Писмо епархија СПЦ у САД сенаторима и конгресменима: Против поделе Косова

Ми се одлучно противимо предложеној територијалној подели Косова и Метохије које би узроковало масовни егзодус и унутрашње протеривање становништва као што су све историјске поделе учиниле, наводи се у писму

Високи Дечани (Фото: Анђелко Васиљевић)

Српска православна црква у Сједињеним Америчким Државама упутила је писмо сенаторима, представницима у Конгресу и званичницима у Администрацији у којем се противи подели Косова и Метохије и оценила да би подела узроковала масовни егзодус, пренео је Коссев.

„Ми се одлучно противимо предложеној територијалној подели Косова и Метохије које би узроковало масовни егзодус и унутрашње протеривање становништва као што су све историјске поделе учиниле”, наводи се у писму.

Додаје се да би поделом најважније цркве, манастири и света места остали изложени и подложни нападима, без основних правних и институционалних заштита и супротно Резолуцији УН 1244.

У писму се наводи да Српска православна црква дели судбину хришћанског становништва Косова и Метохије промовишући мир, помирење и достојанство сваког појединца.

„Ми сматрамо да, као минимум, тај глас Цркве исто заслужује да буде саслушан од стране званичника и одлучилаца док разматрају витална питања која ће утицати на њен живот”, додаје се у писму.

Српску православну цркву у САД чине три епархије са око 184 цркава и манастира.

(Бета/Политика, 3. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading