Изабран нови председник Кубе

Донедавни председник Раул Кастро предао је власт својој „десној руци” Мигелу Дијас-Канелу, који је рођен 1959, у години када су Фидел и Раул извели левичарску револуцију на овом острву

Народна скупштина потврдила избор новог шефа државе (Фото: Бета/АП)

ХАВАНА – Мигел Дијас Канел изабран је данас за новог председника Кубе чиме за ову острвску комунистичку земљу после шест деценија владавине браће Кастро почиње нова ера, преносе агенције.

Његов избор потврдила је кубанска Народна скупштина која има 604 посланика и који готово редовно потврђују номинације једногласно.

Донедавни председник Раул Кастро предао је власт својој „десној руци” Мигелу Дијас-Канелу, који је рођен 1959, у години када су Фидел и Раул извели левичарску револуцију на овом острву, наводи Ројтерс.

Агенција оцењује да се без обзира на ову промену, након скоро 60 година власти Кастрових, не очекује да она покрене корените реформе у кубанској привреди под контролом државе и једнопартијском систему, једном од последњих у свету.

Кубанска влада јуче је номиновала првог потпредседника Дијас-Канела као јединог кандидата за председника, а ту номинацију сада је потврдила и кубанска Народна скупштина.

За новог првог потпредседника предложен је Салвадор Валдес Меса (72), бивши синдикални званичник који је у кубанској влади био на више значајнијих функција.

Дијас-Канел припада млађој генерацији лидера, залагао се за модернизацију острва, али се од њега, као дугогодишњег функционера Комунистичке партије, не очекује да ће инсистирати на великим политичким променама, пише Ројтерс.

Дијас-Канел први председник Кубе који је рођен након Кубанске револуције.

По образовању је инжењер електронике, он је по свему судећи више човек садашњег времена него Раул и Фидел Кастро, који су владали острвом у протеклих шест деценија.

Раул Кастро (86) ће, међутим, до 2021. године остати лидер Комунистичке партије, једине политичке организације у земљи, што значи да ће и даље имати велики утицај на процес доношења државних одлука.

Ко је Мигел Дијас-Канел

ХАВАНА – Мигел Дијас-Канел (57) први је председник Кубе рођен након Кубанске револуције.

Он припада млађој генерацији лидера, залагао се за модернизацију острва, али се од њега, као дугогодишњег функционера Комунистичке партије, не очекује да ће инсистирати на великим политичким променама, пише Ројтерс.

По образовању је инжењер електронике, а у јавности се више појављивао него Раул и Фидел Кастро, који су владали острвом у протеклих шест деценија.

Раул Кастро (лево) и Мигел Дијас-Канел (десно) (Фото: Бета/АП)

Као млади шеф покрајинске партије, Дијас-Канел успротивио се политици партије тиме што је подржао културни центар, који је пријатељски настројен према ЛГБТ заједници, а наводно слуша рок музику и носи дугу косу.

На националном нивоу, Дијас-Канел позивао је државне медије да с више критике покривају догађаје и тражио већи приступ интернету како би се отворило једно од најслабије повезаних друштва путем интернета на свету.

Британска агенција истиче и да на састанке често долази с таблетом.

Ипак, наводе аналитичари, Дијас-Канел је кандидат око којег је постигнут консензус, којег је лично изабрао Кастро, чије је поверење добио радећи на његов начин више од три деценије и држећи се партијске линије о кључним политичким и економским питањима.

„Постоје разлози за очекивања да ће он бити флексибилнији, модернији, али нема доказа да ће бити реформиста и да ће напустити једнопартијски систем, или да ће престати да фаворизује државни сектор над недржавним сектором”, рекао је бивши аналитичар кубанске владе Артуро Лопес Леви, који је одрастао у Санта Клари, родном граду Дијас-Канела, а сада предаје на Универзитету у Тексасу.

Дијас-Канел је 2003. године изабран за шефа партије у покрајини Олгин, а 2009. је постављен за Министра за високо образовање.

Кастро га је 2013. изабрао за своју десну руку и похвалио га због његове „солидне идеолошке снаге”.

На заседању кубанске Народне скупштине укупно 605 народних посланика гласачким листићима изабрало је председника Државног савета, који је по Уставу шеф државе и владе, председника Народне скупштине, потпредседника и чланове Државног савета, пренео је ТАС С.

Име новог председник Државног савета објављено је данас, а како се наводи, тај датум је за Кубу симболичан, јер су тог дана 1961. године кубанске оружане снаге под вођством Фидела Кастра поразиле интервенционистичке снаге.

Раул Кастро (86) ће, међутим, до 2021. године остати лидер Комунистичке партије, једине политичке организације у земљи, што значи да ће и даље имати велики утицај на процес доношења државних одлука.

(Танјуг/Политика, 19. 4. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар