НП Отаџбина: Ставови Русије и Србије по питању Косова и Метохије нису исти

Руска Федерација је против поделе Косова – разграничења са Албанцима – корекција граница и осталих небулоза које пропагира Александар Вучић

Александар Вучић и Владимир Путин (Архивска фотографија: Yuri KOCHETKOV/POOL/AFР)

Изјава министра спољних послова Србије Ивице Дачића да су ставови Русије и Србије по питању Косова и Метохије идентични је гола лаж.

Руска Федерација се у више наврата, почев од председника РФ Владимира Путина па до министра спољних послова Сергеја Лаврова, залагала да се статус Косова реши у оквиру Резолуције 1244. У преводу то значи да је Руска Федерација против поделе Косова – разграничења са Албанцима – корекција граница и осталих небулоза које пропагира Александар Вучић. На састанцима са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим и каснијим конференцијама за штампу Ивица Дачић је прећутно одобравао руски став изречен и у Сочију и у Бања Луци о строгом поштовању Резолуције 1244. Али одмах после тих састанака он као и председник Србије Александар Вучић залажу се за разграничење са Албанцима тако што би Србији од целог Косова припао 1% а остали део Косова и Метохије у оквиру Велике Албаније ушао у НАТО и ЕУ. Руси су прозрели на време ову подвалу Александра Вучића и стога је јасно изречен став са руске стране да свеобухватни мировни споразум са Приштином на начин на који га предвиђа Александар Вучић личи на Минхенску капитулацију Чехословачке у сукобу са Немачком.

Председник Србије истовремено маргинализује и оспорава Резолуцију 1244 сматрајући да она после пропасти Југославије више не постоји без обзира што је Србија правна наследница Југославије. Интересантно ће бити како ће председник Србије да објасни на састанку са руском председником да Русија не може да буде сталан чланица СБ без обзира што је она правна наследница Совјетског савеза. Не треба сумњати да ће та громада од правника успети руског председника да „убеди“ да Русија више није стална чланица СБ.

У задње време у режимској штампи све су гласније критике на рачун Руске Федерације. Тако на Хепи телевизији потпредседник СПС историчар Предраг Марковић изјави да је Борис Јељцин био спреман да бомбардује Србију да она није прихватила план Виктора Черномидина. Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун пун је хвале на рачун Америке уз констатацију да нам Русија никада до сад није помогла. Ако је то већ тако, поставља се питање шта ће Александар Вучић у Москви? Највероватније да убеди руску страну да ће Србија да остане руски пријатељ иако уђе у НАТО пакт.

Најављени долазак Мила Ђукановића и именовање пронатовског генерала Момчиловића на чело начелника Генералштаба говори о томе да је Александар Вучић зарад још једног мандата спреман да се одрекне Косова и Метохије и да Србију уведе у НАТО пакт. Такође ће руском председнику да по ко зна који пут каже да Србија неће да уведе санкције Русији иако би таквим санкцијама страдала пре свега Србија а не Русија. Србија од Русије увек мора да узима гас и нафту а Русија од Србије не мора да узима талијанске чарапе, српске јабуке и словеначке фрижидере. Ако Руску Федерацију нису сломиле санкције САД и ЕУ ваљда неће ни српске.

Александар Вучић ће имати за потребу да Руском председнику објасни зашто је Србија затворена за руски капитал. У Србију сви могу да улажу, и Немци, Французи, Корејанци, Енглези – само не Руси. Последњи случај, иако је на тендеру за приватизацију рударско-топионичарског басена Бор руска компанија понудила најбоље услове није победила на тендеру. Судски епилог кроз најављену тужбу руске компаније само показује да Русија није добродошла у Србију. О давању дипломатског статуса хуманитарном центру у Нишу више не вреди ни говорити јер се председник Србије нада да је на то обећање Путин већ заборавио.

Посета председника Србије Москви трајаће пуна три дана. Председник Србије каже да то треба да потврди пријатељство два народа као да оно не траје више од хиљаду година. Можда та вишедневна посета има за циљ да обезбеди сигурну дестинацију за незаконито стечени капитал породице Вучић. Председник Здраве Србије Милан Стаматовић каже да је Александар Вучић пре неког времена прославио прву милијарду евра. Кабинет председника то никада није демантовао. Како са Западом увек постоји могућност да они тај капитал конфискују ако не слушате, намера је да за њега безбедност потражи у Москви.

Неки кажу да је током последњег сусрета са руским председником Александар Вучић био спреман да заплаче јадајући се на невоље које има са неким западним земљама. Ваљда ће овог пута 2. 10. 2018. приликом посете Русији Председник Србије имати више достојанства, искрености и поштења.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ се захваљује руском председнику на категоричном ставу Руске Федерације да Србија и њена јужна покрајина не могу да се деле, разграничавају, цепају, него да решење за статус Косова мора да буде у оквиру Резолуције 1244 и важећег Устава Републике Србије.

Косовска Митровица, 25. 9. 2018. године
Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Мислим да захвалност можете слободно да упутите и генералу Шојгуу, руском Министарству одбране и Руској војсци. Они су одувек били за то да се Срби подрже.

 2. ПРЕДРАГ МАРКОВИЋ???
  „ОДПРИЗНАТИ, ОДПРИЗНАО…“_ бјеше ли то ТАЈ што, коначно, захваљујући з а д р у г а м а и ф а р м а м а, научи матерњи му језик!?
  А тамо неке који руже задругЕ хитно
  ОДружити?

 3. Срам ме је грешке коју направих, а тачно је:
  одпризнао, одпризнавање… Ово је, тек, леле!, језички убојито.

 4. …и трећи пут на сопствену срамоту: ако у горња два језикословија (х)истор марковић пронађе историјску разлику дипломирао је и на матерњем језику.

Оставите коментар