Б92: Косово враћенo на агенду СБ УН

Питање Косова и Метохије је враћено на агенду Савета безбедности УН

Фото: Gettyimages/Spencer Platt

Прва наредна седница на којој ће бити размотрен извештај о стању у јужној српској покрајини заказана је за 14. новембар.

То је за Танјуг потврдио министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

„Усвојен је програм рада СБ за новембар, где је седница о КИМ поново враћена на дневни ред и заказана за 14. новембар“, рекао је Дачић.

Он је објаснио да су неке земље и даље тражиле да Косово не буде на дневном реду СБ УН, али нису тражиле и гласање о томе, већ су одлуку препустиле председавајућем.

„Желим да се захвалим Кини на изузетно важној подршци да Косово буде поново на дневном реду СБ, као и Русији и другим чланицама СБ, које су подржале тај предлог“, рекао је Дачић.

Како сазнаје агенција Бета, 14. новембра ће бити разматран извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика.

Гутерешов извештај је требало да буде разматран у августу, али је тада Савету безбедности УН председавала Велика Британија, која се, као и већина западних земаља, залаже за проређивање седница о Косову, чему се противе Србије и Русија.

У септембру су Савету безбедности председавале САД, које су такође за промену формата, док је у октобру председавајућа била Боливија, која није признала независност Косова. Данас је председавање Савету безбедности УН преузела Кина.

Први овомесечни састанак Савета безбедности је био посвећен консултацијама о програму рада. Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је прошлог месеца да је за Србију од суштинске важности да се очува формат седница Савета безбедности УН о Унмику, посебно у време интензивних напора за проналажење компромисног решења у дијалогу с Приштином.

Дачић је то рекао у разговору са специјалним представником генералног секретара УН и шефом Унмика Захиром Танином, за време његове редовне посете Београду пред предстојећу седницу Савета безбедности УН о раду Унмика.

У извештају који је требало да буде представљен у августу Гутереш је поздравио наставак дијалога Београда и Приштине иако у разговорима под покровитељством Европске уније није било битнијег напретка. У извештају о Косову за период од 16. априла до 15. јула, Гутереш је изразио забринутост зато што после шест месеци није решено убиство српског политичара Оливера Ивановића усред дана у Косовској Митровици и позвао косовске власти да појачају истрагу и „користе све доступне канале помоћи“.

Гутереш је навео да је укупно гледано ситуација током посматраног периода била стабилна, за разлику од периода обухваћеног претходним извештајем, али да су ипак забележени инциденти који могу обновити тензије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 1. 11. 2018)Categories: Вести

Tags: , , , ,

Оставите коментар