Радна група за КиМ: Став Сабора СПЦ о КиМ обавезујућ за све државне органе

Свети Архијерејски Сабор СПЦ је у својој „Поруци о Косову и Метохији“ недвосмислено потврдио вишедеценијски став СПЦ да је очување КиМ у саставу Србије најважнији национални задатак за све нас данас, а посебно за државну власт у Србији

Саопштење поводом Поруке СПЦ о КиМ, потписују Бошко Обрадовић, Драган Тодоровић, Драгана Трифковић, Славиша Ристић и Милан Стаматовић:

Ми поздрављамо ову поруку и сматрамо да је она обавезујућа за све државне органе. Сматрамо да свако ко би се оглушио о ову пастирску поруку Светог архијерејског сабора не само да би се огрешио о СПЦ, већ би се одрицањем од КиМ зарад пута Србије у ЕУ практично исписао из српске историје.

Свети Архијерејски Сабор је истакао да „Црква као духовна мати нашег народа у целини и Србија као држава највећег дела српског народа, којој територија Косова и Метохије и припада, носе највеће бреме за очување те наше историјске покрајине у границама Србије и за будућност српског народа у њој“. У овој Поруци се истиче и више пута понављани апел Цркве „на наше државнике да не смеју никада да дају своју сагласност на отуђење Косова и Метохије, јер оно што се силом узме, то се и врати, оно пак што се поклони некоме, то је за свагда изгубљено“, као и став да је помињање било какве поделе Косова недопустиво.

Подсећамо да се Радна група за КиМ обраћала Српској православној цркви са молбом и мишљењем да је у овом тренутку став Цркве по питању Косова и Метохије пресудан да се спречи потписивање правно-обавезујућег споразума са лажном државом Косово, што практично значи признање тзв. независног Косова. СПЦ је национална институција у коју српски народ има највеће поверење и зато нас ова Порука са заседања Светог архијерејског сабора посебно радује. Ако је било ко у српском државном врху имао идеју да потпише правно-обавезујући споразум и тзв. независном Косову омогући столицу у УН – надамо се да се после ове историјске поруке СПЦ неће усудити на тако нешто.

Радну групу за КиМ чине Српски покрет Двери, Здрава Србија, Државотворни покрет, Источна алтернатива, Народни покрет и Покрет Срба са КиМ „Отаџбина“.

(Сајт Двери, 12. 5. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s