Доста је било: Запад Вучићу не да изборе

Задатак који Вучић има и на који се сам обавезао је да избаци преамбулу из Устава. Због тог циља се и води бесмислена прича без садржаја о промени Устава. Промена Устава није ни међу првих 100 најважнијих ствари које треба урадити у Србији, а намеће се преко свих медија као најважнија тема, без икаквих информација грађанима о томе зашто. Идеја је да се под плаштом разних непоменутих и неименованих промена Устава, што нечујније избаци и преамбула

Вучић се боји београдских избора. СНС је изгубио подршку великог дела бирача. Од фонтана, јарбола и новогодишње расвете, до ђубрета које затрпава град, фијаска са Београдом на води и саобраћајног колапса. У Београду грађани не виде Вучића, виде Синишу Малог и Весића. У страху од губитка београдских избора, Вучић је покушао да добије дозволу да поново распише ванредне парламентарне изборе.

Идеја Вучића је да, како он то представља, повећа плате и пензије (а у ствари само врати део онога што је отео пензионерима, лекарима, полицајцима и наставницима) и да на таласу подршке на још једним ванредним републичким изборима, покуша да спасе Београд.

Централни интерес и циљ западне политике у Србији је признање Косова. Велике силе своје интересе и циљеве не крију и јавно их и саопштавају. Зарад тог интереса су помогли СНС-у и Вучићу да дође на власт, подржавају га безрезервно већ дуже од пет година и потпуно су глухи и слепи на разарајућу корупцију, непоштовање устава и закона, урушавање скупштине, потпуно угушене медије, на чињеницу да не постоји независно правосуђе и да се Србија претвара у СНС-ову партијску државу. Грађанима се шаљу поруке да Србија иде у добром правцу.

Задатак који Вучић има и на који се сам обавезао је да избаци преамбулу из Устава. Због тог циља се и води бесмислена прича без садржаја о промени Устава. Промена Устава није ни међу првих 100 најважнијих ствари које треба урадити у Србији, а намеће се преко свих медија као најважнија тема, без икаквих информација грађанима о томе зашто. Идеја је да се под плаштом разних непоменутих и неименованих промена Устава, што нечујније избаци и преамбула.

Да би се преамбула избацила из Устава, потребно је да то изгласа двотрећинска већина посланика у скупштини. То Вучић данас има. Владајућа већина, заједно са прикривеном опозицијом, има 171. посланика у Скупштини. Након изгласавања промене Устава би морао да иде референдум, за чију успешност је потребно да на њега изађе 50% + 1 уписани бирач и да већина од изашлих гласа за нов Устав без преамбуле. Једини начин да се постигне оволика излазност на референдуму је да се заједно са референдумом распишу и општи избори на свим нивоима.

Вучић касни са променом Устава. Не може да нађе начин како да грађанима каже да се иза његових немуштих изјава о дијалогу и погледу у будућност, у ствари крије укидање преамбуле. Запад зна да Вучић има двотрећинску већину у скупштини и не желе нове ванредне парламентарне изборе пре избацивања преамбуле, јер можда после њих Вучић неће имати ту потребну већину. Неће готово да мењају за вересију. Вучићева употребна вредност за Запад, након промене Устава, нестаје. Тада ће се вероватно вратити темама владавине права, слободним медијима, борби против корупције и независним институцијама.

Премијерка Брнабић је почетком недеље дала јавну изјаву у којој је открила да је покушано да се Западу још једном прода прича о томе како су неопходни ванредни парламентарни избори да би се припремила промена Устава у 2018.години. Сценариј који се тражи од Вучића, сценариј на који се обавезао, је да прво промени Устав, а онда иду ванредни парламентарни избори заједно са референдумом.

ДЈБ је више пута јавно рекао да неће учествовати у фарси око унутрашњег дијалога и да ће активно водити кампању против избацивања преамбуле из Устава.

Опрема: Стање ствари

(Доста је било, 17. 11. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. АВ ће сам себи /политички/ пресудити или ћe то
    учинити његове ”газде” – за његво рачун!

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading