Александар Вучић: Да смо извукли паметне закључке из 1908. – другачије би било 1914.

У разговору са аустријским председником Вучић рекао да се, када се говори о историји, увек све везује за 1914. годину, док мали број људи зна да смо умели да се понашамо и истроријски одговорно

Александер ван дер Белен и Александар Вучић (Фото: Анадолија)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је и да је имао мало времена да разговара са аустријским колегом Александером ван дер Беленом и о историји и ономе кроз шта су Срби и Аустријанци заједно прошли, и приметио да је избегнут рат Србије и Аустрије 1908. године и то захваљујући мудром писму Стојана Новановића које је, каже, показало да смо умели да се понашамо историјски одговорно.

Вучић је рекао да се, када се говори о историји, увек све везује за 1914. годину, док мали број људи зна да смо умели да се понашамо и истроријски одговорно. Да није тако, каже, сетили бисмо се, пре свега, 1908. године, када су због анексије БиХ биле одржане највеће демонстрације у Београду и Србији, на које је изашло шест или седам пута више људи него на следећим највећим демонстрацијама икада одржаним у Београду, а једини узвик био је „пушке, пушке…“.

Како је рекао, Срби су тада желели у рат са Аустријом, али захваљујући једном паметном писму Стојана Новаковића нисмо ушли у тај сукоб.

– На две странице, фантастичне речи је бирао и разумео како треба да говори о будућности. Да смо извукли поуке или паметне закључке из тога 1908. године, другачије би било 1914. Овако се, чини ми се, до данас ни национално, ни демографски нисмо опоравили од мука које су нас задесиле у Првом и Другом светском рату – рекао је Вучић.

Наслов, опрема и избор: Стање ствари

(Блиц, 17. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. prepametni veliki vodja je zaboravio da se sa takvom logikom uvek moze izbeci rat,
    pod uslovom da pristanemo da budemo okupirani

  2. Доказ да смо извукли поуке биће то да ће „велики маг људске мисли“ чистити затворске клозете до краја свој јадног и до тада промашеног живота. Већ је раније показао значајно интересовање за клозете, тако ће те нове околности „драматично“ допринети смислу целокупног његовог постојања.

Оставите коментар