Мајданпек: СНС освојио 67,8 одсто гласова, цензус прешле Двери и СПС-ЈС

На основу података Општинске изборне комисије (ОИК), на изборима у Мајданпеку победила је Српска напредна странка (СНС), а цензус су прешли Покрет Двери и коалиција Социјалистичке партије Србије-Јединствена Србија

Како су агенцији Бета рекли у ОИК, пребројавање гласова је завршено, а 6.652 бирача гласало је за листу „Александар Вучић – зато што волимо Мајданпек“, што је 67,8 одсто.

На изборе који су јуче одржани изашло је 10.027 грађана, од укупно 17.325 уписаних у бирачки списак, односно 58 одсто.

За Покрет Двери гласало је 1.096 грађана (11,32 одсто), коалицију СПС-ЈС подржало 962 бирача, на основу чијих гласова је освојила 9,94 одсто гласова.

На основу пребројаних гласова у локалном парламенту од укупно 31 одборничког места, СНС ће имати 24, Двери – четири и коалиција СПС-ЈС три мандата.

Цензус нису прошли ПУПС, Влашка странка „Мост“, Доста је било и Влашка странка.

Рок за формирање локалног парламента је 60 дана.

Српска напредна странка је још синоћ прогласила победу када је председник Извршног одбора Дарко Глишић рекао је да је та странка освојила 65,45 одсто гласова од укупног броја изашлих бирача.

(Бета/Инсајдер, 3. 9. 2018)

Политика: Исходом у Мајданпеку сви задовољни

Ови локални избори не могу на било који начин опредељујуће да утичу на резултате будућих избора, указује Бојан Клачар из Цесида

Тешко да је ико у Србији изненађен резултатом који су напредњаци остварили на локалним изборима у Мајданпеку, јер иако је тих 67,8 одсто међу највишим процентима које су остварили на локалним изборима, ипак, у протеклих годину дана редовно бележе убедљиве натполовичне победе на биралиштима. Једино су у Прешеву освојили тек два мандата (али као једина неалбанска листа која је прешла цензус), док су на изборима за Скупштину града Београда освојили 45 одсто гласова, али и апсолутну већину мандата – 64 одборничка места. У марту у Смедеревској Паланци листа коју је формирала Српска напредна странка освојила је 66 одсто гласова, у Севојну 62,2, у Бору 58,2 одсто. Пре тога, на изборима у децембру, у коалицији са социјалистима у Пећинцима су освојили близу 78 одсто, у Неготину око 70 одсто, у Костолцу 64 одсто, а у Мионици, без СПС-а – 67 одсто.

(Политика, 3. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading