Брајан Хојт Ји: Порука Србији је била савет а не ултиматум

Порука Србији да не седи на две столице је била савет, а не ултиматум, рекао је заменик помоћника америчког државног секретара Брајан Хојт Ји на скупу о Балкану у Центру за међународне односе у Вашингтону, преноси данас Глас Америке. Он је прецизирао да је то рекао у контексту напретка Србије ка Европској унији.

Брајан Хојт Ји (Фото: Бета/Милош Мишков)

„На конференцији у Београду пре недељу дана сам, можда несмотрено, употребио српску изреку да се не може седети на две столице – али то је било у контексту савета Србији, како да брже иде ка ЕУ. То није био ултиматум, нити упозорење. Тема дискусије је била како да Србија напредује брже ка ЕУ и ја сам дао неколико савета, укључујући и тај да би Србија, као и друге земље које иду ка ЕУ, требало да буде у потпуности посвећена томе. Другим речима, да својим партнерима у ЕУ то стави до знања”, рекао је Ји на питање новинарке Гласа Америке.

Он је поменуо Црне Горе, која је, по његовим речима, пример како се брзо иде ка ЕУ. „Чланице ЕУ имају на уму да је Црна Гора увела санкције Русији – е то је само један пример, али када земља као Црна Гора од које се то није технички захтевало, као ни од Србије, уведе санкције Русији, то је јасан сигнал да је земља посвећена и то је био мој савет Србији, да покаже да је у потпуности посвећена” рекао је Ји.

Глас Америке наводи да је Ји ипак истакао да Русија, с једне стране, и САД и ЕУ с друге, имају потпуно супротне визије региона. Званичник Стејт департмента је, говорећи о Косову, подсетио на иницијативу председника Србије Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову и рекао да, осим унутрашњег, треба водити дијалог и између Србије и Косова, и то много брже него што се сада чини. Истакао је и да је то савет, а не ултиматум, и да ће коначну одлуку донети владе у Београду и Приштини, јавља агенција Бета.

Он није желео да потврди нити да демантује спекулације да ће он бити наредни амбасадор САД у Македонији, преноси Танјуг писање Гласа Америке.Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар