Јасмина Лукач: Вучић би најрадије да споразум потпише Брнабић са Харадинајем

У самом врху СНС, где се заиста доносе одлуке, премијерку врло намерно третирају као дигитални програм за прикупљање и пацификовање либералне јавности, која је највише за споразум са Косовом

Јасмина Лукач

Кад „Драганове новине“ серијски објављују да „шиптарски специјалци РОСУ“ спремају упад на Север Косова за 25. април и да је једини услов који су добили од стране Запада, да се операција заврши за један дан, шта то значи?

Значи да се изводи медијска припрема да би се потиснула прича да ће Српска листа колико прекосутра 20. априла, заједно са одборницима сама да формира ЗСО. Сећамо се, тај 20. април фигурирао је у најави док су се снимци хапшења Марка Ђурића у Митровици још вртели као ударне вести. У међувремену је и челник Српске листе Далибор Јевтић рекао да верује да ће до Нове године ЗСО бити формирана, а Маја Коцијанчић из Брисела је поручила да ће се наредна четири месеца радити на томе. Ради тог посла тело компликованог назива као да је већ део бриселске бирократије оформио је Рамуш Харадинај. И шта сад?

Прво, нема још назнаке исхода политичког сукоба Харадинаја и Хашима Тачија, па не можемо ни да нагађамо. Јер, не туку се они у Приштини око било чега, њихова главна битка је конкретна и гласи ко ће потписати са Србијом. А узима се за извесно да ће неки папир бити потписан пре него што овај састав Европске комисије буде 2019. завршио мандат, како би Јункер и Могерини могли да оставе неки напредак на Балкану својим наследницима. На Косову то значи следеће – ко буде потписао са Београдом, то је будући косовски Мило Ђукановић, томе припадају будући председнички или премијерски мандати, он је прави господар игре.

Чини се, мада то уопште не мора бити тачно, пошто нико овде не може да се закуне за који концепт реалности се Вучић одлучио, будући да нам стално показује да их држи неколико у својој глави, да би Београд радије потписао са Харадинајем. И још радије да са њим потпише премијерка Ана Брнабић. Премијерка, која је вазда на функцији слабе политичке фигуре, о чему се брижљиво води рачуна у СНС. Тако рецимо, Вучићев кум и главни оперативац СНС са Уба Дарко Глишић премијерку и не помиње као неки фактор који се пита о раду министара, него то чини новинар који води недавно објављен интервју. Глишић каже да ће о томе како су радили министри у Влади рећи шта има колегама на Председништву СНС када погледа све извештаје. А на питање да ли дели став премијерке Брнабић да су неки министри превише сујетни, Глишић пазите сад ово, одговара да премијерку поштује и да ће уважити њен став. Да је ово Глишић сам смислио да овако одговори, сигурно није. И открива да у самом врху СНС, где се заиста доносе одлуке, премијерку врло намерно третирају као дигитални програм за прикупљање и пацификовање либералне јавности, која је највише за споразум са Косовом.

Ако се Вучић одлучи за тај концепт реалности, то значи да ће се ићи на намирење и подршку од тог либералног и проевропског дела, док ће се много бројнијем патриотском слати порука да је све и даље могуће променити, јер ништа што неко као Брнабић потпише не може да има трајну вредност.

(Данас, 17. 4. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар