Јелена Гускова: Вучић ће бити упамћен као председник који се одрекао земље предака

Постало је јасно да је Београд већ донео одлуку и да је руководство Србије спремно да призна независност Косова. Русија се неће противити том процесу, зато што је реч о српској територији и Срби треба да одлуче да ли ће је поклонити, продати или ће се ње одрећи, каже Гускова

Јелена Јуријевна Гускова, академик САНУ

(Евроазија дејли, 15. 5. 2018)

Председник Србије Александар Вучић је одавно донео одлуку о Косову и Метохији, још онда када је био изабран на место премијера. Такво мишљење је агенцији „Евроазија дејли“ (EADaily) изнела шеф Центра за истраживање савремене балканске кризе Института за словенство Руске академије наука и члан Сената Републике Српске, Јелена Гускова.

Подсећамо да је Вучић, непосредно пред посету Москви 9. маја, у интервјуу за српски лист „Курир“, изјавио да ће одлука о Косову бити крај његове политичке каријере, јер му Срби неће опростити оно што је он наумио да спроведе у живот.

Према мишљењу Гускове, председник Србије је имао шансу, када је сменио са власти Бориса Тадића, да измени сценарио односа са Приштином. Како подсећа експерт, Тадић је водио преговоре са сепаратистима али са њима није потписао споразум. „Било је могуће одустати од свега онога око чега се Тадић договарао и кренути од нуле. Вучић то није учинио, већ је прихватио све тачке договора, али је отишао и даље, проширујући их“, казала је она и додавши да при том права косовских Срба ни до данас нису уопште заштићена.

Према речима Гускове, Запад данас већ отворено говори о неопходности доношења коначне одлуке о Косову и Метохији. И Вучићу је потпуно јасно да он у току 2018. године мора да потпише споразум који ће Косово максимално приближити независности, подвлачи експерт. Можда се у том споразуму неће наћи реч „независност“, али фактички, „добијањем места у УН, поштовањем граница, које данас између Косова и Србије у потпуности уобичајено функционишу, можемо говорити о признању независности Косова од садашње власти“, истакла је Гускова.

„По свему судећи потребно је договорити се са Русијом, која у Савету безбедности мора да подржава Србију. И треба рећи да Вучић потпуно свесно иде ка томе, јасно схватајући да му Срби то неће опростити. Он се правда тиме да су Срби увек памтили војнике, да су волели оне који су за њих гинули, а политичари су, наводно, увек сматрани нечасним. Међутим, морамо добро да разумемо да је ово изузетно важна историјска одлука за Србију, те и ако садашњи лидер сматра да не постоји алтернатива таквој одлуци, стручњаци сматрају да је алтернативе увек било и да она и сада постоји. Најважније је да се у оваквој ситуацији искористе све дипломатске могућности, укључујући и подршку Русије, а управо у томе нису искоришћене све могућности“, изјавила је руска историчарка.

Одговарајући на питање да ли Александар Вучић може и у будуће да рачуна на безусловну подршку Русије у Савету безбедности УН, ако би због напретка земље на путу евроинтеграција она морала да приступи НАТО-у, Јелена Гускова је указала како и сада Србију приморавају на максималну сарадњу са земљама чланицама НАТО. „Ми одлично знамо да је број војних вежби које су оружане снаге Србије извеле са НАТО земљама и са Русијом потпуно неупоредив: само две вежбе са Русијом и двадесет две са земљама чланицама НАТО у 2015. години. Толико споразума о војној сарадњи колико је потписано са земљама чланицама НАТО никада није било потписано са Русијом. Са Русијом су потписана свега два споразума и то потпуно безопасна. Због тога се чак ни сада не може говорити да, по питању приближавања НАТО, Вучић седи на две столице. Он седи на једној столици“, истакла је Гускова.

Према њеним речима приступање Србије НАТО-у остаће и даље један од главних задатака који ће постављати западне земље. Ако Вучић пристане да потпише споразум у вези са Косовом, тада ће бити пронађена нека нова средства притиска која ће га приморати да се приближи НАТО-у, без обзира на одлуку о војној неутралности Србије, додала је Гускова.

Она се дотакла могућих последица које би потписивање споразума о „нормализацији односа“ између Београда и Приштине, а који би у некој од форми садржао признање независности Косова, могло да има на ситуацију у вези са Републиком Српском. Како сматра Јелена Гускова, садашња позиција Републике Српске представља за Запад фактор који смета уједињавању БиХ, њеној централизацији и остваривању задатака које су поставили ЕУ и НАТО.

„Запад не замишља будућност Балкана без таквих процеса, а пре свега без удаљавања Републике Српске од Русије. Зато сада Вашингтон озбиљно разрађује и решава задатак како да партија и присталице Милорада Додика не победе на изборима, да би на власт дошла опозиција, да се она лако сложи са уједињењем и централизацијом БиХ, да би сва активност БиХ била усмерена пре свега ка сарадњи са Европом и НАТО пактом, а не са Русијом“, рекао је експерт.

Одговарајући на питање да ли је могуће да се у датој ситуацији предузму радње које би измениле сценарио који је Запад написао за Србију, Гускова је изјавила да то „треба радити, али не од данас, већ је требало почети још 2000. година и наставити са инсистирањем да су Косово и Метохија део територије Србије“. Према њеном мишљењу током преговарачког процеса Београд није морао да тежи компромисима.

„Тај конфликт може да се замрзне, као што је урађено на Кипру, решење тог питања може да се развуче на сто година. Међутим, морамо да будемо потпуно свесни да је од позиције руководства земље умногоме зависило како ће се развијати овај процес. Садашња влада је имала шансу зато што је Борис Тадић водио преговоре са Приштином, али са њом није потписао ни један документ. Могло се рећи, преговоре је водила претходна власт, а ми почињемо од нуле и реализујемо свој програм. Међутим, нико од експерата није био укључен у преговарачки процес и тек сада када се покушава наћи одговарајућа форма признања Косова, одједном је неочекивано искрснуо предлог да се у земљи спроведе јавна дискусија, која ни до чега није могла доведе нити било шта да промени“, напомиње политиколог (Вучић је у лето 2017. године објавио почетак „унутрашњег дијалога“ унутар српске јавности и експерата – EADaily).

Према мишљењу Гускове, постало је јасно да је Београд већ донео одлуку и да је руководство Србије спремно да призна независност Косова. „Сходно томе, Русија се неће противити том процесу, зато што је реч о српској територији и Срби треба да одлуче да ли ће је поклонити, продати или ће се ње одрећи. Међутим, историја ће упамтити Александра Вучића по том што је предао Косово и Метохију Албанцима и одрекао се дела српске територије за коју су се бориле генерације његових предака“, закључила је Јелена Гускова.

Приредило и посрбило са руског: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

12 replies

 1. Српски патријарх Георгије Бранковић је, на самом почетку XX века говорио; „Српска повесница свакојако ће забележити крупним словима да смо живели у кобном добу; па нека уз то забележи светлим словима да смо томе добу били дорасли“.
  Ми данас можемо са сигурношћу претпоставити да ће нека, ко зна чија, историја црним словима забележити да су Срби живели у кобном добу, али како су били разједињени, безверни и неодговорни према прецима и потомцима, том добу нису били дорасли …..
  Неће само Вучић бити забележен као издајник који је трговао земљом предака, костима предака, историјом и будућношћу Срба ( уосталом, зна ли се уопште ко су Вучићеви преци) него сви ми који смо му дозволили да буде на функцији којој није дорастао ни као Србин ни као човек.

 2. Није тај ,,месијански“ СрПин Вучић Мурат Вебер-ефендија ни Србин, његово место је до скоро било романофоно! Калајџијски Чипуљићи јесу православни били али тамо нису живели Срби!

 3. Није јасно чији став износи Јелена Гускова – лични став,
  Председника Русије, Руске Думе, РПЦ-е, руског народа?
  Само нека Русија остане доследна себи: да никада не
  призна независносз Косова и Метохије, не због Срба већ
  због себе.
  Какав год став да буде издајника на власти, Русија мора
  да има у виду, да “не сме да пљује па да лиже“ /предомишља
  се/ по питању независности КиМ.
  Ако до издаје дође, а Русија то аминује, испада да никада и није
  било искрене намере да се Србији помогне.

  Драган Славнић

 4. @Драган; па у тексту је јасно речено да ће Руси испоштовати одлуку Срба и да ако Србија сама потпише предају Косова да се РФ томе неће противити. То је рекао и Путин на конференцији за штампу када је Вучић био ( пре избора) у Москви. И немамо ми право од других очекивати и тражити оно за што сами нисмо способни. Ако нам не одговара како Вучић ради, зашто га нисмо сменили? Схватите, ми смо ти који морамо зауставити Вучића. А до сада смо према људима који крше Устав и закон и раде против националних интереса ишли речима и све регуларним путем и по прописима. А истина је само једна: ако вам неко разбија главу чекићем нећете га зауставити ако му будете читали законе које крши својим понашањем, али већа мацола уперна у правцу његове главе би га, сигурно, убедила да греши.

 5. Слажем се ја да се не може Вучић смењивати у Москви, ако се претходно бира у Београду. Оно што може то је да се не промовише у Москви, пре него што се изабере у Београду. Осим ако некоме у Москви не паше да се игра преседана око признања Крима у саставу Русије, а да истовремено не остане чистих руку гледе Косова. „Ми смо хтели Косово у Србији, али Вучић није дао. То што смо га претходно шетали по Црвеном тргу и осуђивали протесте против њега, то је само дипломатска козметика.“ Ех, браћо Руси, кад бисте само знали шта просечни напредњак мисли о вама.

 6. sam bog ga je poslao. vucic se bori kao lav da sacuva kosovo. cije li su to reci?

 7. „Blagodareni“… bori se ko lav. Ni SPC ne treba verovati. Ljube skute mindzoustom vec godinama. Istu pogan oni teraju a Putin svesrdno pomaze. Ovo je teska sramota.

 8. Русија се неће противити том процесу, зато што је реч о српској територији и Срби треба да одлуче да ли ће је поклонити, продати или ће се ње одрећи.

  Па да, али не одлучују Срби, него Вучић. Он никаква права нема да донесе било какву одлуку, а понајмање да преда Косово.

 9. Госпођа Гускова, совјетском аподиктичношћу и ставом(и не само), подсећа на некадашње кондуктерке воза “Пушкин“, на линији Београд – Москава.
  p.s.
  E.Lirsch је интересантна појава на нашем сајту, оживљава успомене на старе добре е – новине:):)

 10. Па драге наши браћа срби, ви сте бирали председника и то са великим бројем бирачапа неће те ваљада да русе вам преуређују државу и председника. Ја живим у Београду довољно дуго и не видим баш да неко уопште се буни против тога шта се дешава у вези Косова или те, ко је се буне малобројни

 11. „Па драге наши браћа срби, ви сте бирали председника и то са великим бројем бирача па неће те ваљда да русе вам преуређују државу и председника.“

  И кад бисмо молили Русе да нам преуреде државу, они то не би хтели.
  Просто, имају они доста посла и у својој држави, као и у земљама које су јој геополитички важне. Сирији, на пример.
  Будите искрени, а ми то знамо, Србија Русији није од приоритетног геполитичког значаја.
  Неће Русија заратити због Србије, као што није прстом мрднула ни због Црне Горе.
  Ни Русији није лако с Америком, а замислите како је нама од једва седам милиона душа.

  Зато је ваша иронија злобна и неумесна.
  И жалосна.

 12. @Natalia Kocev

  “Ја живим у Београду довољно дуго..“
  То се наслућује по Вашем српском језику, делује као да сте “гугл преводилац“.

Оставите коментар