. Што је најгоре ,ако су овако ужасне видљиве последице штете ,какве ли су последице по људске душе и спасање верних. Исправите то зло и избаците то из цркве па у покајању затражите милост од Господа,па ће и Његов праведни гнев се,повући и ствари се ублажити. А овако неисправљајући се и настављати у злу а гледати да,се приступа овим расколима на овај админисративни политички начин а све то док се наставља са јеретичким времањем Христа ,је већ унапред осуђено не на неуспех него на још већа страдања и гнев и казне због упорности у злу јереси.

 3. Праштајте за типо грешке,

Оставите коментар