Јасна Кривокапићева: Србија – случај кријумчарења дроге са глобалним импликацијама

Такозвана „Република Косово“ (незаконито окупирана аутономна покрајина Косово и Метохија) одавно је позната у међународној заједници као главна претоварна база трговине дрогом из Азије у Европу. Захваљујући присуству великог албанског „избјегличког“ расељавања широм ЕУ, велике количине канабиса и хероина улазе у руке десетине хиљада Европљана. Испоручује се са Косова и Метохије уз помоћ америчке војске. Скандали са транспортним авионима НАТО-а, који узимају тоне хероина из Приштине, постали су уобичајени. Истовремено, за испоруку дрога у Албанију, одакле се пребацују у „Републику“, коришћен је фундаментално нови начин испоруке – уз помоћ танкера.

Јасна КривокапићеваДакле, у јуну 2014. године, обалска стража Грчке задржала је танкер „Ноор 1“ (власник Макис Јанунакис) са 986 килограма хероина на броду. У поступку, који је укључивао чак и Министарство за националну одбрану, утврђено је да брод више пута је учествовао у кријумчарењу дрога из Турске у Албанију, одакле је транспортован на Косово, а са аеродрома „Слатина“ војни транспортни авиони извезли су товар за Европу.

Укупно, према оцени грчког Министарства за националну одбрану, тај танкер је превезао најмање 5 тона чистог хероина. Интервенција војске била је потребна пошто је постало јасно да су представници елите – који су у стању да утичу на судски процес – укључени у шверц дроге. У прилог томе, министар одбране пружио је чињенице које указују на однос власника брода Макиса Јанунакиса и моћног бизнисмена Вангелиса Маринаксиса, чија је компанија Capital Ship Management Corp. регистрована у САД користила услуге овог танкера. Све везе, са којима је ДЕА проценила да се дрога транспортује, направила је ова компанија.

Стога се може тврдити да трговина дрогом преко аутономне регије Косова и Метохије више није регионална већ међународна. Међународни картели дроге користе територију Србије као основу претовара на путу ка ЕУ, док сви финансијски токови воде ка Сједињеним Државама. Ово нам омогућава да верујемо да такав систем функционише у интересу Вашингтона. Разлог за овај закључак лежи у добром раду фискалних власти. Трговина дрогом доноси огромне профите, које се веома тешко скривају. Мистериозни милиони, који се неочекивано појављују на рачунима обичног бизнисмена без икаквог оправдања, неизбежно су морали да привуче пажњу пореске службе САД, која је једна од најбољих на свету. Довољно је рећи да је у свом раду открила више трговаца дрогама него ДЕА, али није стигла до огромног финансијског царства Маринакиса. Сходно томе, компанија господина Маринакиса има довољно велики број покровитеља који су заинтересовани за такав процес, што само потврђује претпоставку да кријумчарење наркотика у ЕУ задовољава интересе не само појединаца – већ Вашингтона у целини.Categories: Четири стотине речи

Tags: , , ,

Оставите коментар