Дојче веле: Немачка уводи трећи пол

Матични уреди у Немачкој мораће да понуде грађанима могућност да се, осим као мушкарци или жене, изјасне као припадници трећег пола. То је одлучио Уставни суд. Реакције су подељене, а многа питања отворена

Пресуда је јасна – то што грађани у матичним уредима и званичним документима морају да буду вођени ли као мушкарци или као жене представља дискриминацију интерсексуалних особа. То је саопштио немачки Савезни уставни суд у среду. До сада су под рубриком „пол“ нуђене само две опције.

Одлука је донета због жалбе Вање, интерсексуалне (међуполне) особе која се од 2014. правним путем бори да више званично не буде вођена као „жена“ већ под „inter/divers“.  Међуполне особе су генетски, хормонски и анатомски између два пола. Према проценама, у Немачкој живи око 80.000 интерсексуалних особа. Неки подаци говоре о томе да једна од 1.500 беба дође на свет са нејасним полним карактеристикама.

Живот није (увек) двополан

Пресуда је одјекнула попут бомбе пре свега јер су раније и Суд у Хановеру и Врховни суд о истом питању донели другачију одлуку. Међутим, немачки Етички савет који именује Бундестаг је пре неколико година дошао до закључка да нема утемељених оправдања за такву бирократску дискриминацију интерсексуалних особа.

„Са етичког аспекта је интерсексуалност животно условљена, неуобичајена варијанта уобичајене двополности људског живота и путева његовог сексуалног развитка“, рекао је за Дојче веле теолог морала Андреас Лоб-Хидепол, члан Етичког савета. „Међуполне особе као такве завређују пуно признање и поштовање“, додао је он за Дојче веле.

Савезна министарка за породицу Катарина Барли (СПД) такође је поздравила одлуку. Права људи који нису ни мушког ни женског пола се повређују уколико они морају рубрику „пол“ да оставе празном, рекла је она. Подршку је исказала и политичарка Левице Петра Зите.

Но одлуку ће некако морати да спроведе будућа владајућа коалиција којој ће, ако се преговори окончају успешно, припадати демохришћани, либерали и Зелени. За сада се изјаснио један портпарол демохришћанског министра унутрашњих послова Томаса Демезијера – његово министарство је задужено и за матичне уреде. „Ово је још увек свежа одлука. Још не желим да је оцењујем, али наравно да поштујемо пресуду“, рекао је портпарол.

Посебни тоалети?

Савезно повереништво за борбу против дискриминације је оценило да је реч о историјској одлуци којом још више на значају добија „брак за све“, изгласан у парламенту током лета. „Пресуда је са становишта људских права велики корак, а сада мора да уследи јасни законодавни оквир“, рекла је у првој реакцији за Дојче веле Луси Фајт из удружења „Интерсексуални људи“.

Пресуда отвара низ занимљивих питања – рецимо да ли ће постојати посебни тоалети за интерсексуалне особе или како ће законски бити дефинисано родитељство, сада када не постоје више само мајке и очеви.

И шта ће бити са спортским такмичењима? Интерсексуалне особе просечно имају више тестостерона од жена, а мање од мушкараца што их у односу на жене ставља у повлашћену, а у односу на мушкарце у подређену позицију када се ради о физичкој издржљивости, снази, брзини…

У многим светским земљама постоји опција да се пол не уноси у документе, али само у неколико њих постоји такозвани трећи пол. Неке од њих су Аустралија, Нови Зеланд, Индија, Пакистан, Бангладеш, Непал…

Јенс Турау

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 8. 11. 2017)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading