Борба за веру: Амфилохије римокатоличко-исламски

На отварању римокатоличке катедрале Светог Апостола Петра у Бару, 3.9.2017. године, митрополит црногорско-приморски Амфилохије дао је јеретичку изјаву о наводном „јединству у вери“ православних и римокатолика. Да су нормалне црквене прилике овај човек би, због многобројних екуменистичко-новотарских застрањења, одавно био рашчињен. Но, с обзиром да се ради о ватиканском ђаку и штићенику, и овај његов вероотпаднички испад остаће некажњен. На овом месту вреди се једино подсетити старе пословице – да сваки човек може да ради шта хоће, али не и докле хоће.

Уредништво Борбе за веру

+ + +

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије на отварању римокатоличке катедрале Светог Петра у Бару 3.9.2017. године:

„Ова данашња свечаност, на неки начин, она је наставак, ја бих рекао, тог јединства, сведочења јединства у вери, кроз ову катедралу Апостола Петра, који је Првоврховни Апостол и Апостол који је признат и на Истоку и на Западу, нарочито његово исповедање вере у Христа као Сина Божијег, надахнутог Духом Светим. Дакле, Бар је одувек био место тог узајамног прoжимања Истока и Запада, а у новије време ево ту се појављује и онај даљи Исток – Ислам.“

(Борба за веру, 5. 9. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

 1. Митрополит нема никакав проблем нити сметњу да сведочи јединство у вери са инославнима али, на жалост и на штету СПЦ-е и српског народа, расколио се и разделио од једноверне браће.Спаси нас Милостиви Господе!!!

 2. Недавно сам на сајту СС читао чланак о Свесловенском јединству и Панславизму – политичком и културном покрету који валоризује заједнички идентитет Словена.

  Словени би били сила кад не би били међусобно посвађани због вере, што се одмах види у овом чланку у коме се инсистира да је православна вера једина права. Тиме се, као клином разбија словенско јединство и подгрева мржња (исто онако како је то вековима радио Ватикан).

  Кад поједини Словени православци, своју браћу Словене католике називају „ЈЕРЕТИЦИ“ (као у средњем веку), они заборављају да су усташе у НДХ своје жртве називали „ШИЗМАТИЦИ“.

  Сматрам да су гест и говор г. Амфилохија сасвим на месту и поздрављам верску толеранцију грађана Бара у коме светле три велике богомоље : џамија Селимија, катедрала Св Петра и храм Св Јована Владимира.

 3. Кад знамо да су скоро сви ратови између Јужних Словена у 20 веку прелазили у верске сукобе, кад знамо колико смо због верске нетолерантности страдали, тешко је разумети браћу која и данас, у 21 веку, не могу да прихвате постојање другог и другачијег.

  Како разумети да на овом сајту Сергеј Карамишев католике назива „паписти“, како разумети да БОРБА ЗА ВЕРУ католике назива „папски јеретици“, о. Порфирија „проусташки издајник“ а о. Амфилохија „римокатоличко-исламски“ ?

  Како разумети ту мржњу према другом и другачијем, мржњу сличну оној коју су усташе имале према православнима које су називали „шизматици“ ?

Оставите коментар