Шпанија прошле недеље забранила косовска обележја на светском првенству, ове дозволила

Спортским делегацијама Косова од сада биће обезбеђене одговарајуће визе и биће им одобрено да користе сопствене националне симболе, химну и заставу, како је образложено, у складу са Олимпијским протоколом

Фото: Коссев

Шпанска влада донела је одлуку којом се спортским делегацијама Косова омогућује да током такмичења у Шпанији користе сопствене националне симболе, химну и заставу. Одлука је донета непосредно након светског првенства у каратеу у овој земљи, на којој су косовски такмичари, укључујући и светску првакињу Дистрију Краснићи, једини који су на својим кимонима имали, уместо имена државе, натпис „WКФ“ (светска федерација каратеа), и такође нису имали право да користе химну и заставу Косова.

Спортским делегацијама Косова од сада биће обезбеђене одговарајуће визе и биће им одобрено да користе сопствене националне симболе, химну и заставу, како је образложено, у складу са Олимпијским протоколом.

„Ово ће омогућити спортистима Косова да се такмиче под истим условима као и сви остали спортисти из 206 националних олимпијских комитета које признаје Међународни олимпијски комитет (МОК),“ наводи се у заједничком саопштењу МОК-а и олимпијског комитета Шпаније.

Одлуку је јуче саопштило Министарство спољних послова Шпаније пошто је претходно потпредседник МОК-а Хуан Антонио Самаран рекао да је непризнавање Косова од стране Мадрида препрека за приређивање великих међународних спортских такмичења у Шпанији, односно након жалбе коју је уложио Олимпијски комитет Косова.

Светски олимпијски комитет изразио је захвалност због одлуке коју је усвојила шпанска влада, а подржао ју је премијер Шпаније Педро Санчез.

„Још једном, Међународни олимпијски комитет и Олимпијски комитет Шпаније желе да подвуку фундаменталну улогу коју играју спорт и Олимпијски покрет у изградњи инклузивнијег, правичнијег друштва, у којем су дијалог и поштовање камен темељац и кључни принципи,“ наводи се у заједничком саопштењу.

Овако је дан пред одлуку писала Коха:

„Дискриминација Шпаније према косовским каратистима попримила је нове размере када им није дозвољено да се такмиче са државним симболима на светском шампионату који се у недељу завршио у Мадриду.

Дискриминација коју су прећутали спортски званичници земље, изазвала је реакцију Међународног олимпијског комитета (МОК), водеће спортске организације на свету. МОК је поручио Међународним спортским федерацијама да не дозволе Шпанији да организује велике догађаје, док она не буде гарантовала једнак третман за Косово.

До сада је Шпанија одбијала да то учини. Шпанија не признаје државу Косово нити косовске пасоше, док дискриминација каратиста није први случај дискриминације косовских спортиста.“

Током Светског првенства у каратеу, које је овог месеца одржано у Мадриду, делегација Косова није могла да користи своју заставу или химну.

Шпанија се оштро противи независности Косова.

У мају ове године, косовски каратисти нису успели да учествују на Европском првенству за сениоре које се одржавало у Новом Саду. Репрезентација Косова тада је два пута покушала да пређе Мердаре како би стигла у Нови Сад. Међутим, оба пута улазак им је био забрањен и своје путовање завршили су на Мердару. Тада су из Београда и Приштине стигле различите информације о томе шта се конкретно догодило. Карате савез Косова уложио је тада жалбу Европској карате федерацији.

Опрема: Стање ствари

(Коссев, 15. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading