Александар Вучић: Позвао сам сенатора Џонсона да замоли Албанце за спремност на компромис

Председник Србије Александар Вучић и амерички сенатор Рон Џонсон сагласни су да су стрпљење и флексибилност кључне речи за решавање свих питања у региону, па и односа Београда и Приштине

Рон Џонсон и Александар Вучић (Фото: Танјуг/АП)

Председник Србије и сенатор САД су  на заједничкој конференцији за новинаре одговарали на питања у вези са изјавом Лаврова да од Србије не треба правити нову Украјину и тражити да бира између ЕУ и Русије, те да ли дугорочна нормализација односа са Приштином значи признање независности, а Џонсон је најпре истакао да сматра да су економске слободе те које могу да допринесу бољитку свих у региону.

Амерички сенатор је рекао да искрено верује да економски развој и могућности, укључујући све земље, па и Русију, подразумевају слободно тржиште, те да је „историјска трагедија” што Русија, након распада Совјетског Савеза, „није прихватила пружену руку” запада и сарађивала са њим.

Он је рекао да Србија и њен председник теже том моделу економских слобода, што би, оценио је, донело просперитет свима у региону.

САД истакао је, могу бити само те које ће подржавати, а никако нешто наметати, било шта.

„Пут стрпљења и флексибилност је оно што ће помоћи да идемо напред”, рекао је амерички сенатор.

„Те две речи, стрпљење и флексибилност, су од кључног значаја”, надовезао се председник Србије и подвукао да је велика ствар што је то изнео гост из САД.

Вучић је поновио да је важно да се разговара, да људи и народи у региону дођу до решења.

„То је веома важно и надам се да то сви други разумеју”, додао је председник Србије.

Према његовим речима, на тај начин сви би имали будућност и то се не ради зарад Русије или САД или било кога другога, већ због себе и онога што је потребно нашој деци.

Вучић је поновио да је Србија на европском путу, да има искрене и пријатељске односе са Русијом и Кином и другим земљама и додао да је то позиција коју износи свуда у свету.

Српску политику не води нико други сем народа и грађана Србије који бирају своје руководство и та је политика врло јасна и не мења се неколико година, на чврстим је постулатима и то је политика стабилности, будућности и економског просперитета.

Позвао сам сенатора да замоли Албанце за спремност на компромис

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима да је од америчког сенатора Рона Џонсона тражио да помогне у стабилизацији региона, тиме што ће замолити косовске Албанце да буду спремни за истинска решења, која значе компромис.

Вучић потврдио хапшење групе страних држављана

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да је ухапшена група страних држављана и оценио да се не ради о било чему „посебно опасном”.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, на заједничкој конференцији за штампу са америчким сенатором Роном Џонсоном, рекао да је неке информације добио, али да ће тек вечерас имати састанак са људима који су детаљније упознати са свим што се дешавало.

„Имали смо један случај, који је био нешто озбиљнији у претходном периоду, али за овај данас не мислим да је тог нивоа”, казао је он.

Указао је да није било само америчких држављана, већ и из других земаља, и да не мисли да је овај случај повезан са ранијим хапшењем.

„Да не говорим ништа док не добијем извештај безбедносне службе Србије”, нагласио је Вучић.

Почетком месеца у Београду је ухапшен амерички држављанин, бивши маринац, код којег је пронађен пиштољ са избрисаним бројем, а медији су спекулисали да је спремао атентат.

Џонсон: Праведан договор за све, дошао да чујем Вучића

Сваки договор мора бити праведан за све стране, мора узети у обзир будућност свих, поручио је вечерас амерички сенатор Рон Џонсон, после разговора са председником Александром Вучићем.

Он је поновио да се прошлост не може заборавити, али да народи на Балкану треба да опросте, колико год било тешко, да би ишли ка просперитетенијој будућности.

„Сви морамо гледати у будућност, нико неће заборавити прошлост, то никада не бих тражио, али тражим да сви народи у региону опросте да би сви имали сјајнију будућност. Сваки договор мора бити праведан за све стране, мора узети у обзир будућност свих”, рекао је Џонсон новинарима у вили „Мир”.

Како каже, у Београду је да се „обавести, информише и оснажи однос са Вучићем, како би разумео идеје и тежње Србије”, док иде ка миру и проспeритету.

Истакао је да је још приликом сусрета са председником Вучићем у Вашингтону одмах проценио да је он прави лидер.

„Одмах сам проценио да је прави лидер и да има храбрости да руководи, не само на добробит народа Србије, него свих у региону. А то ће донети добробит и целом свету”, поручио је Џонсон.

Захваливши се Вучићу на гостопримству, додао је да је и амерички председник Вудро Вилсон пре 100 година указао на значај који Србија има за мир у региону и свету.

Председник Вучић примио сенатора Џонсона

Председник Србије Александар Вучић примио је, у вили Мир, америчког сенатора Рона Џонсона, а након разговора планирано је обраћање медијима.

Вучић и Џонсон састали су се већ три пута у протеклих осам месеци, а амерички сенатор је српског председника у више наврата називао кључним лидером у региону.

Председник Србије састао се са сенатором из Винсконсина током посете Вашингтону у јулу прошле године.

Републиканац Џонсон и демократски сенатор из Конетикета Крис Марфи рекли су тада да је став званичног САД да отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда, а да је председник Вучић у позицији да буде тај лидер.

Сенатори су, након састанка са председником Србије, истакли да у Вашингтону одлично разумеју колико је важно да САД, Србија и ЕУ ојачају сарадњу.

Џонсон је, потом у августу, приликом посете Београду, рекао да је дошао у Србију јер је схватио колико је од кључног значаја Вучићево вођство и колико је од великог значаја Србија за регионални мир и стабилност.

Амерички сенатор је код председника Србије дошао у пратњи амбасадора САД Кајла Скота.  

(Танјуг/Политика, 18. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар