Сергеј Лавров: Русија подржава акције Београда усмерене ка испуњењу Резолуције 1244

Лавров је рекао да се Русија стално залаже за стриктно и тачно испуњење и поштовање Резолуције СБ УН 1244 и подржава акције Београда које су усмерене ка испуњењу овог најважнијег међународног документа

Министри Ивица Дачић и Сергеј Лавров (Фото: Бета)

Сочи – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позвао је КФОР и Еулекс да у потпуности спрече било какве покушаје насиља и вандализма на Косову усмерене против Срба и верских објеката.

„Ми са Србијом делимо став да треба избегавати било какве акције које би могле да доведу до било каквих линија раздвајања на Балкану, које би могле да подржавају принцип ‘или са нама или против нас“’, рекао је Лавров након разговора у Сочију с министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Он је додао да је апсолутно сигуран да одржива и сигурна будућност може да буде обезбеђена само у оквиру равноправне заједничке сарадње, за шта се залажу и Русија и Србија. Поручио је да ће Русија наставити да промовише ове принципе и у УН и у ОЕБС и у Савету Европе и у другим међународним организацијама.

Лавров је рекао да се Русија стално залаже за стриктно и тачно испуњење и поштовање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и подржава акције Београда које су усмерене ка испуњењу овог најважнијег међународног документа.

Лавров је, иначе, у разговору с Дачићем, констатовао и да косовски Албанци већ годинама не испуњавају споразуме са Србијом постигнуте уз посредовање Европске уније и оценио да ЕУ мора да утиче на Косово.

„Ми запажамо конструктиван став Београда у разговорима са Приштином под посредством Европске уније. Међутим, исту ствар не можемо да кажемо у вези са ставом косовских Албанаца. Они нису испунили споразуме који су постигнути пре много година”, навео је Лавров.

Он је оценио да би ЕУ требало да на себе преузме потпуну одговорност за такво стање ствари и да инсистира на испуњењу договореног. Двојица министара оценила су да односи Москве и Београда напредују на сваком пољу, а Лавров је додао да су у току припреме за Путинову посету Србији.

Ивица Дачић: Албанци не схватају да се свет променио

Сочи – Албанци не схватају да су се ситуација и свет променили, оценио је у Сочију први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић поводом захтева приштинских власти у дијалогу. Он је, на конференцији за штампу, после сусрета са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, оценио да су захтеви Албанаца доказ колико нису спремни на било какав компромис.

„Они сви хоће пројекат Велике Албаније и њима је све ово мало, хтели би да дођу до Ниша. Они би да узму пола Црне Горе, пола Македоније, и север Грчке”, упозорио је Дачић.

Наводећи да је у у Приштини пре неколико дана прослављен рођендан Била Клинтона, приметио је да је то „једино место на свету где се славио, осим у његовој кући”. То је, према његовим речима, доказ да Албанци „заостали у времену”.

„Време се променило. То што они мисле – нема ништа од тога”, поручио је Дачић, те додао: „Код нас би се то рекло, мада није дипломатски, ‘кад на врби роди грожђе’“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 21. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар