Метју Палмер: Корекција граница могућа само као договор две суверене државе

Ако би споразум о нормализацији садржао споразум о разграничењу, онда би то био споразум две независне и суверене државе, рекао амерички званичник

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер (Фото: Aleksandra Nenadovic/VOA)

Ако би споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине садржавао и споразум о разграничењу или корекцији границе између Србије и Косова, онда би то био споразум око којег су се заједно сагласиле две независне и суверене државе, рекао је у интервјуу за Радиоким.нет заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер. У разговору за приштински лист Коха диторе, Палмер је рекао да „црвене линије“ не постоје, али да САД неће слепо прихватити било какав договор.

Упитан да ли се политика САД према региону Западног Балкана променила након што је он преузео своју функцију у Стејт дипартменту, Палмер је након првог дана посете Косову за Радиоким.нет рекао да је политика САД према Западном Балкану „већ годинама доследна“.

„Подржавамо интеграцију земаља Западног Балкана у европске и евроатлантске институције. То за све земље на Западном Балкану значи коначно чланство у Европској унији, а за све оне земље које желе, практично све осим Србије, и чланство у НАТО-у. Подржавамо мир, просперитет и сарадњу међу народима и европску будућност региона“, рекао је Палмер.

Упитан на који би начин САД могле да као прихватљиво решење узму у обзир евентуалну размену територија и корекцију граница између Србије и Косова, Палмер каже да САД желе да подрже потпуну нормализацију односа између Београда и Приштине.

„Сваки такав споразум требало би да буде свеобухватан и подразумевао би политичка, безбедносна, економска, трговинска и културна питања. Сматрамо да споразум мора да буде у локалном власништву, треба да буде трајан, треба да буде прихватљив за обе стране, тако да оно што чинимо јесте да охрабрујемо обе стране да раде заједно преко дијалога под окриљем ЕУ, како би дефинисале потпуну нормализацију и испланирале процес како да се стигне до тога“, казао је он.

„Ако би споразум о потпуној нормализацији између Београда и Приштине такође садржао споразум о разграничењу или корекцији границе између Србије и Косова, онда би то био споразум око којег су се заједно сагласиле две независне и суверене државе, што је другачије од динамике унутар одређене једнонационалне државе и што сматрам да није преседан за друге ситуације на Балкану. Разумем забринутости оних који су јасно изразили ризике да би ово представљало преседан.

Постоје ризици и са друге стране. Постоји ризик од неуспеха да се дође до споразума између Београда и Приштине о нормализацији, ризик од дугорочног замрзнутог конфликта у региону који би нарушио мир, стабилност и просперитет за све, тако да сматрамо да је овде питање балансирања ризика и проналажење начина да се ублаже ти ризици уколико је то уистину део ширег пакета о нормализацији“, нагласио је Метју Палмер.

САД подржавају тежње земаља региона ка интеграцијама, Русија руши

Говорећи о Заједници српских општина, он је поручио да је важно да се сви постигнути договори у процесу дијалога спроведу и да две стране раде заједно на потпуној и свеобухватној нормализацији односа.

Упитан о различитим амбицијама Сједињених Држава и Русије на Балкану, Палмер је приметио да се све време може видети доследна подршка САД европској будућности региона, која би се заснивала на владавини права, нормама и вредностима.

„Русија широм региона доследно ради на томе да наруши напоре балканских земаља да крену напред ка европској будућности. То најјасније видите у подршци Русије у покушају државног удара у Црној Гори 2016. Видите то у сваком отвореном руском противљењу Преспанском споразуму у Македонију и сматрам да можете то да видите на друштвеним мрежама и медијима на руском језику кроз напоре да се на Балкану наруши напредак ка потпуној нормализацији односа између Београда и Приштине“, казао је Палмер и закључио да САД и Русија имају различите визије будућности овог региона.

„Сматрам да је сасвим јасно да је визија САД за овај регион знатније у складу са амбицијама које земље Западаног Балкана имају за себе“, рекао је.

УНМИК испунио мисију, не журити са војском Косова

Палмер је рекао да сматра да је писмо одлазеће амбасадорке САД у УН, Ники Хејли, која је тражила од Уједињених нација да повуку мисију УНМИК-а са Косова пошто је одавно испунила мандат, у складу са ставом које САД изражавају већ неко време.

„УНМИК је у једном тренутку имао улогу на Косову – имао је значајну улогу – али то време је прошло. УНМИК као институција, УНМИК као мисија је испунила оно што смо тражили од ње. Нема никаквог значаја одржавати институције које су испуниле своју мисију или надживеле време некада прикладно њима“, прецизирао је Палмер и закључио да је време да се настави даље без УНМИК-а.

„Сматрамо да би фокус сада требало да буде на томе да се подржи и подстакне пуна нормализација односа између Београда и Приштине и омогући овим двема земљама да крену даље као суседи.“

Према речима овог представника Стејт дипартмента, САД у потпуности подржавају постепену и транспарентну транзицију Косовских снага безбедности.

Упитан о евентуалном формирању Војске Косова, Палмер поручује: „Мислим да не треба журити с тиме. У ствари, доста законских прописа чека у Скупштини, укључујући и оне у области владавине права и мислим да би било лоше да Скупштина буде ометана овим питањем. Постоји разумевање између САД и Косова у погледу тога како би овај процес требало даље да се одвија. То је вишегодишње настојање и није нешто што ће се десити преко ноћи. Међутим, Косово је независна и суверена држава и то је у потпуности у складу са правима Косова као државе и сматрам да ће се одвијати на начин који подржава мир и безбедност у региону“.

Поручио је и да САД снажно подржавају повратак интерно расељених лица својим кућама на Косову и да је важно да власти на Косову учине све што је могуће да створе услове који повољно утичу на повратак.

„Дугорочно, сматрам да ће потпуна нормализација односа између Београда и Приштине подржати повратак, да ће створити климу и окружење које је погодно за повратак расељених својим домовима. То је нешто што би стварно волели да видимо. Мултиетнички карактер Косова је срж снаге Косова као земље и срж снаге Косова као друштва. Посвећени смо томе. Посвећени смо томе да подржимо мултиетничко Косово и помогнемо мултиетичком Косову да иде напред ка просперитетнијој европској будућности“, рекао је заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер у интервјуу за Радиоким.нет.

Нема црвених линија, али САД неће прихватити баш сваки споразум

Говорећи у одвојеном интервјуу за приштински лист Коха диторе, Палмер је нагласио да америчка администрација у вези са дијалогом Београда и Приштине „нема црвених линија“, али и да Вашингтон „неће слепо прихватити било који споразум који две стране постигну“.

САД желе да Београд и Приштина постигну „мултидимензионални“ договор који ће осим политичког аспекта, укључивати и питања безбедности, привреде, трговине, културе и имовине, али би било „погрешно веровати да ће коначни споразум садржати само могућу корекцију граница или размену територија“.

„Рекли смо лидерима обе стране да немамо црвених линија и не одбацујемо било коју тему за разговор страна у дијалогу, али да то не значи да ћемо слепо прихватити то што би споразум могао да садржи. Желимо да две стране преговорима дођу до најбољег могућег споразума, ставе га на сто и ми ћемо га размотрити“, рекао је Палмер.

Он је навео да „само зато што двојица председника постигну споразум, то не значи да ће бити примењен“ и да „председници морају да осигурају да споразум прође одговарајуће механизме за одобравање“.

„И ја сам сигуран да ће бити учешћа парламената обе земље“, поручио је Палмер за дневник Коха диторе.

Извор Глас Америке, 26. октобар 2018.

Опрема: Стање ствари

(Нови стандард, 26. 10. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар